Σε αγγλικά πρότυπα η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα
Καταργείται η ανωνυμία φιλάθλων και απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών


Αυστηρά μέτρα καταστολής και πρόληψης προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο βασίζεται στο αγγλικό μοντέλο πρόληψης και καταστολής του χουλιγκανισμού και στόχος, όπως εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, είναι να ψηφιστεί πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές, ώστε αρκετά από τα μέτρα να εφαρμοστούν με τη νέα αγωνιστική περίοδο, η οποία ξεκινάει περί τα τέλη Αυγούστου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου.

Οι βασικές πτυχές του νομοσχεδίου οι οποίες, όπως είπε, επαναλαμβάνονται στα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ, εντάσσονται σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων που αντιμετωπίζουν σφαιρικά το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, όχι μόνο στο επίπεδο της καταστολής αλλά και της πρόληψης.

Κατά τον Ιωνά Νικολάου, η επιτυχία αυτού του πακέτου όπως και η επιτυχία του αγγλικού μοντέλου οφείλεται στο συλλογικό πνεύμα συνεργασίας και στην ενεργό εμπλοκή όλων των αρμοδίων φορέων, ΚΟΑ, ΚΟΠ, σωματεία, οργανωμένοι φίλαθλοι, Αστυνομία, με τις ενέργειες των φορέων αυτών να κρίνονται αλληλένδετες και τον κάθε φορέα να καλείται να αναλάβει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα να διεκπεραιώσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και ενέργειες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της ανωνυμίας των φιλάθλων με την καθιέρωση της κάρτας φιλάθλου και τη λήψη βιομετρικών στοιχείων, τον άμεσο αποκλεισμό από τα γήπεδα προσώπων που εμπλέκονται σε πράξεις βίας, τη λειτουργία κερκίδων καθήμενων ώστε να ανοίξουν οι πόρτες των γηπέδων για οικογένειες, την απαγόρευση μετακίνησης των οργανωμένων φιλάθλων και την καθιέρωση του αυτόφωρου για πρόσωπα που εμπλέκονται σε επεισόδια. Ο αποκλεισμός προσώπων από τα γήπεδα θα επιβάλλεται κλιμακωτά και θα φθάνει μέχρι και τα δέκα χρόνια, ανάλογα με τις περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ταραξίες.

Πράξεις όπως η ρίψη αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου, τα υβριστικά, άσεμνα ή ρατσιστικά συνθήματα, η απόκρυψη του προσώπου εντός του αθλητικού χώρου και η μεταφορά προς το γήπεδο αλκοολούχων ποτών αποτελούν με βάση το νομοσχέδιο προτεινόμενα ποινικά αδικήματα.

Επιπρόσθετα με τα νομοθετικά μέτρα το πακέτο συμπληρώνεται από κοινωνικά προγράμματα πρόληψης του φαινομένου τα οποία επενδύουν στην ανθρωπιστική καλλιέργεια και στην ευγενή άμιλλα και στοχεύουν στην καλλιέργεια αθλητικής παιδείας, στην καλλιέργεια του αθλητισμού για όλους, στην προβολή της κοινωνικής διάστασης του αθλητισμού, στην άθληση στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην καλλιέργεια της αγάπης και του σεβασμού για τον αθλητισμό και στην κοινωνικοποίηση των νέων που δεν θα επιτρέπει την ανάπτυξη βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών.

Γήπεδα μόνο για ευπρεπείς
Στόχος όπως σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι να επιστρέψουν στα γήπεδα οι ευπρεπείς φίλαθλοι, οι οικογένειες που πραγματικά αγαπούν το άθλημα και οι οποίοι απέχουν από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες λόγω της συμπεριφοράς εκείνων που πηγαίνουν στα γήπεδα για να συμβάλουν σε πράξεις βίας και παραβατικής συμπεριφοράς.

Σε συμπληρωματική του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για την πιο σύγχρονη ίσως νομοθεσία για πάταξη της βίας εντός και εκτός των αθλητικών χώρων.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα, δημιουργήσαμε ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων και ενεργειών στη βάση του αγγλικού μοντέλου» ανέφερε, εξηγώντας πως πρόκειται για μία ολοκληρωμένη νομοθεσία που θέτει πλέον πολιτειακούς, αλλά κυρίως αθλητικούς φορείς ενώπιον πολύ συγκεκριμένων ευθυνών και υποχρεώσεων.

«Σήμερα ξεκινούμε μία πορεία για να αλλάξουμε το απαράδεκτο καθεστώς που επικρατεί στους αθλητικούς μας χώρους. Αυτή η απαρχή ούτε εύκολη θα είναι, ούτε σύντομη. Αλλά, είναι μία πορεία την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε. Μια πορεία, η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία και συνδρομή όλων των φορέων: ΚΟΑ, ΚΟΠ, Σωματείων και Αστυνομίας, περιλαμβανομένων και των οργανωμένων φιλάθλων» τόνισε.

Ο Ιωνάς Νικολάου υπέδειξε ότι καθοριστικός, πρώτος, σταθμός για το μέλλον του νομοσχεδίου είναι η Βουλή. Είμαστε έτοιμοι, δήλωσε, να αφιερώσουμε όσες ώρες χρειαστούν, στη συνεργασία μας με τη Βουλή.

«Θέλουμε να εξηγήσουμε και να πείσουμε τα κόμματα ότι για να φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα πρέπει, κατ’ αρχήν, το νομοσχέδιο να ειδωθεί και να εγκριθεί ως πακέτο και όχι ως α λα καρτ μενού και οι φορείς να συνεργαστούν πλήρως για την εφαρμογή του» συμπλήρωσε.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από κάποιους αθλητικούς φορείς τις απόψεις των οποίων γνωρίζει το Υπουργείο και δήλωσε ετοιμότητα να συζητήσει εποικοδομητικές προτάσεις που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο. Ξεκαθάρισε ωστόσο την ίδια στιγμή ότι δεν θα δεχτεί κουτσούρεμα του νομοσχεδίου «γιατί αντιδρά ο άλφα ή ο βήτα». «Μοναδική επιλογή είναι η συνεργασία και η αποφασιστική δράση όλων των φορέων, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς αναστολές και αναβολές. Ουδείς δικαιούται να υστερήσει, η προσπάθεια είναι συλλογική και έτσι αναμένουμε ότι θα αντικριστεί από όλους» τόνισε, και επανέλαβε την αποφασιστικότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης να προχωρήσει με πράξεις για αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Εισαγωγή του αυτόφωρου
Σημαντική παράμετρος της νέας νομοθεσίας είναι η πρόνοια για ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων (αυτόφωρο αδίκημα). Όπως προβλέπεται, πρόσωπο το οποίο συλλαμβάνεται για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος με βάση τις πρόνοιες του Νόμου προσάγεται ενώπιον του δικαστηρίου μέσα σε 24 ώρες από της σύλληψης του για να κατηγορηθεί και η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται χωρίς καθυστέρηση.

Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης σειρά μέτρων με στόχο την πρόληψη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, μέτρα όπως η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, η διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων, φιλάθλους.

Για την υλοποίηση της νέας νομοθεσίας το νομοσχέδιο προνοεί αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των γηπέδων, εγκαθιστώντας σύγχρονα τεχνολογικά ηλεκτρονικά συστήματα που αξιοποιούνται για την παρακολούθηση και ταυτοποίηση των φιλάθλων, όπως είναι η λειτουργία στη βάση κοινού λογισμικού προγράμματος του συστήματος CCTV, Turnstiles και προγράμματος ταυτοποίησης φιλάθλων, καθώς και η λειτουργία της κάρτας φιλάθλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ