Τον θεμέλιο λίθο τοποθέτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
Το έργο θα αποπερατωθεί με δάνειο ύψους 162 εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
ΕΝΤΟΣ του λίθου που θεμελιώθηκε υπάρχει συμβολικά μία «χρονοκάψουλα», στην οποία τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα εφημερίδων της χθεσινής ημέρας
Σε μια σεμνή τελετή, στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Μάνθου Μαυρομμάτη, των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Χάρη Γεωργιάδη και Κώστα Καδή, καθώς και πλήθους άλλων αξιωματούχων και καλεσμένων. Το έργο, σημειώνεται, θα αποπερατωθεί με δάνειο ύψους €162 εκατ. που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία της πολιτείας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Κόσμημα για την Κύπρο
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εντός του λίθου που θεμελιώθηκε υπάρχει συμβολικά μία «χρονοκάψουλα», στην οποία τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα εφημερίδων της χθεσινής ημέρας, τα οποία αναφέρονταν στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία «θάφτηκε» για πάντα στα θεμέλια της Σχολής. Μιλώντας σε χαιρετισμό που ακολούθησε της τοποθέτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την τιμή και τη χαρά του για την ξεχωριστή πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί το τριτοβάθμιο δημόσιο ίδρυμα, τονίζοντας παράλληλα ότι το εντυπωσιακό οικοδόμημα της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει πέραν των 90 ερευνητικών εργαστηρίων καθώς και πλήθος υποστηρικτικών χώρων, θα αποτελεί ένα κόσμημα για την Κύπρο, και ένα από τα μεγαλύτερα σε κλίμακα οικοδομήματα που κτίστηκαν ποτέ στο νησί.
Περήφανες οι «διακρίσεις»
Εκτός αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνεχείς αναβαθμίσεις και διακρίσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τελευταία αυτή των Times Higher Education, που το κατατάσσει στην 55η θέση των καλύτερων νέων πανεπιστημίων στον κόσμο.
Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι σε μόλις 25 χρόνια λειτουργίας, το τριτοβάθμιο αυτό ίδρυμα κατάφερε να σημειώσει μια δύσκολη, σημαντική, αλλά και ελπιδοφόρα διαδρομή, που το καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου. Ευχαρίστησε, τέλος, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και τον Πρόεδρό της, κ. Χόγιερ, χάρη στη χρηματοδότηση της οποίας καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της Β’ Φάσης Ανάπτυξης των Εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, συμπεριλαμβανομένης και της ανέγερσης της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα οικονομικού θαύματος, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «φάρο» για ολόκληρη την Ευρώπη, που κατάφερε να ορθοποδήσει χάρη στις θυσίες που κατέβαλε ο λαός και οι άνθρωποί της.
Προέβη σε «αποκάλυψη»
Απευθύνοντας τον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάνθος Μαυρομάτης εξέφρασε την περηφάνια του για τους ανθρώπους που αποτελούν το τριτοβάθμιο ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένου του Πρύτανη, του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά πρωτίστως τον πυρήνα αυτού, που δεν είναι άλλος από τους φοιτητές του. Ευχαρίστησε παράλληλα όσους πίστεψαν στο όραμα του Πανεπιστημίου, προβαίνοντας μάλιστα στην «αποκάλυψη» ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προτίθεται, παρά την ήδη μεγάλη στήριξή της προς την Κύπρο, να διαθέσει ακόμη περισσότερα χρήματα σ’ αυτήν, εάν οι δύο κοινότητες, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενωθούν.
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μία ιστορική μέρα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι σε μερικά χρόνια η Κύπρος θα έχει όλα τα εφόδια για εκμετάλλευση των ταλέντων της, μερικά εκ των οποίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί, όταν αυτό «χτυπήθηκε» από την οικονομική κρίση. Εξού και ένας εκ των σκοπών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία «Πανεπιστημίου της Διασποράς», το οποίο θα αποσκοπεί στον επαναπατρισμό ακριβώς αυτών των «ταλέντων». Καταληκτικά, ο κ. Χριστοφίδης απαρίθμησε μία σειρά έργων τα οποία θα γίνουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας ότι όσα έργα δεν έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια στο νησί, θα γίνουν μαζεμένα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Και εγένετο Πολυτεχνική Σχολή
SigmaLive
