Ο Μουσταφά Ακιντζί απαίτησε να υπάρξει τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Και αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε κατ' αρχήν πως «επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη πραγματοποίησης τέτοιας συνάντησης», στη συνέχεια το άλλαξε και έθεσε ως προϋπόθεση πραγματοποίησης την επίτευξη προόδου, τελικά αναδιπλώθηκε ομαλώς και είπε: «Στις προσταγές σας, εφέντημ».
Ο Μουσταφά Ακιντζί απαίτησε να δημιουργηθεί τεχνική επιτροπή εκπαίδευσης, η οποία να παρεμβαίνει στα της εκπαίδευσης των δύο κοινοτήτων και ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε εκ νέου: «Στις προσταγές σας, εφέντημ».
Ο Μουσταφά Ακιντζί απαίτησε όπως υπάρξει νέο Μπούργκενστοκ, ο Αναστασιάδης διακήρυξε αρχικά πως απαιτείται η επίτευξη προόδου και τελικά χωρίς πρόοδο, αλλά με ένα κωμικό άρπα-κόλλα στις συνομιλίες, απάντησε: «Στις προσταγές σας, εφέντημ».
Ενώ αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε συζήτηση μόνο του εδαφικού στο νέο Μπούργκενστοκ (Μον Πελερέν, ή Πελεράν) ο Μουσταφά Ακιντζί απαίτησε όπως υπάρξει συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Φτου και πάλιν από την αρχή, τελικά. Και ο Νίκος Αναστασιάδης και πάλιν συναίνεσε: «Στις προσταγές σας, εφέντημ».
*Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως μελετά θετικά τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία. Μόλις ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως δεν θα πάρει μαζί του τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες, άλλαξε γνώμη και ο Αναστασιάδης: «Στις προσταγές σας, εφέντημ». Ελπίζουμε σήμερα, κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, να διαφοροποιήσει τη θέση του και να δώσει ένα δείγμα εξαίρεσης από τον κανόνα του συνεχούς «στις προσταγές σας, εφέντημ...».
Τελικά, ό,τι πει και ό,τι απαιτήσει ο Ακιντζί, ο Αναστασιάδης συναινεί. Ο κατοχικός ηγέτες αποφασίζει και ο νόμιμος ηγέτης συμφωνεί. Ο Ακιντζί προηγείται και ο Αναστασιάδης ακολουθεί.
Εθίστηκε στα «ναι» ο Πρόεδρος και δεν «γυρίζει η γλώσσα του» να αρθρώσει «όχι». Αναπέμπουμε ευχές στον Ύψιστο, να παρέμβει και να φωτίσει τον Πρόεδρο, ώστε στην καθοριστική στιγμή που θα αποφασίσει, να πει το «όχι» και να διασώσει τον κυπριακό Ελληνισμό και την Κυπριακή Δημοκρατία από βεβαία εξαφάνιση.
Όλοι δηλώνουν ότι εφθάσαμε στην καθοριστική στιγμή για το μέλλον των συνομιλιών.
Δεν κρίνεται το μέλλον των συνομιλιών. Κρίνεται το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού και της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακόμη και με αδιέξοδο, συνομιλίες θα υπάρχουν και στο αμέσως επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση λύσης, όμως, οριστικά και αμετάκλητα η Κυπριακή Δημοκρατία εξαφανίζεται από τον χάρτη, και ο κυπριακός Ελληνισμός εισέρχεται σε νέα περίοδο τουρκοκρατίας.
Δεν υπάρχει το απειροελάχιστο ποσοστό λειτουργίας της λύσης. Το γεγονός και μόνο ότι καθημερινά ο Μουσταφά Ακιντζί έρχεται και αμφισβητεί όλες τις ερμηνείες που δίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχετικά με τα συμφωνηθέντα, και παραθέτει τις τουρκικές ερμηνείες, αποδεικνύει εκ των προτέρων ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, τις διαφορετικές ερμηνείες και τις πολλές πολιτικές και νομικές αμφισημίες, η λύση θα καταρρεύσει την επομένη της υπογραφής της.
Οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στο τουρκοκυπριακό κράτος παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας. Όχι με την εν δυνάμει εκλιπούσα τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Αλλά με την Τουρκία. Τα σύνορα της Τουρκίας, νομίμως και με ελληνική υπογραφή, επεκτείνονται μέχρι τη Λευκωσία, την Κερύνεια και τον Ακάμα. Οι έποικοι δεν θα φύγουν, θα αυξηθούν. Θα κατακλυσθούμε από εκατομμύρια Τούρκους της Ανατολίας. Ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει. Θα αναχωρεί από την Κερύνεια και θα ξανάρχεται από τη Μερσίνα. Καμία από τις βασικές ελευθερίες δεν θα εφαρμοσθεί. Το «τουρκικό κράτος» στον Βορρά θα θεσπίσει τέτοιες «εσωτερικές νομοθεσίες» και θα επιβάλει τέτοιους αποκλεισμούς, διά των οποίων η ελεύθερη διακίνηση θα κουτσουρεύεται και η ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας και άσκηση επαγγέλματος να εξουδετερώνονται πλήρως.
Μετά τη λύση δεν υπάρχει σωτηρία. Δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία.
Μετά τη λύση τετέλεσται ο κυπριακός Ελληνισμός...
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιφορτίζεται με ιστορικές ευθύνες. Καλείται να επιλέξει μεταξύ ρόλου νεκροθάπτη του κυπριακού Ελληνισμού και ηγέτη που απέτρεψε νέα Μικρασιατική Καταστροφή...