Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των συνδικαλιστικών κινήσεων
Αλλαγή και ΔΗΚΙ απαντούν στις κατηγορίες της Νέας Πνοής


Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Νέας Πνοής -συνδικαλιστικής οργάνωσης- με την ΟΕΛΜΕΚ, μετά την απόφαση ακύρωσης της ΟΕΛΜΕΚ στη συμμετοχή της οργάνωσης στην παλλαϊκή κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ενάντια στις πολιτικές της ύφεσης, της λιτότητας και των μνημονίων. Η Νέα Πνοή, σε ανακοίνωσή της, ρίχνει τα πυρά της προς τον Γ.Γ. της οργάνωσης Δημήτρη Ταλιαδώρο, ο οποίος είναι και πρόεδρος της «Αλλαγής», αλλά και στη ΔΗΚΙ. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Πνοή ουσιατικά κατηγορεί ανοιχτά την ΟΕΛΜΕΚ ότι αποχή από την κινητοποίηση έγινε «κατόπιν τηλεφωνήματος και εντολής από το Προεδρικό, το οποίο δεν θέλει με κανέναν τρόπο τον κόσμο στους δρόμους, ώστε χωρίς αντίσταση να ολοκληρώσει απρόσκοπτα τις αντιλαϊκές και αντεργατικές της μεθοδεύσεις, στο πλαίσιο του ξενοκίνητου Μνημονίου που φέρει τη σφραγίδα των διεθνών τραπεζιτών».

Η Νέα Πνοή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, αποφάσισαν τη μη συμμετοχή της ΟΕΛΜΕΚ στην πανεργατική και πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιο πάνω ενέργεια θέτει σε αμφιβολία τον ρόλο και τη δυνατότητα της παρούσας ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, να μπορεί να διαπραγματευτεί τα μεγάλα θέματα, με προεξάρχον αυτό του καταλόγου διοριστέων, αφού φαίνεται ότι μέσα από τα γεγονότα η κομματική γραμμή επισκιάζει και επικρατεί της εντολής και των συμφερόντων του κλάδου και της καθηγητικής βάσης.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την εν λόγω ανακοίνωση, ο Γ.Γ. της ΟΕΛΜΕΚ Δήμητρης Ταλιαδώρος δήλωσε ότι «η ανακοίνωση αυτή είναι γελοία. Η συνεδρία συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, το ίδιο το όργανο δηλαδή αποφάσισε τη σύγκληση της συνδιάσκεψης και κατ' επέκτασιν την αποχώρησή της». Την ίδια ώρα, ο κ.Ταλιαδώρος απαντά στις κατηγορίες «για τηλεφώνημα και εντολή από το Προεδρικό», τονίζοντας ότι, «αν ίσχυε αυτό το οποίο μας κατηγορεί η Νέα Πνοή, τότε γιατί δεν τηρούμε στάση ‘αποχής’ και στο θέμα του νέου συστήματος διορισμών, που θέλει να περάσει ο Υπουργός Παιδείας, και φέρουμε συνεχώς ενστάσεις;

Εδώ δεν παίρνουμε εντολές από το Προεδρικό;». Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, ερωτηθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στους κόλπους της οργάνωσης, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «στην οργάνωση μπορεί ο καθένας να εκφράζει την άποψή του». Όσον αφορά το αν ελλοχεύει κίνδυνος κομματικοποίησης της οργάνωσης, ο ίδιος απαντά ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω τέτοιο πράγμα. Όσοι καθηγητές ήθελαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση το έκαναν. Έκκλησή μου είναι όπως όλοι δείχνουν σοβαρότητα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Στόχος μας είναι η ένοτητα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα εκπαιδευτικά προβλήματα, που είναι αρκετά και κρίσιμα».

Η απάντηση της ΔΗΚΙ
Τη δική του απάντηση στις κατηγορίες της Νέας Πνοής έδωσε και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΙ Ανδρέας Ιωσήφ. Ο κ.Ιωσήφ, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε ότι «η ΔΗΚΙ εξέφρασε από την αρχή τους ενδοιασμούς της για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, για τον λόγο ότι από την αρχή δόθηκε κομματική διάσταση στην εν λόγω αντίδραση». Την ίδια ώρα διερωτήθηκε «γιατί η Νέα Πνοή βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από κάθε συνδικαλιστική κίνηση;» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΔΗΚΙ.