Να ενισχυθούν οι τράπεζες αλλά να υπάρξει και παράλληλη μέριμνα και φροντίδα για τους πολίτες

Να μην έχει κανένας οποιαδήποτε αμφιβολία για τη φιλοσοφία των ανθρώπων που διορίζονται ως Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Είτε Αθανάσιος Ορφανίδης, ονομάζεται, είτε Πανίκος Δημητριάδης, είτε Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν. Την προστασία των τραπεζών και το συμφέρον των τραπεζών Τίποτε πέραν αυτού. Και ναι μεν έργο τους είναι η άσκηση εποπτικού ελέγχου επί του τραπεζικού συστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει το τραπεζικό σύστημα να θεωρείται ως κάτι το οποίο δεν μπορεί να θιγεί, ή να αποτελεί την ιερή αγελάδα η οποία πρέπει να παραμένει άθικτη και να προστατεύεται σε κάθε πράξη της, νόμιμη ή παράνομη.

Ναι, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προστατευθεί, μετά την τραγική θέση στην οποία βρέθηκε, και να ενισχυθεί. Αποτελεί την ατμομηχανή επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούται οποιοσδήποτε να αποκρύβει τα λάθη, ή τα εγκλήματα του, ακόμη, ή να προστατεύεται κατά τέτοιο τρόπο, σε σημείο που να αδικείται ο απλός άνθρωπος, ή να καλούνται οι πολίτες να καταβάλουν το κόστος των όποιων εγκλημάτων διαπράττονται από τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λανθασμένα ερμηνεύουν το ρόλο τους οι Κεντρικοί Τραπεζίτες. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επί των ημερών τους αφέθησαν τραπεζίτες να ενεργούν ανεξέλεγκτα και να διαπράξουν εγκλήματα, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή του τόπου και της οικονομίας. Δεν θα αναφερθούμε σε όσα έγιναν και επί εποπτείας Ορφανίδη και επί εποπτείας Δημητριάδη.

Η ανάληψη της Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δημιούργησε προσδοκίες και ελπίδες στους πολίτες, εξαιτίας κυρίως του δίκαιου, αντικειμενικού και ορθού ελέγχου που άσκησε ως Γενική Ελέγκτρια. Όμως ο τρόπος που επενέβη για να εμποδίσει την προώθηση νομοσχεδίου στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και όσα είπε στην τελευταία δημοσιογραφική διάσκεψη ως Διοικητής, δημιούργησαν ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που θα πολιτευθεί.

Είναι νωρίς να κριθεί, αλλά τα πρώτα δείγματα δεν δημιουργούν αισιοδοξία, ότι μαζί με την προστασία του τραπεζικού συστήματος, θα συνυπάρξει και η προστασία του απλού ανθρώπου. Ναι θέλουμε να ενισχυθεί, να προστατευθεί και να σταθεί στα πόδια του το τραπεζικό σύστημα, αλλά την ίδια στιγμή, απαιτούμε να υπάρξει και ανάλογη προστασία και βοήθεια στον απλό άνθρωπο.

Όλες οι παλιές πρακτικές πρέπει να εγκαταλειφθούν, και οι τράπεζες να κληθούν να προσφέρουν στήριξη και στον επιχειρηματία και στον καταθέτη τους και σε κάθε πολίτη που θα προστρέξει σε βοήθεια του. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τακτική, όλα να προσφέρονται στις τράπεζες χωρίς να υπάρχει και ανάλογη προσφορά των τραπεζών στους πολίτες. Αυτή η ανισόρροπη συμπεριφορά κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε νέα κοινωνική ανισότητα, εμβάθυνση στην ύφεση, ενώ παραπέμπει την ανόρθωση της οικονομίας, σε βάθος χρόνου. Με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι από τα 950 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση στην Τράπεζα Κύπρου, πρέπει να ζητήσει όπως ένα μέρος, διατεθεί για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα και διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία με τη μορφή της δανειοδότησης αναπτυξιακών έργων και αναπτυξιακών επενδύσεων. Και πρόσθεσε: "Η ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά, έχει φέρει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στα όρια τους. Πολλοί πολίτες και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έναντι του κράτους. Πολίτες και επιχειρηματίες απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα,ακόμα και με φυλάκιση".

Συμφωνούμε. Μπορεί η κ. Γιωρκάτζη, πέραν των τραπεζών, να ρίξει και ένα βλέμμα στον απλό άνθρωπο και να βοηθήσει στην ανακούφιση του και στη δημιουργία συνθηκών πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας;
Ο χρόνος θα το δείξει...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Πότε θα ξυπνήσουν;

Αν οι ηγέτες μας δεν αντελήφθησαν, εδώ και 40 χρόνια, ότι στόχος της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιεί τις διακοινοτικές συνομιλίες, ως όχημα για τη αναβάθμιση του ψευδοκράτους και μονιμοποίηση των τετελεσμένων, τότε, δεν διαθέτουν ίχνος διορατικότητας