Προς τη μητέρα του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Χριστοδούλου έστειλε ανοικτή επιστολή η Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, Αντρούλα Χριστοφίδου Henriques, υπό την ιδιότητά της ως ψυχολόγου και ιδρυτικού μέλους της νέας οργάνωσης Καθήκοντα και Δικαιώματα, προσεγγίζοντας ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα με έναν πρωτότυπο και πολύ προσωπικό τρόπο, που δίνει στη φωνή της μια ιδιαίτερη δύναμη.
Η επιστολή αφορά την υπόθεση -που ανέδειξε η «Σ» και ο υπογράφων- της σύλληψης και κράτησης προς απέλαση, με την κατηγορία της τέλεσης εικονικού γάμου, της 23χρονης Ευρωπαίας υπηκόου από τη Βουλγαρία Mitova Zoyia Margaritova και του 25χρονου Πακιστανού μετανάστη Muhammad Nadeem, γονέων ενός κοριτσιού 3 χρόνων, της Laiba Nadeen, που γεννήθηκε στην Κύπρο, μετά τον γάμο τους. Και οι δύο υποστήριξαν από την αρχή ότι ο γάμος τους, τον Νοέμβριο 2009, είναι γνήσιος.
Έχει ως εξής η επιστολή Αντρούλας Χριστοφίδου Henriques προς τη μητέρα του δικαστή: «Αγαπητή κυρία Χριστοδούλου, είμαι σίγουρη ότι είστε πολύ περήφανη για τον γιο σας που έγινε δικαστής και δη του Ανωτάτου. Είμαι κι εγώ μητέρα και καταλαβαίνω. Γράφω σ΄ εσάς, γιατί ο γιος σας είναι ανεξάρτητος, αδέκαστος και απρόσιτος. Θα σας πω περί τίνος πρόκειται.
Στις 4 Αυγούστου 2013 η κυρία Άννυ Σιακαλλή αποφάσισε να στείλει στα κρατητήρια μια Βουλγάρα, διότι, κατά την άποψή της, έκανε εικονικό γάμο με έναν αλλοδαπό. Το παιδάκι τους, δυόμισι χρονών τότε, κατόπιν εξέτασης DNA, αποδείχτηκε ότι είναι όντως παιδί του εν λόγω αλλοδαπού. Παρόλο τούτο, ο γάμος εξακολουθεί να θεωρείται εικονικός και οι δύο γονείς εξακολουθούν να βρίσκονται στα κρατητήρια.
Η κυρία Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος για την Προστασία του Παιδιού, και η κυρία Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπος Διοικήσεως, επενέβησαν γραπτώς. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι γονείς απευθύνθηκαν σε δικηγόρο, τον Μιχάλη Παρασκευά, ο οποίος καταχώρησε ενδιάμεση αίτηση για να αφεθεί η μητέρα ελεύθερη. Η πρώτη ακρόαση ορίστηκε για τις 14 Νοεμβρίου 2013.
Ο δικαστής, ο γιος σας κ. Μιχαλάκης Χριστοδούλου, ανέβαλε την ακρόαση για τις 20 Νοεμβρίου και ακολούθως για τις 9:30 το πρωί στις 6 Δεκεμβρίου. Ο δικηγόρος έφτασε 3 λεπτά αργοπορημένος, λόγω του ότι η προηγούμενη δίκη στην οποία έπρεπε να παρευρεθεί, δεν είχε τελειώσει πριν τις 9:30, και βρήκε την πόρτα της αίθουσας κλειστή. Η γραμματέας του δικαστή τον ενημέρωσε ότι η αίτηση απερρίφθη λόγω καθυστέρησης.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να υπενθυμίσετε στον γιο σας πως, όταν ήταν μωρό, είχε κι αυτός -όπως όλα τα μωρά- ανάγκη τη μητέρα του.
Και η Δικαιοσύνη, την οποία ο γιος σας έχει ορκιστεί να υπηρετεί αδέκαστα, αν είχε κι αυτή παιδιά, το ίδιο θα του έλεγε».
Σε υστερόγραφό της η Ανδρούλα Χριστοφίδου πληροφορεί τη μητέρα του δικαστή ότι η νεαρή Βουλγάρα «αποφάσισε να επιστρέψει στη Βουλγαρία, εφόσον αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος επανένωσης με το παιδί της».
Η επιστολογράφος δεν γνώριζε, όταν έστελνε την επιστολή, ότι η τελευταία πράξη του δράματος αυτού παίχτηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προχθές Κυριακή 15.12.2013, απ΄ όπου και η φωτογραφία (που τράβηξε ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδουλίδης) των γονιών με το παιδί τους, λίγα λεπτά πριν τους χωρίσουν και πάλι, οι κυπριακές Αρχές - εκείνον τον απέλασαν στο Πακιστάν και εκείνες στη Βουλγαρία…