ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Το 2013 όταν η χώρα μας μπήκε στην οικονομική κρίση, πολλά παιδιά του τόπου μας χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, και εμείς δεν μπορούσαμε παρά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα το οποίο έχουμε στην Κένυα, εδώ στην Κύπρο»
Το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» ιδρύθηκε το 2008 από Κύπριους εθελοντές με στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχιας και των συνεπειών της, κυρίως σε ό,τι αφορά την πιο ευαίσθητη από τις κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά. Το Ίδρυμα αποτελεί μια ομαδική προσπάθεια σε καθαρά εθελοντική βάση που στο επίκεντρό της έχει την πρακτική επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Για αυτόν τον λόγο εργάζονται χωρίς μεσάζοντες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η βοήθεια καταλήγει απευθείας στους τελικούς αποδέκτες, τα παιδιά. Στη «Σ» μίλησε η Μαρίνα Σιακόλα για το ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά», για τις δραστηριότητες τους, τους στόχους τους, τα επόμενα τους σχέδια και για τις βοήθειες τις οποίες ζητούν ως ίδρυμα.
Ξεκίνησαν στην Κένυα το 2008
Η κύρια δραστηριότητά τους εστιάζει από το 2008 σε παιδιά στην Κένυα. Με μια σειρά ενεργειών προσπαθούν να εξασφαλίσουν ασφάλεια, τροφή, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση και ψυχαγωγία σε περιοχές που μαστίζονται από την πείνα και την ανέχεια. Το Ίδρυμα λειτουργεί με βάση δωρεές που γίνονται και έσοδα τα οποία προκύπτουν από ειδικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει.
«Τα προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δίνουν ανάσα ζωής στα παιδιά, όχι ως σχήμα λόγου, αλλά ουσιαστικά. Ζώντας από κοντά την κατάσταση εξαθλίωσης στις παραγκουπόλεις της Κένυας παραμένουμε ρεαλιστές, γνωρίζοντας ότι η δική μας παρουσία εκεί δεν θα κλείσει αυτή την ανοιχτή πληγή της Αφρικής. Όμως, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα δικά μας μικρά βήματα συμβάλλουν στο να σωθούν ζωές μικρών παιδιών. Έχοντας επίγνωση του μεγέθους των προβλημάτων αλλά και των άλλων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, γνωρίζαμε ότι η δική μας συμβολή θα είχε αξία εάν βασιζόταν σε ρεαλιστικά και συγκεκριμένα προγράμματα», τόνισε η κ. Σιακόλα.
Δημιούργησαν πρόγραμμα και στην Κύπρο
Το ίδιο σκεπτικό επικράτησε και το 2013, όταν η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, δημιούργησαν ανάγκες για τα παιδιά και στην Κύπρο. Έτσι, παράλληλα με τη δραστηριότητα του ιδρύματος στην Κένυα δημιουργήθηκε το ειδικό πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» για ολοήμερα δημοτικά σχολεία στην Κύπρο. Στόχος του εν λόγω προγράμματος ήταν η παροχή πρακτικής βοήθειας με τη δημιουργία μίας μόνιμης υποδομής για τα σχολεία και τη συμμετοχή άνεργων μητέρων από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.
Το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» επικεντρώνει τις δράσεις του στο δικαίωμα κάθε παιδιού να ονειρεύεται τη ζωή με αξιοπρέπεια, όχι μόνο ως δυνατότητα επιβίωσης σήμερα, αλλά με προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.
Το πρόγραμμα «Journey of Hope»
Τα προγράμματα του Ιδρύματος κάθε χρόνο είναι διαφορετικά και οργανώνονται πάντα με πρωτοβουλία των εθελοντών. Το φετινό πρόγραμμα ονομάζεται «Journey of Hope» και πρόκειται για ένα ταξίδι των εθελοντών, με στόχο να ενισχύσουν το Sophia Foundation for Children. Οι εθελοντές θα επισκεφθούν τα σχολεία που υποστηρίζει το ίδρυμα μέσω του προγράμματός του «Μαγειρεύω και Προσφέρω», προσφέροντας εθελοντική εργασία υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων, και θα καταλήξουν στην Κένυα με τη συμβολική ανάβαση του βουνού Mount Kenya.
Όπως μας ανέφερε η κ. Σιακόλα «αυτή η αποστολή που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, έχει γίνει με πρωτοβουλία ορισμένων εθελοντών οι οποίοι έχουν εργαστεί εθελοντικά αρκετά χρόνια στο ίδρυμα "Σοφία για τα παιδιά" και πήραν φέτος την πρωτοβουλία να κάνουν αυτή τη συμβολική ανάβαση στο Mount Kenya, το οποίο είναι το ψηλότερο βουνό της Κένυας και το δεύτερο πιο ψηλό σε όλη την Αφρική. Όμως, η κίνησή τους αυτή είναι συμβολική και για ένα ακόμη λόγο, μιας και το βουνό είναι λίγο πιο πάνω από το ορφανοτροφείο του ιδρύματος και από εκεί μπορείς να το δεις».
Το ταξίδι θα κινηματογραφηθεί και το ντοκιμαντέρ που θα δημιουργηθεί έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προώθηση του έργου του Sophia Foundation καθώς και τη γενικότερη προβολή της έννοιας του εθελοντισμού.
Όπως εξήγησε η κ. Σιακόλα συνήθως αυτοί οι οποίοι ταξιδεύουν στην Κένυα για διάφορα προγράμματα είναι οι εθελοντές του ιδρύματος που ασχολούνται και γνωρίζουν καλά τα προγράμματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά, μιας και οι εθελοντές πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο και να καλύψουν τα έξοδά τους μόνοι τους.
Από την Κένυα μέχρι την Κύπρο
Όπως προαναφέρθη το Ίδρυμα δεν βοηθά μόνο παιδιά στην Κένυα. Όπως μας είπε η κ. Σιακόλα, «Από το 2013, όταν η χώρα μας μπήκε στην οικονομική κρίση, πολλά παιδιά του τόπου μας χρειάστηκαν και ακόμη χρειάζονται τη βοήθειά μας, και εμείς δεν μπορούσαμε παρά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, το οποίο έχουμε για την Κένυα, εδώ στην Κύπρο. Δηλαδή, όταν εμείς δημιουργηθήκαμε πριν από δέκα χρόνια, εκεί που υπήρχε ανάγκη, ήταν για τα παιδιά της Αφρικής. Ανακαλύψαμε πολλά προβλήματα, τα οποία αφορούν ζωή και θάνατο, και ως εθελοντές όχι μόνο σώσαμε παιδιά, αλλά επίσης τα αγκαλιάσαμε και τα βοηθήσαμε, και ακόμη τα βοηθούμε, για να ζουν μια αξιοπρεπέστατη ζωή. Τους προσφέρουμε στέγη, μόρφωση και φαγητό, έτσι ώστε να αλλάξει ουσιαστικά η μοίρα και η ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον».
«Σίγουρα, οι συνθήκες στις οποίες ζουν τα παιδιά στην Κένυα είναι πολύ χειρότερες αλλά δυστυχώς η οικονομική κρίση έκανε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας να βυθιστούν σε μια απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τα παιδιά μας με τον δικό μας τρόπο. Έτσι, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργούμε στην πιο δύσβατη περιοχή της Κένυας μέσα στη ζούγκλα, εδώ στην Κύπρο», συνέχισε η κ. Σιακόλα. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει γεύματα στα σχολεία των παιδιών, τα οποία προετοιμάζουν οι άνεργοι γονείς τους. «Εμείς τους προμηθεύουμε με τα τρόφιμα και επίσης κτίζουμε την κουζίνα όπου θα προετοιμάζονται τα γεύματα», εξήγησε η κ. Σιακόλα.
Το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω»
Το πρωτοποριακό, σιτιστικό πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» έχει ως στόχο να εφαρμοστεί σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε 16 σχολεία: Γ’ Σωτήρας, Γιόλου, Αψιούς, Χοιροκιτίας, Ερήμης, Πυργών Κυπερούντας, Ελένειο, Αγ. Αντώνιος, Α&Β Καϊμακλί, Φανερωμένη, Πόλη Χρυσοχούς, Ευρύχου, Δένεια, Εθνάρχη Μακαρίου - Λάρνακα και Άγιοι Ανάργυροι - Λάρνακα.
Το Ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» φτιάχνει και εξοπλίζει κουζίνες, στις οποίες μαγειρεύουν και εργάζονται εθελοντικά άνεργες μητέρες παιδιών που φοιτούν στο σχολείο και εξασφαλίζει τα υλικά για την παρασκευή του γεύματος όλων ανεξαιρέτως των παιδιών για ολόκληρη τη σχολική χρονιά.
Το πρόγραμμα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
• Προσλαμβάνεται μία άνεργη μητέρα, μαγείρισσα με δίπλωμα στο επάγγελμα ή σχετική πείρα, η οποία αναλαμβάνει ως επικεφαλής της κουζίνας. Στην εν λόγω γυναίκα καταβάλλεται μηνιαίως αμοιβή για τις υπηρεσίες της.
• Οι εθελόντριες βοηθοί λαμβάνουν συμβολικό επίδομα ημερησίως, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βασικές τους ανάγκες και έξοδα.
• Οι οικογένειες της κοινότητας, οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα, καταβάλλουν το ποσό των 15 η 10 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στη λειτουργία του προγράμματος και βοηθούν έμπρακτα τα άπορα παιδιά του σχολείου της κοινότητός τους.
• Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της κουζίνας αποτελούν μόνιμη υποδομή για το σχολείο και την κοινότητα. Ακόμη και όταν οι λόγοι, για τους οποίους δημιουργήθηκαν (δηλ. η οικονομική κρίση και η ανέχεια πολλών οικογενειών) εκλείψουν, η κουζίνα παραμένει στη διάθεση των γονιών για να την λειτουργήσουν αυτόνομα.
Οι στόχοι του έργου
Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχουν και κάποιοι στόχοι, τους οποίους προσπαθούν να εκπληρώσουν. Όπως μας δήλωσε η κ. Σιακόλα «εμείς για να είμαστε ουσιαστικοί και να βοηθήσουμε τα παιδιά της Κύπρου, έπρεπε να κάνουμε κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Δεν θέλαμε να είμαστε ένας οποιοσδήποτε οργανισμός, ο οποίος έχει κοινωνικό παντοπωλείο. Εμείς συγκεντρωθήκαμε στο στοιχείο που ξέρουμε καλύτερα. Τους κάναμε ένα έργο υποδομής, για να το έχουν και μετά την κρίση, μπήκαμε στα ολοήμερα σχολεία, όπου οι οικογένειες των παιδιών αδυνατούσαν να τους παρέχουν μεσημεριανό και δημιουργήσαμε κουζίνες, τις εξοπλίσαμε και προσλάβαμε μια υπεύθυνη μαγείρισσα μαζί με βοηθούς, για να μαγειρεύουν στα παιδιά καθημερινά δύο γεύματα».
Το πιο σημαντικό, όπως μας ανέφερε η κ. Σιακόλα, είναι ότι προσέλαβαν τις άνεργες μητέρες των παιδιών για να μαγειρεύουν στα σχολεία και με αυτόν τον τρόπο η βοήθεια ήταν ακόμη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική.
Οι κύριοι στόχοι του Ιδρύματος, όπως ανέφερε η κ. Σιακόλα, είναι να υπάρχει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό για ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου, χωρίς διακρίσεις και στοχοποιήσεις. Επιπλέον, θέλουν να επιτύχουν την υλοποίηση ενός μόνιμου έργου υποδομής για το ολοήμερο σχολείο. Επίσης, έχουν ως στόχο την εθελοντική συμμετοχή όλης της κοινότητας, γονέων, εταιρειών και φορέων της ευρύτερης περιοχής. Δηλαδή και εκείνοι που δεν μπορούν να βοηθήσουν με χρηματικό ποσό λόγω ανεργίας, να μπορούν να προσφέρουν βοηθώντας στην κουζίνα. Τέλος, επιθυμούν την αποφόρτιση από το οικονομικό κόστος του μεσημεριανού φαγητού για τις άπορες οικογένειες.
Όλα τα προγράμματα λειτουργούν εξαιρετικά
Μιλώντας για την εξέλιξη των προγραμμάτων και για το εάν έχουν πετύχει τους στόχους τους, η κ. Σιακόλα ανέφερε ότι τα προγράμματα σε όλα τα σχολεία σε ολόκληρη την Κύπρο λειτουργούν εξαιρετικά και ο καθένας μπορεί να δει τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτού του προγράμματος. «Δυστυχώς είχαμε και πολλές αιτήσεις για να μπούμε και σε άλλα σχολεία, αλλά είμαστε ένας μικρός οργανισμός και κάναμε ό,τι μπορούμε και στα σχολεία που έχουν την περισσότερη ανάγκη. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές μας, την Τράπεζα Κύπρου και τον ΟΠΑΠ Κύπρου».
Τέλος η κ. Σιακόλα δήλωσε ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές που είναι συνεχείς υποστηρικτές και βοηθούν στο να υπάρχουν τα λεφτά, για να καλύπτονται τα μηνιαία έξοδα, που είναι και πολλά και εμείς δώσαμε μια υπόσχεση ότι δεν θα σταματήσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά και σε αυτό το έργο μας βοηθούν πολλοί και συνέχεια προστίθενται και άλλοι στην οικογένειά μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα σχολεία, έως ούτου υπάρχει ανάγκη και από τις κοινωνίες και από τις οικογένειες».