Σ Τ Ο ΚΟΙΝΟ Ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008 για τον «σκελετό λύσης» είχαν συνομολογήσει ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) θα είναι «ένας συνεταιρισμός [που] θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς».

-ΤΟ συμφωνηθέν αγγλικό κείμενο, που είχε εκφωνήσει εκείνη τη μέρα ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ζεριχούν, έλεγε τα εξής: This partnership will have a Federal Government with a single international personality, as well as a Turkish Cypriot Constituent State and a Greek Cypriot Constituent State, which will be of equal status».

-ΣΤΟ τουρκικό κείμενο ο όρος «Συνιστώσα Πολιτεία», «Constituent State», είναι «Kurucu Devlet»: Ιδρυτικό Κράτος.

-Από τον ορισμό αυτό κρατήστε ιδιαίτερα το «Ισότιμο Καθεστώς - Equal Status», ανάμεσα στα δύο κράτη - πολιτείες - states - devletten.

Σ Τ Η Ν ΚΟΙΝΗ Διακήρυξη Αναστασιάδη - ΄Ερογλου της 11ης Φεβρ. 2014 για τον ίδιο «σκελετό λύσης» είχαν συνομολογήσει ότι: «Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς»…

Κ Α Ι ΣΤΟΝ ορισμό αυτό, σκελετός του σκελετού, σκληρός πυρήνας του είναι το «Ισότιμο Καθεστώς». Του οποίου η ισοτιμία επεξηγείται ειδικότερα και σε άλλες παραγράφους της 11ης Φεβρ. 2014: «Η μια και μόνη διεθνής νομική προσωπικότητα και η μια και μόνη κυριαρχία [θα] προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». Δεν αναφέρει ρητώς σε ποιο συγκεκριμένο σχήμα εκλαμβάνει συγκροτημένους τους ισοτίμως συγκυρίαρχους Ε/κ και Τ/κ, αλλά τεκμαίρεται χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται περί των Ε/κ και Τ/κ, αμφοτέρων οργανωμένων με «ξεχωριστή ταυτότητα και ακεραιότητα» (όπως η ίδια Διακήρυξη γράφει αλλού), στα εκατέρωθεν δύο ξεχωριστά, ισότιμου καθεστώτος, δύο συνιστώντα ιδρυτικά κράτη, πολιτείες, states, kurucu devletten.

Ι Δ Ρ Υ Τ Ι Κ Η ΠΡΑΞΗ του νέου κράτους ορίζεται ρητώς στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρ. 2014 ως εξής: «Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά από έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». Κι εννοεί βεβαίως των δύο ξεχωριστά οργανωμένων εκατέρωθεν στις νυν υπάρχουσες πολιτείες - κράτη - states - devletten, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εκ των οποίων, πολιτειών - κρατών, το ένα είναι η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο, το παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς - Ψευδοκράτος.

Ε Χ Ο Ν Τ Α Σ, ήδη, συμφωνημένο δικαίωμα ξεχωριστού δημοψηφίσματος - αυτοδιάθεσης, λογίζονται πλέον ως δύο ξεχωριστοί λαοί. Ιδιαίτερα επειδή, ούτε στον σκελετό λύσης των Χριστόφια - Ταλάτ, ούτε των Αναστασιάδη - Έρογλου διασώζεται εντέλει πουθενά η έννοια «κοινότητες». Ούτε καν λεκτικά…

Α Υ Τ Η ΥΠΗΡΞΕ, διαχρονικά επιτευχθείσα, μία από τις μέγιστες νίκες της τουρκικής στρατηγικής στο Κυπριακό. Από την εποχή της Αγγλοκρατίας ώς τις μέρες μας. Ένας από τους κύριους και σημαντικότερους στόχους, ρητώς προσδιορισμένους στη σχεδιασμένη και γραπτώς το 1956 από τον Νιχάτ Ερίμ στρατηγική της Άγκυρας (και όλων των έκτοτε κυβερνήσεών της και των τ/κ ηγεσιών) για την Κύπρο: Η υπάρχουσα στο νησί τουρκική μειονότητα, το 18% του πληθυσμού της Κύπρου, να πάψει να θεωρείται μειονότητα, να αναγορευθεί πρώτα σε κοινότητα, ύστερα να απαιτήσει και να κερδίσει την «πολιτική ισότητα» με την ελληνική πλειονότητα του 82% ονομαζόμενη ως ε/κ κοινότητα. Δηλαδή την καθεστωτική εξίσωση 18% = 82%. Το «Ισότιμο Καθεστώς - Equal Status». Ώστε ως «Ισότιμος Λαός» πλέον, συγκροτημένος στο ισότιμου καθεστώτος Kurucu Devlet να επιτύχει την ισότιμη, ίσου καθεστώτος, εξίσου προερχόμενη και από τους Τ/κ, τουρκική Συγκυριαρχία, την τουρκική Συνιδιοκτησία επί του νέου κράτους του διζωνικού συνεταιρισμού.

Ε Χ Ο Ν Τ Α Σ θριαμβεύσει επ’ αυτού, η επίμονη, αταλάντευτη τουρκική πολιτική, από Νιχάτ Ερίμ 1956 έως Αχμέτ Νταβούτογλου 2015 και από Φαζίλ Κιουτσούκ 1956 έως Μουσταφά Ακιντζί 2015, προσέφερε στον νυν πρωθυπουργό της Τουρκίας το βάθρο και την ευτυχία να δηλώνει καμαρωτός κι εκθειαζόμενος στον ΟΗΕ: «τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση στην Κύπρο. Θα πρέπει να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο λαών και την ισότιμη ιδιοκτησία τους στο νησί»…

Ε Π' ΑΥΤΟΥ δεν υπήρξε κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξει οιαδήποτε επίσημη ελληνική (Λευκωσίας ή Αθηνών) απάντηση ή αντ-επιχείρημα στον Νταβούτογλου. Τι να του πουν άλλωστε που κρατάει ως τρόπαια στα χέρια του τα Κοινά Ανακοινωθέντα Χριστόφια και Αναστασιάδη με τους Ταλάτ και Έρογλου;
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ