Συνεχίζουν τις επαφές τους με κόμματα και αρμόδιους φορείς

Προβλήματα στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες σε σχέση με τις διαιτησίες που παρουσιάζουν ως αναδιαρθρώσεις δανείων

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ κάκισε το φαινόμενο να χωρίζονται οι δανειολήπτες σε προνομιούχους και μη προνομιούχους


Τις συναντήσεις του με πολιτικά κόμματα και φορείς συνεχίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για εξασφάλιση στήριξης προς τα μέλη του. Χθες, ο Σύνδεσμος είχε συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων, ενώ στις 2 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στις 13 του ίδιου μήνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Μελάς, κατά τις συναντήσεις θα θέσουν όλα τα θέματα που απασχολούν τους δανειολήπτες και αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών έναντι των τραπεζών. Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Μελάς είπε ότι ο Σύνδεσμος ενημέρωσε το Κίνημα Οικολόγων για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, καθώς και τις θέσεις του Συνδέσμου σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας Κύπρου για τις ελαφρύνσεις ορισμένης κατηγορίας δανείων.

Δήλωσε, περαιτέρω, ότι το Κίνημα ενημερώθηκε και για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες σε σχέση με τις διαιτησίες που παρουσιάζουν ως αναδιαρθρώσεις δανείων, με αποτέλεσμα να εξαπατούν, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μελάς, τους δανειολήπτες, οι οποίοι δέχονται διαιτητικές αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια γίνονται αποφάσεις επαρχιακού δικαστηρίου. «Αυτό γίνεται», συνέχισε, «με μια σχετική διαδικασία στην οποία προτρέπονται οι δανειολήπτες του Συνεργατισμού να μην εμφανίζονται, με αποτέλεσμα να εκδίδεται η απόφαση με όλες τις συνέπειες».

Η οδηγία της Κεντρικής

Ερωτηθείς κατά πόσον οι τράπεζες εφαρμόζουν την οδηγία της Κ.Τ. σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ο κ. Μελάς είπε ότι οι τράπεζες άρχισαν από τις αρχές Δεκεμβρίου να την εφαρμόζουν, ενώ τα Συνεργατικά ακόμη. «Παρόλο που ο κώδικας εφαρμόζεται και στον Συνεργατισμό, εντούτοις από τις καταγγελίες που λαμβάναμε εγγράφως, χρησιμοποιούσαν τις διαδικασίες της διαιτησίας ως αναδιάρθρωση», τόνισε. Ο κ. Μελάς υπέδειξε ότι ο κώδικας πρέπει να εφαρμόζεται και από τις τράπεζες, και από τα Συνεργατικά και από τους δανειολήπτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τα όσα επιβάλλει ο κώδικας γι' αυτούς, ώστε να γίνεται σωστή αναδιάρθρωση που θα είναι μακροχρόνια και σύμφωνα με τις σημερινές εισοδηματικές δυνατότητες του δανειολήπτη. «Πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις και τόκοι υπερημερίας που δεν δικαιολογούνται στις σημερινές συνθήκες κρίσης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βρίσκεται το νόμιμα οφειλόμενο υπόλοιπο και σε αυτό το υπόλοιπο να γίνεται αναδιάρθρωση και να μειώνεται το επιτόκιο.

Ο κ. Μελάς εξέφρασε την ανάγκη μείωσης του επιτοκίου, ώστε να κρατήσει η αναδιάρθρωση του δανείου που θα γίνει και πρόσθεσε ότι εκείνο που ζητά ο δανειολήπτης είναι ελαφρύνσεις και είναι έτοιμος να πληρώσει το χρέος του έστω και με θυσίες για να σώσει τις περιουσίες του.

Προνομιακή μεταχείριση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας ότι υπάρχει η γνωστή λίστα με τους 22 μεγαλοδανειολήπτες, οι οποίοι χρωστούν έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και άλλοι στα Συνεργατικά Ιδρύματα, είπε πως όλοι αυτοί, οι οποίοι χρωστούν τα πολλά λεφτά και ήταν πάντα προνομιούχοι, πρέπει πρώτα να κυνηγηθούν, να πληρώσουν στις τράπεζες και στα Συνεργατικά και μετά, μέσα από σωστές διαδικασίες, να γίνει η αναδιάρθρωση των δανείων των μη προνομιούχων δανειοληπτών.

«Δυστυχώς, και στην περίπτωση αυτή έχουμε το φαινόμενο να χωρίζονται οι δανειολήπτες σε προνομιούχους και μη προνομιούχους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται το Κίνημα Οικολόγων να δεχτεί να συνεχίσει το φαινόμενο της προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν και τις συμβουλές καλοπληρωμένων δικηγόρων.

Νομοθετικές ρυθμίσεις και Επίτροπος

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Περδίκης είπε ότι, αν χρειαστεί, το Κίνημα θα προωθήσει και τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει διορισμός Επιτρόπου Χρηματοπιστωτικών Διαδικασιών. Ανέφερε ότι υπάρχει η νομοθεσία, αλλά δεν έχει διοριστεί Επίτροπος, στον οποίο να απευθύνονται οι παραπονούμενοι δανειολήπτες και πελάτες τραπεζών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Οικολόγων, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών έχει αποδείξει ότι με τεκμηριωμένο τρόπο, με σταθερότητα και συνέπεια, παρακολουθεί τις διαδικασίες που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε σχέση με την παροχή δανείων, σε μεγάλους επιχειρηματίες και στον απλό πολίτη, ο οποίος συνήθως δεν έχει την πολυτέλεια της νομικής συμβουλής.

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπως και σήμερα αναδεικνύουν μέσα από τη δουλειά τους στον Σύνδεσμο πολλές από τις παραλείψεις, τα λάθη και τις εγκληματικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες», σημείωσε. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και την πολιτική πίεση φαίνεται ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να εφαρμόζουν πρακτικές που είναι σε βάρος των δανειοληπτών, των απλών πολιτών και μικροεπιχειρηματίων», υποστήριξε ο Γιώργος Περδίκης, ισχυριζόμενος ότι «πολλές φορές αυτές οι πρακτικές εμπεριέχουν και δόλο, και υπάρχει ένα μεγάλο στοιχείο εκμετάλλευσης».