Δήλωση-βόμβα από τον Γλαύκο Χατζηπέτρου, για καταβολή από το κράτος της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων
Στην καθολικότητα του ΓεΣΥ θα συμμετέχουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, απάντησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας


Νέα τύμπανα πολέμου φαίνεται να ηχούν όσον αφορά το ΓεΣΥ, μετά τη νέα τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη θέση ότι η καταβολή εισφορών για το ΓεΣΥ δεν θα πρέπει να γίνει από τους ίδιους τους δημόσιους υπάλληλους, αλλά από το κράτος, το οποίο είναι και ο εργοδότης τους. Βέβαια, απάντηση στον κ. Χατζηπέτρου δεν άργησε να δώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος κατέστησε σαφές, μεταξύ άλλων, ότι «στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόνοια της καθολικότητας του ΓεΣΥ και αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή απ' όλους».

Διεκδικούν εξαίρεση
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε την ετοιμότητα, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται σύντομα να οδηγηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ψηφιστεί χωρίς τη συγκεκριμένη πρόνοια, διεκδικώντας έτσι την εξαίρεσή τους από την καταβολή συνεισφοράς, επικαλούμενοι τους όρους εργοδότησης στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χατζηπέτρου επεσήμανε ότι η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ναι μεν τάσσεται υπέρ της καταβολής εισφορών στο Ταμείο, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται από τον εργοδότη, ο οποίος εν προκειμένω είναι το κράτος.

«Όταν κάποιος ενδιαφερθεί για μια δημόσια θέση και επιλεγεί, παίρνει μια πρόταση με κάποια δικαιώματα. Εκεί, ρητώς αναφέρεται ότι έχει δικαίωμα σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δίνεται γραπτώς. Η αρχή των συμβάσεων είναι ότι τα συμπεφωνημένα θα πρέπει να τηρούνται. Ούτε η ΠΑΣΥΔΥ μπορεί να τα καταργήσει», είπε, και πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται το δικαίωμα των υπαλλήλων να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Επίκληση του 2001
Επί της ουσίας, και δίνοντας παράδειγμα, ο Γλαύκος Χατζηπέτρου επικαλέστηκε μια διαμαρτυρία της συντεχνίας από το 2001, όταν και ψηφίστηκε ο αρχικός νόμος για το Σχέδιο Υγείας, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνταν να καταβάλλουν εισφορές. Επ’ αυτού, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι, όταν πέρασε ο νόμος για το ΓεΣΥ, η ΠΑΣΥΔΥ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, διότι η Κυβέρνηση είχε αγνοήσει δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί προτού ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία.

«Στη συνέχεια, καταχωρίσαμε προσφυγή στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο συζήτησε τις θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης που είχαν υποβληθεί τον Μάρτιο του 2001, δικαίωσε την ΠΑΣΥΔΥ κι έκανε παραστάσεις προς την Κυβέρνηση. Το Γραφείο Εργασίας είχε πει ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται συμβάσεις και ό,τι είχε συνομολογηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Επίσης, το Γραφείο κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα και να συζητήσει το θέμα για να υπάρξει κατάληξη σε συμβιβαστική λύση, ενώ παράλληλα είχε εισηγηθεί τη δημιουργία μιας τριμερούς επιτροπής ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και την ΠΑΣΥΔΥ, για να μην προκύπτουν σοβαρές διαφορές», είπε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηπέτρου, όταν το 2013 μπήκε υποχρεωτική συνεισφορά διά νόμου, της τάξεως του 1,5% στους δημοσίους υπαλλήλους, η Συντεχνία καταχώρισε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, για την οποία και αναμένεται ακόμη η ετυμηγορία.

«Εκείνο που επαναλάβαμε στον Υπουργό Υγείας, είναι ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν νομιμοποιείται από μόνη της να καταργήσει ένα δικαίωμα των μελών της, αλλά και πάλι δεν είναι εμπόδιο να προχωρήσει και είναι δικαίωμά της να προσφύγει πάλι στο δικαστήριο», τονίζει.

Κληθείς να αναφερθεί σχετικά, ο κ. Χατζηπέτρου επεσήμανε ότι δεν είναι πρόθεση της συντεχνίας να θέσει προσκόμματα στο ΓεΣΥ, αλλά, αν δεν υιοθετηθεί η θέση της, θα κινηθεί νομικά και, αν δικαιωθεί, θα επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Ερωτηθείς εάν πρόκειται για μια προεκλογική κίνηση, ο κ. Χατζηπέτρου απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, τονίζοντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει τον διάλογο για το ΓεΣΥ. Τέλος, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, επειδή διεκδικούν ένα δικαίωμά τους.

Καθολική η συνεισφορά
«Το στοιχείο της καθολικότητας που προνοεί η προτεινόμενη νομοθεσία για το ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι σεβαστό από όλους», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε ο κ. Χατζηπέτρου. «Το ΓεΣΥ περιλαμβάνει το στοιχείο της καθολικότητας και της συμμετοχής και σε αυτήν την καθολικότητα θα συμμετέχουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι, όπως έχουν δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις», σημείωσε.

Είπε, επίσης, πως, επειδή γίνεται λόγος για τις συμβάσεις με τις οποίες γίνονται οι προσλήψεις, το Σύνταγμα υπερισχύει, ακολουθούν οι νόμοι και μετά οι συμβάσεις. «Ως εκ τούτου, τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και τα οποία θα ψηφιστούν, θα υπερισχύουν των όποιων συμβάσεων υπήρξαν στο παρελθόν», τόνισε.

Αντιδρούν τα κόμματα
Την αντίδραση μερίδας κοινοβουλευτικών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Χατζηπέτρου, τα οποία, με σχετικές ανακοινώσεις τους, κακίζουν τη στάση της ΠΑΣΥΔΥ. Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλληλεγγύη επεσήμανε χθες, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σε ένα κράτος Δικαίου και Προνοίας εργαζόμενοι ανώτερης κατηγορίας.

«Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, ανάλογα με τα εισοδήματά μας και όλοι μας οφείλουμε να καταβάλλουμε το μερτικό που μας αναλογεί στις υποχρεώσεις μας προς το κράτος», σημείωσε το Κίνημα. Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και η ΕΔΕΚ, η οποία επεσήμανε σχετικά ότι «ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει αναλόγως των εισοδημάτων του, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν της ίδιας ποιότητας περίθαλψη πολίτες που προέρχονται από τις ασθενέστερες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Ενδιάμεσο σχέδιο υγείας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την άμεση εφαρμογή ενός ενδιάμεσου σχεδίου υγείας για μια μεταβατική περίοδο, που θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας, μέχρι την κατάληξη και την εφαρμογή του τελικού ΓεΣΥ, εισηγήθηκε το ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες πως το ΔΗΚΟ είναι κατηγορηματικά υπέρ της ψήφισης του ΓεΣΥ. «Παρακολουθούμε με αγωνία την πορεία εφαρμογής αυτού του σχεδίου και δυστυχώς το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να το εφαρμόσει», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να μείνει με δεμένα τα χέρια, και δεν πρόκειται να αφήσει τους πολίτες να υποφέρουν.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε, επομένως, την άμεση εφαρμογή ενός ενδιάμεσου σχεδίου για μια μεταβατική περίοδο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας, μέχρι την κατάληξη και την εφαρμογή του τελικού ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως το σχέδιο αυτό, που τελεί υπό επεξεργασία και οι λεπτομέρειές του θα ανακοινωθούν σύντομα, βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες.

Βασικοί πυλώνες
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι πυλώνες αυτοί είναι η κάλυψη των υπηρεσιών υγείας των συνταξιούχων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων με μια ειδική συνεισφορά, μικρότερη από αυτήν του ΓεΣΥ, η συνέχιση του υφιστάμενου συστήματος κάλυψης για τους δημόσιους υπαλλήλους με την ειδική συνεισφορά του 1,5%, η παροχή κινήτρων για την ασφάλιση του υπόλοιπου πληθυσμού με ιδιωτικές ασφάλειες υγείας και η άμεση και πλήρης αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε πως η πρόταση αυτή θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα, δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία και θα ανακουφίσει και τους ασθενείς και τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε το κενό, που προκαλείται από την ανικανότητα της Κυβέρνησης, να συνεχίσει να δυσχεραίνει τη ζωή των πολιτών, μέχρι να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ΓεΣΥ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναπλ ΚΕ: «Παλινδρομήσεις από τα συμφωνηθέντα, ζημιά για τον πολίτη»
«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της έγκρισης των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή για το ΓεΣΥ και οι όποιες παλινδρομήσεις ή παρεκκλίσεις από τα όσα ομοφώνως έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μόνο ζημιογόνες θα μπορούσαν να αποβούν προς την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της Υγείας που αφορά την ευημερία των πολιτών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής ΚΕ Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ.

Προσθέτει ότι «ήταν άδικο για τον κυπριακό λαό που επί πολλές δεκαετίες αναμένει τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας και την εισαγωγή του ΓεΣΥ, να του στερήσουμε αυτήν την προσφορά».