Η τραπεζική κρίση γονάτισε τον τόπο οικονομικά με όλες τις επιμέρους καταστροφικές επιπτώσεις. Ο τραπεζικός τομέας, αυτή η υπερμεγέθης φούσκα που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και η έκρηξή της σώρευσε σε ερείπια την οικονομία, σήμερα συρρικνώθηκε στα πραγματικά μεγέθη του. Τραπεζικοί ηγέτες ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και τραπεζικοί αξιωματούχοι βαρύνονται για την οικονομική καταστροφή χιλιάδων συμπατριωτών μας. Τραπεζικοί αξιωματούχοι δάνειζαν χωρίς εγγυήσεις και με τη μεγαλύτερη ευκολία εκατοντάδες εκατομμύρια σε φίλους, γνωστούς, επιχειρηματίες και υπεύθυνους ανάπτυξης γης, ιδιώτες και πολίτες. Με αποτέλεσμα 20 άτομα να χρωστούν πέραν των 6 δισεκατομμυρίων. Τραπεζικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν επεκτάσεις των τραπεζών τους στο εξωτερικό και τραπεζικοί ηγήτορες αποφάσισαν την εξαγορά περίεργων ξένων τραπεζών. Οι διευθύνσεις τραπεζών και υπάλληλοί τους αποφάσισαν επέκταση των τραπεζών στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ν. Αφρική, ως εάν η μικρή και ασήμαντη Κύπρος ήταν ο τραπεζικός ομφαλός.
Με αυτά και πολλά άλλα, λογικά, η ΕΤΥΚ, η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων, έπρεπε να ήταν σεμνή, προσεκτική και υπεύθυνη, αν μη τι άλλο για να μην προκαλεί την οργή των κατεστραμμένων και λεηλατημένων πολιτών. Μέλη της ευθύνονται για το κατάντημα των τραπεζών. Μέλη της υπέχουν βαρύτατες ευθύνες για την καταβαράθρωση της οικονομίας. Μέλη της είναι εκείνα που έκαναν ολέθριες εκτιμήσεις, υποτίμησαν κινδύνους, δεν διέγνωσαν έγκαιρα τα σημάδια της κρίσης και μέλη της διαβεβαίωναν πως το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ευθύνονται όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Τα απλά μέλη της ΕΤΥΚ, όμως, γνώριζαν από πρώτο χέρι ποιοι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι ευθύνονταν για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η ηγεσία της ΕΤΥΚ ήταν μέχρι κεραίας και καθημερινά ενήμερη, όλα αυτά τα χρόνια, για την καταστροφική πορεία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα της Λαϊκής. Γνώριζε ευθέως τι συνέβαινε, αφού ο ΓΓ της συντεχνίας συναγελαζόταν και φωτογραφιζόταν με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Λαϊκής Α. Βγενόπουλο και συμμετείχε στο Δ.Σ. της Λαϊκής.
Επισημαίνουμε όλα αυτά τα ελάχιστα, με αφορμή εργατική διαφορά που προέκυψε στις τράπεζες εξαιτίας της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης και αιτημάτων της ΕΤΥΚ. Αυτό έλειπε τώρα σε έναν ευάλωτο τομέα; Δεν θα εμπλακούμε σε ανάλυση ή συζήτηση των αιτημάτων των τραπεζικών, όπως τα διατυπώνει η συντεχνία τους. Όμως, δίνεται η εντύπωση ότι η ΕΤΥΚ ως εάν να ζει σε άλλους κόσμους. Εδώ όλοι μας λένε ότι το τραπεζικό σύστημα, όσο απέμεινε, κρέμεται από μια κλωστή. Και επιμένουν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης πολιτών, καταθετών και επενδυτών προς τις τράπεζες. Διαφορετικά η οικονομία δεν μπορεί να ξεκινήσει, επενδύσεις δεν μπορεί να αναμένονται και οι πολίτες δεν θα εμπιστεύονται τις τράπεζες. Πιστεύουμε ότι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι παίρνουν τα ίδια ακριβώς ή και χειρότερα μηνύματα. Άρα, λογικά, τα πράγματα δεν έπρεπε να φτάσουν σε εργατική διαφορά.
Η ΕΤΥΚ υπέβαλε κάποιες προτάσεις, που η εργοδοτική πλευρά θεωρεί ως κόκκινες γραμμές. Δεν μας ενδιαφέρει η διαφορά, που εμείς θεωρούμε, υπό τις περιστάσεις, αχρείαστη. Μας ενδιαφέρει όπως όλοι και ειδικά η ΕΤΥΚ συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που το έπαιζε μάγκας και εκβίαζε τις τράπεζες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν δεν το κατάλαβε, κακό για τα μέλη της κάνει, που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο επικρίσεων. Αν το καταλαβαίνει, αλλά επιμένει να ακολουθεί παλιές πρακτικές, τότε θα βρει σύσσωμη την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον της. Οι πολίτες, που είδαν περιουσίες και οικονομίες τους να εξανεμίζονται εν μιά νυκτί, δεν ανέχονται, πια, τέτοιες νοοτροπίες.
Η πρόκληση της ΕΤΥΚ
SigmaLive
