ΕΝΑΣ από τους πιο παλιούς παραδοσιακούς κατασκευαστές βιολιών είναι ο κ. Φίλιππος Ηλία. Γεννημένος στην Κισσόνεργα της Πάφου, ο 75χρονος σήμερα κ. Ηλία γράφει τη δική του ιστορία στην παράδοση και στη χειροποίητη ξύλινη κατασκευή. Με τη μεθοδικότητα που τον διακρίνει, από μικρός άρχισε την κατασκευή βιολιού. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Ηλία αφηγείται πως, πριν από τη στροφή στην κατασκευή βιολιών, ασχολήθηκε με την κατασκευή παιχνιδιών, όπως η σβούρα, οι μακέτες ελαιόμυλων, αλλά προχώρησε και σε πιο σύνθετα έργα, όπως το ξύλινο αλακάτι, το πιεστήριο.

Η τάση του προς την τέχνη διαφάνηκε νωρίς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αγαπημένη του όμως κατασκευή αυτήν του βιολιού. Τρεις μήνες χρειάστηκε για την κατασκευή του πρώτου βιολιού σιγά-σιγά, όμως κατάφερε να κατασκευάζει ένα βιολί σε διάστημα 30 μόλις ημερών. Για τον ίδιο, όπως είπε, η διαδικασία της κατασκευής ενός βιολιού αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία. Αφού κοπούν τα μέρη του ξύλου στις σωστές διαστάσεις και σε πάχος, το ξύλο θα λαξευτεί εσωτερικά, θα αναποδογυριστεί, θα δοθεί το σχήμα και το πάχος, θα βαφεί με τον παραδοσιακό τρόπο και μετά θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση, η τοποθέτηση χορδών και τα υπόλοιπα.

Ο κ. Ηλία δήλωσε πως είναι στενά συνδεδεμένος με τις κατασκευές του. Στόχος του -όπως είπε- στην κατασκευή βιολιού δεν είναι μόνο η εμφάνιση, αλλά και η απόδοση, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απώλεια ήχου. Η επίτευξη της μέγιστης ποιότητας ήχου των βιολιών που κατασκευάζει και η ανάδειξη των κυπριακών χειροποίητων βιολιών αποτελούσε πάντα, σημείωσε, το μεγάλο του όνειρο. Όπως εξήγησε, κατασκευάζει ο ίδιος όλα τα μέρη του μουσικού αυτού οργάνου, εκτός από το δοξάρι και τις χορδές, που αγοράζει. Μετά από χρόνια αφοσίωσης στην κατασκευή του βιολιού, ο κ. Ηλία έμαθε να παίζει βιολί στα 60 του χρόνια. Με θλίψη διαπιστώνει πως σήμερα οι παραδοσιακοί κατασκευαστές βιολιού είναι ελάχιστοι και σπάνια ενασχόληση για τους νέους. Η τέχνη και η κατασκευή μουσικών οργάνων είναι μοναδική, είπε, και κάλεσε τους νέους να ασχοληθούν. Για την ικανοποίηση που προσφέρει η μετατροπή του ξύλου σε ένα μοναδικό μουσικό όργανο που ευφραίνει την ψυχή και την οδηγεί σε ανάταση. Και για τη διάσωση μιας παράδοσης που χάνεται...