Δάνειο 15 δήμων ύψους 100 εκ. πρέπει να πληρώσει το κράτος
Η Γενική Ελέγκτρια λέει πως δεν είχε ιδέα για την υποχρέωση αυτή, αφού οι δήμοι δεν παρουσιάζουν ελεγμένους λογαριασμούς


Μια νέα υποχρέωση της Κυβέρνησης, σε περίοδο κατά την οποία αγωνίζεται να εξοικονομήσει και το τελευταίο σεντ, αποκάλυψε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Όπως είπε, 15 δήμοι οφείλουν σε αυστριακή τράπεζα 100 εκατομμύρια, κεφάλαια τα οποία δανείστηκαν με εγγυητή το κράτος και τα οποία έπρεπε να αποπληρώσουν τον περασμένο Δεκέμβριο. Φυσικά το δάνειο δεν αποπληρώθηκε λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι, γι' αυτό και η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε εξόφλησή του. Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επικοινώνησε με την Αυστριακή ομόλογό του για το όλο θέμα και διευθετήθηκε να δοθεί παράταση έξι μηνών για την αποπληρωμή του δανείου.

Η κ. Γιωρκάτζη δήλωσε ότι η Υπηρεσία της ουδέποτε ενημερώθηκε για την ύπαρξη του δανείου και σημείωσε ότι η αυστριακή τράπεζα, η ΚΑ Finanz AG, είχε θέσει ως προϋπόθεση για την παραχώρηση του δανείου την κατάθεση από μέρους των δήμων εξελεγμένων λογαριασμών.

Αδυναμία ελέγχου
«Η αδυναμία έγκαιρου ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των δήμων και των συμβουλίων αποχετεύσεων, που πήραν το δάνειο», είπε η Ελέγκτρια, «έφερε σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, η οποία καλείται τώρα να αποπληρώσει το δάνειο».

Εκφράζοντας τη λύπη της για την αδυναμία ελέγχου των λογαριασμών, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε και σε προτάσεις νόμου, οι οποίες προνοούν για ανάθεση σε ιδιώτες ελεγκτές των οικονομικών των δήμων, τονίζοντας ότι αν και συμφωνεί, εντούτοις δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστο το γεγονός ότι αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος την ίδια στιγμή που η Ελεγκτική Υπηρεσία αφέθηκε να ξηλωθεί. Είπε, μάλιστα, ότι η Υπηρεσία της αποτελείται από προσωπικό 80 ατόμων με τεράστιο φόρτο εργασίας, την ίδια ώρα που το λογιστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελείται από 60 άτομα.

«Γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί δεν επετράπη στην Ελεγκτική Υπηρεσία να προχωρήσει στην αναγκαία στελέχωση και τώρα θα προσφύγουμε σε αγορά υπηρεσιών, με κόστος το οποίο επωμίζονται οι οργανισμοί και έμμεσα το κράτος, αφού πολλοί στηρίζονται στην κρατική χορηγία», τόνισε.
Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ακόμα ότι θα μπορούσε να απορροφηθεί για τις ανάγκες της Υπηρεσίας της προσωπικό από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Συνεργατισμού.

39 δήμοι για 700.000 κατοίκους
Για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, είπε πως είναι σοβαρά κι εξακολουθούν να επιδεινώνονται, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε μια χώρα με 700.000 κατοίκους, 39 δήμοι. Μιλώντας με παραδείγματα, η Ελέγκτρια είπε πως ένας δήμος ζητά την ανέγερση πολυχώρου στα όριά του, την ίδια στιγμή που πολυχώρος άλλου δήμου απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στις συντάξεις των δημάρχων και συνέστησε στους βουλευτές να αφήσουν τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν σημαντική δουλειά να διεκπεραιώσουν και να ασχοληθούν με τις συντάξεις αυτές.

150 εκ. ανείσπρακτα
Η Γενική Ελέγκτρια αναφέρθηκε και στη μη αποτελεσματική ικανότητα του κράτους να εισπράττει ανεκτέλεστα εντάλματα, τα οποία ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα υποχρεώνουν τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους.

Η κ. Γιωρκάτζη τα έβαλε και με τους βουλευτές, λέγοντάς τους ότι ο νόμος για τον φόρο ακίνητης περιουσίας ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1980, αλλά δεν έγινε τίποτε για την εφαρμογή του.

Η επένδυση στη Δρομολαξιά
Από την μήνιν της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη δεν γλίτωσε ούτε η μη προώθηση από τη Βουλή πρότασης νόμου για έλεγχο των ταμείων συντάξεων των ημικρατικών από την Ελεγκτική Υπηρεσία, τονίζοντας ότι το ύψος των επενδύσεων των ταμείων αυτών, που ελέγχονται από ιδιώτες ελεγκτές, ανέρχεται στα 2,5 δις.

«Ίσως», ανέφερε, «να αποφεύγονταν φαινόμενα όπως αυτά της επένδυσης της Cyta στη Δρομολαξιά και άλλα παρόμοια όπως φημολογείται, αν παραχωρείτο ο έλεγχος στην Ελεγκτική Υπηρεσία».

Πυροβολούν τον αγγελιαφόρο οι εκπαιδευτικοί
Η κ. Γιωρκάτζη τα έβαλε και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες θύμωσαν με τις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο εργάζονται λιγότερο και αμείβονται περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Σέβομαι τους εκπαδευτικούς», σημείωσε, «αλλά ουσιαστικά πυροβολούν τον αγγελιαφόρο».

Τα πιο ακριβά φάρμακα
Η Ελέγκτρια αναφέρθηκε γι' ακόμα μια φορά στην ανάγκη μείωσης της τιμής των φαρμάκων, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο η Κύπρος να είναι η έκτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη και κάλεσε επίσης τους βουλευτές να ασχοληθούν με τις προμήθειες που παίρνουν οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας πως η δαπάνη για το κράτος ανέρχεται στα 110 εκ. και στον ιδιωτικό τομέα στα 150 εκ.

Έχει δίκιο η Ελέγκτρια
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ο πρόεδρός της, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου σημείωσε ότι έχει απόλυτο δίκιο η Ελέγκτρια στο θέμα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας της, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι δραματικές.

«Οι εργασίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ το προσωπικό συνεχώς μειώνεται, λόγω μαζικής αποχώρησης υπαλλήλων σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων, με συνεπακόλουθο πέραν του 30% των θέσεων να είναι κενές. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση είναι εξόχως σοβαρά, αφού ο έλεγχος αρκετών κοινοτικών συμβουλίων, σχολικών εφορειών, τμημάτων υπηρεσιών, ανεξάρτητων υπηρεσιών και άλλων ελεγχομένων δεν καθίσταται δυνατόν να διενεργηθεί, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σημαντικής καθυστερημένης ελεγκτικής εργασίας και την αποστέρηση της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής της αναγκαίας πληροφόρησης για διαμόρφωση πολιτικής και θέσπιση κατάλληλων νομοθεσιών αλλά και των πολιτών ιδιαίτερα από το δικαίωμά τους να γνωρίζουν με διαφάνεια τη δημόσια οικονομική διαχείριση».

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου ζήτησε όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία τύχει διαφορετικής διαχείρισης από το κράτος σε σχέση με το πάγωμα προσλήψεων.

«Ζητήσαμε», είπε, «το μόνιμο ξεπάγωμα θέσεων ειδικά για την Ελεγκτική Υπηρεσία ή τις αποσπάσεις προσωπικού ή ακόμα την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει την Επιτροπή Ελέγχου των Συνεργατικών Εταιρειών στο προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είναι μια λύση προς την ορθή κατεύθυνση», σημείωσε.

Για τα 150 εκ. ανείσπρακτων ενταλμάτων ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «τα προβλήματα είναι διαχρονικά και ενόψει και της οικονομικής κρίσης όλα αυτά τα ποσά όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά διαχρονικά θα αυξάνονται». Σημείωσε, επίσης, ότι τα εκκρεμούντα θέματα που έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή πρέπει να τεθούν στη Βουλή, ώστε να βρεθούν τρόποι εξάλειψής της.

Σε ώτα μη ακουόντων
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου αναφέρθηκε και στη διαχείριση των ταμείων συντάξεων των ημικρατικών, λέγοντας ότι από το 2011 η Επιτροπή έθεσε ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας το τεράστιο αυτό θέμα.

«Τότε», είπε, «κτυπούσαμε τα χέρια μας σε τοίχους, σε ώτα μη ακουόντων. Στείλαμε δεκάδες επιστολές στους τότε Υπουργούς Οικονομικών και προς το διοικητικό συμβουλιο της CYTA και δεν είχαμε πάρει μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο απάντηση για την εγγραφή των ταμείων συντάξεων στο Υπουργείο Εργασίας».

«Βεγγαλικά πυροτεχνήματα»
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ως βασική αρχή ότι οι διαδικασίες ελέγχου πρέπει να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω μειωμένου προσωπικού, να ενισχυθεί άμεσα.

«Η διαφθορά», ανέφερε, «δεν καταπολεμείται με βεγγαλικά πυροτεχνήματα επικοινωνιακά, γιατί έτσι ο πολίτης παίρνει το μήνυμα ότι οι διαδικασίες ελέγχου γίνονται απλώς προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι γιατί ο στόχος είναι πραγματικά η πάταξή της. Το έχουμε δει αυτό με την Επιτροπή Πική, η οποία στο τέλος αυτοκαταργήθηκε και χάσαμε επτά μήνες μέχρι να διοριστούν οι ποινικοί ανακριτές με αποτέλεσμα να καταστραφούν και στοιχεία», συμπλήρωσε.

«Είπε πολλά για πολλούς»
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η περίοδος οικονομικής κρίσης και η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, απαιτεί να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Πρόσθεσε ότι ενώ η Γενική Ελέγκτρια θα μπορούσε να αποταθεί στην Τρόικα, και να ζητήσει την πλήρωση των θέσεων της Υπηρεσίας της, όπως έκαμε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δεν το έπραξε και αυτό είναι προς τιμήν της.

«Η Γενική Ελέγκτρια είπε πολλά για πολλούς», όπως είπε ο κ. Περδίκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εκατομμύρια των ανείσπρακτων φόρων και ενοικίων καθώς επίσης και στην ανεξέλεγκτη χρήση της κρατικής γης. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου εκκρεμεί η είσπραξη ενοικίων ύψους 1,6 εκ. από τη διαχείριση δασικής γης από ιδιώτες», σημείωσε.