Εμπιστεύεται τον Ν. Αναστασιάδη και τις δεσμεύσεις του; Πιστεύει, ναι ή όχι, ότι τώρα πρέπει να πάμε σε συνομιλίες;

Είναι σύνηθες φαινόμενο, στην Κύπρο όπως στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες, οι γόνοι και απόγονοι αναγνωρισμένων πολιτικών να μη κατορθώνουν να αρθούν στο ύψος του πατρικού ονόματος. Έχουν, δηλαδή, το όνομα, αλλά δεν έχουν κατά κανόνα τις πολιτικές και άλλες δυνατότητες να το τιμήσουν και να το ενισχύσουν. Ο Νικόλας είναι γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου. Φέρει και αυτός μια βαριά κληρονομιά και μιαν εξίσου βαριά πολιτική ιστορία. Εισήλθε νέος στην πολιτική, παρά τις περί του αντιθέτου, φαίνεται, πατρικές παραινέσεις. Εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να θέλει να τιμήσει το όνομα της οικογένειας Παπαδόπουλου και να αποδείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής του πατρός του. Πρόκειται για μια μεγάλη και μακράς πνοής φιλοδοξία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν οι δυνατότητες, οι ικανότητες, ο δυναμισμός, η πολιτική προβλεπτικότητα και η αποφασιστικότητα να χειρίζεται καταστάσεις και να αναλαμβάνει δράσεις. Όχι μόνο ωφέλιμες για το ΔΗΚΟ αλλά, περισσότερο και κυρίως, επωφελείς για τον τόπο και την επιβίωσή του.

Ο Νικόλας είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Τον είδαμε, τον ακούσαμε και τον κρίναμε την τελευταία 5ετία σε θέματα κυρίως οικονομίας. Στις 18 τρέχοντος έκανε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, μιαν ηγετική εμφάνιση. Με έμφαση, πέραν της οικονομίας, και στο Κυπριακό. Έστειλε ευκρινή μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Νικόλας υπογράμμισε πως το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται μεταξύ του διεκδικητικού ρεαλισμού και της πολιτικής αφέλειας και όχι στον διαχωρισμό των πολιτών σε ρεαλιστές και απορριπτικούς. Και πρόσθεσε ότι το άλλο δίλημμα είναι μεταξύ μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης και μιας λύσης εθνικού ξεκαθαρίσματος. Έτσι, με σαφή τρόπο, ο Νικόλας διαμήνυσε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως για το ΔΗΚΟ παραμένει σταθερή η θέση ότι: Δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα και σωστά η βάση των διαπραγματεύσεων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε εποικοδομητικές ασάφειες. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε εποικοδομητικές ασάφειες σε κεφαλαιώδη και κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας διαμήνυσε ακόμα πως περιμένει από τον Ν. Αναστασιάδη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που, προεκλογικά, ανέλαβε έναντι του ΔΗΚΟ και να αποσύρει όλες τις απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις τις πλευράς μας. Και, φυσικά, να ετοιμάσει ένα σχέδιο Β’, να μην ανεχθεί παρθενογένεση ενός νέου συνεταιρισμού και να επιδιώξει λύση που να ενώνει τον λαό και τον τόπο στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ερωτάται: Ο Ν. Αναστασιάδης τήρησε τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ; Π.χ. πού… χάθηκε εκείνη η δέσμευσή του σε μη αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Και πότε έγινε προδιαβούλευση για όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες για το κοινό ανακοινωθέν; Πώς το ΔΗΚΟ και ο νέος Πρόεδρός του σχολιάζουν ή αντιδρούν στις γνωστές υποχωρήσεις Αναστασιάδη και στη διασύνδεση Αμμοχώστου-Τύμπου; Η αναφορά στο τελευταίο έγγραφο Αναστασιάδη για την κυριαρχία παραπέμπει ευθέως σε γνωστές πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, που ο Ν. Αναστασιάδης ουδέποτε απέρριψε και ουδέποτε θεώρησε ως καταστροφικό για την Κύπρο, όπως έπραξε το ΔΗΚΟ.

Ο Νικόλας γνωρίζει ποια είναι η στρατηγική επιδίωξης της λύσης που, λογικά, πρέπει να έχει ο Ν. Αναστασιάδης; Το ΔΗΚΟ διεκδικεί ρόλο ηγέτιδας δύναμης στον λεγόμενο κεντρώο χώρο, ως πολιτικού ρυθμιστή και ισχυρού αναχώματος σε οποιαδήποτε λύση, που δεν θα είναι συμβατή και αποδεκτή από τον κυπριακό Ελληνισμό. Η προεκλογική συμφωνία Αναστασιάδη-ΔΗΚΟ προέβλεπε αποκλεισμό της Τουρκίας σε ενδεχόμενη διεύρυνση των συνομιλιών ή Διεθνή Διάσκεψη, όπως είναι η θέση του ΔΗΚΟ. Ο Ν. Αναστασιάδης ενέπλεξε την Τουρκία ή νομίζει ότι πάει να την εμπλέξει με την προτιθέμενη μετάβαση του Ε/κ συνομιλητή στην Άγκυρα, αν και εφόσον υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, αν ξεκινήσουν συνομιλίες και αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Τουρκία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα κτίσει ηγετικό προφίλ και θα εδραιώσει τη θέση του ως πρόεδρος του κόμματος και στην πολιτική ζωή, ανάλογα με τη στάση, τη σοβαρή πολιτική και ιδιαίτερα την ανένδοτη αντιμετώπιση του Αναστασιάδη ειδικά στο Κυπριακό.

Ήδη ο Πρόεδρος παρασπόνδησε έναντι των δεσμεύσεών του προς το ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας ερωτάται: Εμπιστεύεται τον Ν. Αναστασιάδη και τις δεσμεύσεις του; Πιστεύει, ναι ή όχι, ότι τώρα πρέπει να πάμε σε συνομιλίες; Δεν θεωρεί ότι η αδύνατη οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, θέση της Κύπρου επιβάλλει άμεση αναστολή οποιωνδήποτε διεργασιών για συνομιλίες; Με απλά λόγια: Γιατί η Κύπρος, και με την παρούσα σοβαρότατη κρίση στην Τουρκία, να συρθεί σε συνομιλίες ως πρόβατον επί σφαγήν, αφού δεν έχει εκείνους τους συντελεστές ισχύος, πάνω στους οποίους να στηριχθεί για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα; Ο Νικόλας θα ζητήσει, έστω και τώρα, άμεση απεμπλοκή της πλευράς μας από τις θνησιγενείς διεργασίες για συνομιλίες; Ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα κριθεί κυρίως στο Κυπριακό επειδή εκεί θα κληθεί να αποδείξει την ηγετική και πολιτική αξία του από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τον Αναστασιάδη και τις μηχανεύσεις του και ποιες συγκεκριμένες, σοβαρές, υλοποιήσιμες διεξόδους θα προτείνει για τη σωτηρία του τόπου.