Πού είναι οι γυναίκες στον διάλογο για το Κυπριακό;
Πικρές αλήθειες από την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και την Πραξούλα Αντωνιάδου, σε ημερίδα με θέμα την απουσία γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες


«Η γενική εικόνα, όπως διαφαίνεται, είναι ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις (σ. σ. για λύση του Κυπριακού) είναι κατ' απόλυτο σχεδόν τρόπο γένους αρσενικού, με μόνο μία γυναίκα να περιλαμβάνεται στα 29 μέλη των ομάδων εργασίας και καμία γυναίκα στη δεκαμελή διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας», επεσήμανε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Ενημέρωσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Πού είναι οι γυναίκες στη διαπραγμάτευση για την ειρήνη;».

Ντροπή και έντονη αγανάκτηση
Δεν μάσησε τα λόγια της η κ. Μαρκουλλή, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό των γυναικών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό. «Μου προκαλεί πραγματικά ντροπή η τραγική κατάσταση που έχουμε μπροστά μας», συνέχισε, «αλλά και τολμώ να πω και έντονη αγανάκτηση, γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως οι προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και γενικά η κομματική ηγεσία αυτού του τόπου δεν έκριναν κατάλληλες άλλες γυναίκες να στελεχώσουν τη διαπραγματευτική ομάδα.

Φαίνεται ότι η ανδροκρατούμενη ηγεσία αυτού του τόπου όχι μόνο επιλέγει να δρα αντιδημοκρατικά, παραγνωρίζοντας προκλητικά το 51% του πληθυσμού, αλλά και περιφρονεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρχής γενομένης από το ψήφισμα 1325, που τα τελευταία 13 χρόνια συστηματικά καλούν τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και την ίση πρόσβαση και πλήρη συμμετοχή των γυναικών στις δομές της εξουσίας και στις θέσεις λήψεως αποφάσεων για θέματα ειρήνης και ασφάλειας».

Κάποια οδυνηρά ερωτήματα
Δυναμική παρουσία στην ημερίδα έκανε και η Πρόεδρος των ΕΔΗ και πρώην Υπουργός Ενέργειας Πραξούλα Αντωνιάδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πιο ανησυχητική έκφανση της ανισότητας αφορά την απουσία των γυναικών από την ειρηνευτική διαδικασία. Οι θέσεις γύρω από ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης για την ειρήνη κατέχονται/κατακρατούνται σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες. Ωσάν να μην αφορούν τις γυναίκες οι επιπτώσεις του πολέμου, όπως είναι η απώλεια αγαπημένων προσώπων, οι βιασμοί, είτε η οικονομική καταστροφή στην οποία οδηγούνται οι ίδιες, οι οικογένειες και τα παιδιά τους».

Η Πραξούλα Αντωνιάδου έθεσε στη συζήτηση κάποια οδυνηρά, όπως τα χαρακτήρισε, ερωτήματα. «Αξίζει να διερωτηθεί κανείς», είπε, «αν θα παρέμενε μέχρι σήμερα μοιρασμένη η πατρίδα μας, αν κατά τα 50 τόσα χρόνια των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το Κυπριακό, συμμετείχαν ουσιαστικά και ισότιμα και οι γυναίκες. Εδώ βέβαια τίθεται και ένα οδυνηρότερο ερώτημα: Μήπως τελικά ο λόγος που οι γυναίκες κρατήθηκαν μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ήταν για να μην τελεσφορήσει ο διάλογος; Οι μόνες γυναίκες συνήθως γύρω από το τραπέζι διαπραγμάτευσης είναι αυτές που κρατούν σιωπηρά τα πρακτικά, είτε οι ευγενικές κυρίες που φέρνουν τον καφέ. Και ας μην μιλήσουμε για τις εξαιρέσεις, οι οποίες απλώς αποδεικνύουν τον κανόνα».

Ο ρόλος που υποτιμάται στην Κύπρο
Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο Αμερικανός Πρέσβης John Koenig και η Νατάσα Αποστολίδου, μία από της συντονίστριες του έργου «Where are the Women? Capturing the Gender Dividend in Cyprus for Peace and Beyond», η οποία υπογράμμισε ότι «ο ρόλος των γυναικών φαίνεται να υποτιμάται στην Κύπρο, μια χώρα όπου δυστυχώς η γυναίκα συνήθως δεν προωθείται στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη».

Μίλησαν επίσης η Lisa Buttenheim, Ειδική Αντιπρόσωπος και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Καίτη Κληρίδου, Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, ο Κώστας Αποστολίδης, σύμβουλος του Προέδρου σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις και μέλος ομάδων εργασίας, η Μαρία Χατζηπαύλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Δρ Όλγα Δημητρίου, Ανώτερη Ερευνήτρια στο PRIO.