Σκοτώθηκε νεαρή από υπερβολική ταχύτητα του φίλου της
Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε 19χρονο από το Γέρι, ο οποίος προκάλεσε ατύχημα, στο οποίο η 19χρονη συνεπιβάτις του Στάλω Αχιλλέως έχασε τη ζωή της


«Η οδική συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από απαράδεκτο εγωισμό. Δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι ο κατηγορούμενος επιδόθηκε σε μια κούρσα θανάτου, που μόνο κάποιο θαύμα θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο», αναφέρει σε απόφασή της η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Μ. Μηλιώτου, βάσει της οποίας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, στέρηση άδειας οδήγησης για ένα χρόνο και δέκα βαθμοί ποινής σε 22χρονο φοιτητή, από το Γέρι.

Η κούρσα θανάτου
Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, τη 15η του Φλεβάρη του 2010, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα γιορτής, χαράς και ξεγνοιασιάς, μια παρέα 19χρονων, στο άνθος της νιότης τους, διασκέδαζαν ανέμελα, σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, σε αγροτική περιοχή μεταξύ των χωριών Τσερίου και Ψημολόφου της επαρχίας Λευκωσίας. Μεταξύ αυτών, ήταν η αδικοχαμένη Στάλω Αχιλλέως, από το χωριό Ψημολόφου, η Μικαέλλα Κυθραιώτη και ο κατηγορούμενος, που τότε υπηρετούσε ως στρατιώτης στην Εθνική Φρουρά. Σε κάποια στιγμή, οι τρεις τους αποφασίζουν να μεταβούν σε περίπτερο για τα χρειώδη και παίρνουν αγροτικό ασφάλτινο δρόμο, που περνά από το γνωστό ύψωμα με τις κεραίες της Α.Τ.Η.Κ. και οδηγεί προς το χωριό Ψημολόφου.

Περί την ώρα 14:55, λοιπόν, ο κατηγορούμενος οδηγούσε σαλούν αυτοκίνητο, χωρίς να κατέχει άδεια οδήγησης και ασφάλεια, στον δρόμο που συνδέει τον δρόμο Τσερίου - Αναλυόντα με το χωριό Ψημολόφου, με δυτική κατεύθυνση. Συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο ήταν η Στάλω, η οποία καθόταν στη θέση του συνοδηγού, και η Μικαέλλα, η οποία καθόταν στη θέση πίσω από τη Στάλω. Ο κατηγορούμενος ξεκίνησε «ξερογυριστός» από το μέρος όπου βρίσκονταν, και όταν έφτασε στο σημείο που ο χωματόδρομος ενώνεται με την άσφαλτο σταμάτησε για λίγο και μετά μπήκε δεξιά, πάλι ξερογυρίζοντας το αυτοκίνητο.

Έκλεισε τα μάτια από φόβο
Όπως ακούστηκε στο δικαστήριο, ο εν λόγω δρόμος είναι επικίνδυνος και γεμάτος στροφές, και ο κατηγορούμενος οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Χαρακτηριστική στην οδική συμπεριφορά του κατηγορουμένου ήταν και η αντίδραση της Μικαέλλας, η οποία σε κάποιο στάδιο από τον φόβο της έκλεισε τα μάτια και έβαλε τη ζώνη ασφαλείας της. Σε κάποιο σημείο του δρόμου, πλησίον του υψώματος με τις κεραίες της ΑΤΗΚ, ο κατηγορούμενος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα να βγει αρχικά εκτός δρόμου στη δεξιά πλευρά ως η πορεία του, να κτυπήσει πάνω σε πλαστικά πασαλάκια και στη συνέχεια, αφού επανήλθε στον δρόμο με κλίση διαγώνια αριστερά, πλαγιολίσθησε, με αποτέλεσμα να πέσει με τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου σε χωράφι. Το χωράφι είχε βάθος 3,5m από τον δρόμο και μετά την πτώση το αυτοκίνητο ανατράπηκε επανειλημμένα και κατέληξε αναποδογυρισμένο στην άκρη του χωραφιού, με τους τέσσερις τροχούς στον αέρα.

Πρώτος στη σκηνή του δυστυχήματος έφτασε ο περίοικος Παύλος Χρονιάς, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας τόσο της τρελής πορείας που ακολούθησε το αυτοκίνητο όσο και της ανατροπής του στο χωράφι. Βρισκόταν στην αυλή της οικίας του, όταν άκουσε σφύριγμα από λάστιχα αυτοκινήτου και μούγκρισμα μηχανής αυτοκινήτου έξω στον δρόμο. Αμέσως προχώρησε προς τον δρόμο και είδε από δεξιά του το αυτοκίνητο να έρχεται με υπερβολική ταχύτητα με κατεύθυνση προς Ψημολόφου. Απεγκλώβισε τη Στάλω και τη Μικαέλλα από το αυτοκίνητο και ειδοποίησε ασθενοφόρο, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Τόσο η Στάλω όσο και η Μικαέλλα φορούσαν τις ζώνες τους.

Έτρεχε με 109 χιλιόμετρα!
Μετά τη μεταφορά τους στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Λευκωσίας, αστυνομικός έκανε έλεγχο αλκοόλης στον κατηγορούμενο με ένδειξη «μηδέν». Στη σκηνή μετέβη κλιμάκιο της Τροχαίας και ο Αστ. 2981, Μιχάλης Σκούλος, ανέλαβε τη διερεύνηση της σκηνής. Στις 16/2/2010, κ. Σκούλος διενήργησε έλεγχο ταχύτητας στη σκηνή του δυστυχήματος και διαπίστωσε ότι η ελάχιστη ταχύτητα που είχε το αυτοκίνητο πριν τα ίχνη πλαγιολίσθησης ήταν 109 χ.α.ώ. Διαπίστωσε, επίσης, ότι για να μπορούσε το όχημα να ξεπεράσει ανώδυνα την εν λόγω στροφή, θα έπρεπε να κινείται με ταχύτητα κάτω των 56 χ.α.ώ.

Χάθηκε για πάντα η Στάλω
Από το δυστύχημα ο κατηγορούμενος υπέστη μικρό θλαστικό τραύμα στο μέτωπο, αιμάτωμα στον βραχίονα, καθώς και εκδορές στην πλάγια τραχηλική χώρα και στον ώμο. Η Μικαέλλα υπέστη κάταγμα ηβοϊσχιακού κλάδου αριστερά. Νοσηλεύτηκε για οκτώ μέρες και απολύθηκε. Από τον τραυματισμό της στο δυστύχημα η Στάλω υπέστη υποσκληρίδιο αιμάτωμα εγκεφάλου δεξιά, οίδημα εγκεφάλου, κατάληψη παραρρινίων κόλπων από συλλογή υγρού, θλάσεις πνευμόνων και αιμοθώρακα, αμφοτερόπλευρα, παρουσία φυσαλίδων αέρα στον σπονδυλικό σωλήνα και κάταγμα του ηβικού οστού αριστερά. Κρατήθηκε για δύο περίπου μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Λευκωσίας, όπου έγιναν διάφορες επεμβάσεις, αλλά στις 16/4/2010 και περί την ώρα 15:01 απεβίωσε. Η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού διενεργήθηκε από τον ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση ως είναι κατά τροχαίο ατύχημα».

Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, μετά το δυστύχημα, ο κατηγορούμενος έχασε τη σχέση που είχε με τους περισσότερους φίλους του και απομονώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέραν των όσων καταγράφονται στην Έκθεση του Γραφείου Ευημερίας, η υπεράσπιση τόνισε ότι ο κατηγορούμενος ήταν εθνοφρουρός όταν έγινε το δυστύχημα, ενώ σήμερα είναι φοιτητής. Το δυστύχημα δημιούργησε σε αυτόν τεράστια προβλήματα, εφόσον συναισθανόταν τις ευθύνες έναντι του θύματος. Ο 22χρονος, ανέφερε πολλές φορές ότι προτιμούσε να ήταν στη θέση της, εξέφρασε άμεσα την παραδοχή του και αρκετές φορές οδηγήθηκε σε απόπειρες αυτοκτονίας. Η υπεράσπιση κατέθεσε βεβαίωση της κλινικής ψυχολόγου Σοφίας Θεοδώρου, η οποία παρακολουθεί τον κατηγορούμενο και του παρέχει συστηματική θεραπεία, εφόσον πάσχει από κλινική κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας.