Το τσουχτερό κρύο περιόρισε την κίνηση στους δρόμους
Αγωνιούν οι μαγαζάτορες, καθώς η αγορά Δεκεμβρίου αποτελεί πολύ σημαντικό μερίδιο του ετήσιου τζίρου τους
Ο Σ. ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ δήλωσε ότι οι τιμές έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σύγκριση με πέρσι
Μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, το κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τα μέτρα περιορισμού εκροής καταθέσεων, η αγορά φαίνεται να παγώνει και πάλι, αυτήν τη φορά με όλη την έννοια της λέξης, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Οι απρόοπτα χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, φαίνεται να έχουν ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις των πολιτών στους δρόμους.
Παράλληλα, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την αγωνία και ανησυχία των μαγαζάτορων, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να ανασάνουν οικονομικά οι επιχειρήσεις τους. Ειδικά, φέτος, η ανάγκη είναι μεγαλύτερη, αφού ως γνωστόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται καίριο πλήγμα από τα απανωτά μέτρα λιτότητας, με αρκετές να έχουν τερματίσει τη λειτουργία τους και άλλες να βρίσκονται στα πρόθυρα.
Περιορίζονται στα απαραίτητα
«Δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Η παγωνιά έχει παγώσει και το παζάρι τις τελευταίες μέρες, αφού ο κόσμος μένει στα σπίτια του για να ζεσταθεί. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει περιορίσει τις αγορές του στα απαραίτητα», όπως δηλώνει στη «Σημερινή» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης. Οι τιμές των προϊόντων, πάντως, συνέχισε, παρουσιάζουν πτωτική πορεία, «ιδιαίτερα οι τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι οι τιμές είναι κατά πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Δίνουν ανάσα οι εκδηλώσεις
Ο Στέφανος Κουρσάρης τόνισε ότι βοηθητικός παράγοντας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν οι διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι δήμοι σε όλες τις πόλεις. «Αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν πολίτες και ανεβάζουν την ψυχολογία τους. Τους βάζουν σε πειρασμό να αγοράσουν δώρα, είτε για τους εαυτούς τους είτε για αγαπημένα τους πρόσωπα». Ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ τόνισε ότι η αγορά του Δεκεμβρίου αποτελεί σημαντικό μερίδιο του ετήσιου τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι επειδή οι Κύπριοι «είναι συνήθως της τελευταίας στιγμής», θα κάνουν τις αγορές στις επόμενες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, αψηφώντας το κρύο.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την επέκταση του ωραρίου, αφού, όπως είπε ο κ. Κουρσάρης, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ωφελήσει κυρίως τα πολυκαταστήματα, τα οποία μένουν πλέον ανοικτά και τις Κυριακές, μέχρι το βράδυ. Ερωτηθείς κατά πόσο για εφαρμογή των νέου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων χρειάζεται πρόσληψη νέων υπαλλήλων, ο κ. Κουρσάρης υπέδειξε πως η πλειοψηφία των καταστηματαρχών αδυνατούν να το πράξουν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των λειτουργικών τους εξόδων.
Λουκέτο το 30%
Ο κ. Κουρσάρης εκτιμά ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχει κλείσει το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Είναι κάτι που φαίνεται με γυμνό μάτι. Μια βόλτα για παράδειγμα στη Λεωφόρο Μακαρίου είναι αρκετή. Σχεδόν τα μισά καταστήματα έχουν κλείσει οριστικά». Ο Στέφανος Κουρσάρης απηύθυνε έκκληση στους Κύπριους πολίτες να παραμείνουν στην Κύπρο κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να στηρίξουν και να τονώσουν την αγορά, αγοράζοντας κυπριακά προϊόντα, από κυπριακές επιχειρήσεις.
Άλλαξε η καταναλωτική συμπεριφορά
ΣΤΟ μεταξύ, έρευνα που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας ζωής συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Κυπρίων. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, σε ερώτηση όσον αφορά τη διαφοροποίηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ένα στα δύο νοικοκυριά ή ποσοστό 48% απάντησαν ότι το εισόδημά τους «έχει μειωθεί πολύ», τέσσερα στα δέκα ή ποσοστό 38% ότι «έχει μειωθεί», ενώ μόνο ένα στα δέκα νοικοκυριά ή ποσοστό 11% απάντησαν ότι το εισόδημά τους «έχει παραμείνει το ίδιο». Εξάλλου, ποσοστό 1% των νοικοκυριών απάντησαν ότι το εισόδημά τους «έχει αυξηθεί».
Η έρευνα αναφέρει, επίσης, πως η μείωση του εισοδήματος των κυπριακών νοικοκυριών επέφερε και μείωση των αγορών. Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν διαφοροποιηθεί οι αγορές τους γενικότερα, ποσοστό 84% των νοικοκυριών απάντησαν ότι «έχουν μειωθεί» και ποσοστό 14% ότι «παρέμειναν οι ίδιες», ενώ ποσοστό 1% απάντησαν ότι «έχουν αυξηθεί». Το υψηλότερο ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «έχουν μειωθεί» οι αγορές τους καταγράφεται στη Λεμεσό με 92% και το μικρότερο στην Αμμόχωστο με 39%.
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό που έχουν μειωθεί οι αγορές τους, ποσοστό 18% των νοικοκυριών δηλώνει «πάρα πολύ», 15% δηλώνουν «πολύ», 44% «αρκετά» και «λίγο» δηλώνει το 22% των νοικοκυριών. Σε σχέση με τους τομείς στους οποίους έχουν μειώσει τις αγορές τους, το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζει ο τομέας «Ένδυση και Υπόδηση» με ποσοστό 89%, ακολουθεί ο τομέας «Διασκέδαση/Ψυχαγωγία» με ποσοστό 79%, ο τομέας «Αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων» με 61%, ο τομέας «Εξοπλισμός σπιτιού» με 57% και τέλος ο τομέας «Αγαθά πρώτης ανάγκης (π.χ. γάλα, ψωμί, τρόφιμα κ.τ.λ.)» με ποσοστό επίσης 57%.
Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων, το 45% των νοικοκυριών δηλώνει ότι «έχουν παραμείνει οι ίδιες», 29% ότι «έχουν μειωθεί» και 26% ότι «έχουν αυξηθεί». Σε ερώτηση με ποιον τρόπο έχουν διαφοροποιηθεί οι αγορές τους, συνολικά το 83% των νοικοκυριών δηλώνει αλλοίωση τής μέχρι σήμερα καταναλωτικής τους συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, ποσοστό 31% των νοικοκυριών δηλώνει ότι «άλλαξα κάποια από τα προϊόντα που αγόραζα και αγοράζω φθηνότερα», 23% δηλώνουν ότι «αγοράζω πλέον τα φθηνότερα προϊόντα που βρίσκω», 19% δηλώνουν ότι «αγοράζω πολλές προσφορές», 15% ότι «αγοράζω τα ίδια προϊόντα», και 10% ότι «πλέον αγοράζω μόνο τις προσφορές».