H φτώχια δεν γνωρίζει σύνορα και δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα του τρίτου κόσμου, αναφέρει σε μήνυμά του ο Επίτροπός Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.
Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχιας», που καθορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Οκτωβρίου, ο κ. Γιαννάκη παραθέτει στοιχεία από την έκθεση της UNICEF, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο, όπου αναφέρεται ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν στη φτώχια.
Προστίθεται ότι αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχιας στο μισό, σε σχέση με τα ποσοστά του 1990, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, αφού 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φτώχια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται εξάλλου ότι τα μέσα για την εξάλειψη της φτώχιας στον κόσμο υπάρχουν και επομένως όλα τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να υιοθετήσουν δράσεις και πολιτικές που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις.
Προς αυτόν τον σκοπό στοχεύει και η δημιουργία του κινήματος Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχια, που συγκροτήθηκε το 2005 και αποτελείται κυρίως από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), και άλλες οργανώσεις. Ο κ. Γιαννάκη καταλήγει λέγοντας ότι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους οργανισμούς να αλλάξουν τις τρέχουσες πολιτικές και να δράσουν για την εξάλειψη της φτώχιας και τη δραματική μείωση της ανισότητας, προσφέροντας παράλληλα ανθρωπιστική βοήθεια.