Κινούνται νομικά κατά οφειλετών, σκέφτονται ακόμη και εκποιήσεις
Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης και Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης πνίγονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναζητούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος


Πνιγμένοι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φαίνεται πως είναι και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) και ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ). Ο μεν πρώτος κυβερνητικός οργανισμός έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά οφειλετών του, ενώ ο δεύτερος κάνει σκέψεις ακόμη και για εκποιήσεις ακινήτων. Όπως επισημαίνεται στις Ετήσιες Εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας για τους δύο Οργανισμούς, λόγω του αυξημένου ποσοστού ανέργων, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ακόμη και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο οποίος μέχρι πρότινος προχωρούσε σε μεγάλες διευκολύνσεις προς τους δανειολήπτες, σκέφτεται να λάβει αυστηρά μέτρα για τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων.

Τα ευρήματα Γιωρκάτζη
Βάσει των όσων αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2012, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 οι καθυστερημένες δόσεις δανείων μόνο στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης ανέρχονταν σε 50,7 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν σε δάνεια ύψους 317,9 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ΟΧΣ ανέρχονταν στο 16%. Στον άλλο κρατικό Οργανισμό (ΚΟΑΓ), τώρα, σύμφωνα με την Έκθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στο τέλος του 2012, 635 αγοραστές είχαν καθυστερημένες δόσεις ύψους 3.364.810 ευρώ επί συνόλου οφειλών 40.131.452 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 8,4%. Το συνολικό ποσό των οφειλών από αγοραστές την ίδια ημερομηνία ήταν 64.640.488 ευρώ. Οφείλονταν, επίσης, καθυστερημένες δόσεις ύψους 31.746 ευρώ από ενοικιαγοραστές κατοικιών του κυβερνητικού οικισμού «Ζήνων», η διαχείριση του οποίου ανατέθηκε στον Οργανισμό.

Πώς απαντούν οι Οργανισμοί
Λόγω των πιο πάνω αρνητικών εξελίξεων, όπως ενημέρωσε τη Γενική Ελέγκτρια, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης λαμβάνει μέτρα για περιορισμό των καθυστερήσεων, όπως αγωγές κατά προσώπων, ή εφαρμογή διαδικασίας για εκποίηση του υποθηκευμένου ακινήτου. Επιπρόσθετα, μελετάται η υιοθέτηση νέων διαδικασιών για αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, που αφορούν κυρίως σε αναδιαρθρώσεις δανείων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι δανειζόμενοι. Στον ΚΟΑΓ δε, σε 193 περιπτώσεις έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών, επειδή οι οφειλέτες δεν ανταποκρίνονταν στις προσπάθειες του Οργανισμού για διευθέτηση των οφειλών τους.

Συνεχίζουν τα δάνεια
Παρά το γεγονός, όμως, πως οι υφιστάμενοι δανειστές των δύο Οργανισμών ήταν προβληματικοί, ΚΟΑΓ και ΟΧΣ συνέχισαν να παραχωρούν δάνεια σε δικαιούχους. Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, κατά το 2012, ενέκρινε 535 στεγαστικά δάνεια ύψους 67,7 εκ. ευρώ σε σχέση με 783 δάνεια ύψους 97,4 εκ. ευρώ το 2011 και 174 δάνεια με βάση το Ειδικό Κυβερνητικό Σχέδιο συνολικού ποσού 19,6 εκ. ευρώ, σε σχέση με 258 δάνεια ύψους 33,2 εκ. ευρώ το 2011. Ο ΚΟΑΓ, σύμφωνα με τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, κατά το 2012 πώλησε 86 οικιστικές μονάδες, σε σύγκριση με 176 το 2011, ενώ ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε δικαιούχους 112 μονάδες (313 το 2011), χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται το ύψος τους.

Δυσκολίες πωλήσεων
Επίσης, σε ό,τι αφορά τον ΚΟΑΓ, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναφέρει πως ο Οργανισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση οικιστικών μονάδων. Στις 31.12.2012 υπήρχαν 106 κατοικίες, 137 διαμερίσματα και 13 οικόπεδα σε διάφορα έργα τα οποία δεν είχαν πωληθεί. «Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 6.6.2013 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των τιμών πώλησης των αδιάθετων κατοικιών και διαμερισμάτων από 2% μέχρι 15% σε 26 έργα, καθώς επίσης και την παροχή άλλων διευκολύνσεων/κινήτρων στους δικαιούχους αγοραστές του Σχεδίου Στέγασης Μέτρια Αμειβομένων. Επίσης, σε συνεδρία του ημερομηνίας 3.4.2013 αποφάσισε τη μείωση των τιμών πώλησης κατά 25% των αδιάθετων οικοπέδων στην Επαρχία Λεμεσού», προσθέτει η Γενική Ελέγκτρια.

Χρωστά στον ΟΧΣ και ο ΚΟΑΓ!
Και σαν μην έφταναν τα πιο πάνω, ο ΚΟΑΓ, όσο κι αν ακούγεται παράλογο, χρωστά στον ΟΧΣ μεγάλο ποσό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη, ο ΚΟΑΓ οφείλει ποσό ύψους 244.056 ευρώ, το οποίο προέκυψε από την προμήθεια για την παροχή δανείων των δικαιούχων του ΚΟΑΓ και κυρίως από την οφειλόμενη επιχορήγηση επιτοκίου στα δάνεια των δικαιούχων. Λόγω της πιο πάνω οφειλής, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως δεν χρεώνει πλέον το επιχορηγημένο επιτόκιο στα δάνεια των δικαιούχων του ΚΟΑΓ, αλλά το κανονικό επιτόκιο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως. Το ποσό παραμένει οφειλόμενο, παρόλο που στάλθηκαν επιστολές στον ΚΟΑΓ, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Χρωστά και στο κράτος
Εκτός από την οφειλή του προς τον ΟΧΣ, ο ΚΟΑΓ οφείλει και στο κράτος, μέσω του Σχεδίου Στέγασης Οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια, «το κυβερνητικό Σχέδιο Στέγασης Οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα εφαρμόζεται από το 2001 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η χρηματοδότηση της δαπάνης για την αγορά γης και την ανέγερση των κατοικιών/διαμερισμάτων, τα οποία διατίθενται στους αγοραστές σύμφωνα με το Σχέδιο, γίνεται από την Κυβέρνηση, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου. Από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου, παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση συνολικό ποσό ύψους 97.687.331 ευρώ (€8.251.609 το 2012). Μέχρι τις 31.12.2012 παραχωρήθηκε ως οικονομική βοήθεια (μείωση στην τιμή πώλησης) σε αγοραστές κατοικιών/διαμερισμάτων ποσό 11.651.730 ευρώ (1,5 εκ. ευρώ το 2012). Ποσό 10.325.767 ευρώ που αφορά σε εισπράξεις από αγοραστές οικιστικών μονάδων επιστράφηκε στην Κυβέρνηση σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου.

Το οφειλόμενο υπόλοιπο στις 31.12.2012 στην Κυβέρνηση ήταν 75,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί όταν εισπραχθεί από τους αγοραστές. Παρατηρήθηκε ότι το ποσό του οποίου ο Οργανισμός αιτήθηκε και χορηγήθηκε από την Κυβέρνηση για κάλυψη των δαπανών ορισμένων έργων είναι μεγαλύτερο από τις πραγματικές δαπάνες. Η Υπηρεσία μας εισηγήθηκε όπως επανεξεταστεί η όλη διαδικασία χρηματοδότησης του Σχεδίου, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε το ποσό που παραχωρείται από την Κυβέρνηση να είναι ανάλογο με το ποσό που αναμένεται να δαπανηθεί εντός του έτους», σημειώνει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Εκκρεμεί το ενδεχόμενο κλεισίματος του ΚΟΑΓ
ΣΕ ό,τι αφορά τον ΚΟΑΓ, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως εκκρεμεί η τελεσίδικη απόφαση για το κατά πόσον ο Οργανισμός θα βάλει λουκέτο ή όχι. Το θέμα ανέδειξε εκ νέου σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις σε σχέση με τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ανέφερε: «Να πω ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κατά τρόπον τελεσίδικο κατά πόσον ο Οργανισμός αυτός θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ή όχι. Ήδη, υπάρχει μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την οποία θα πρέπει ο Οργανισμός, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Δηλαδή, τα ακίνητα που έχει, τα σπίτια που είναι έτοιμα, θα πρέπει να πωληθούν. Και όταν πωληθούν αυτά τα ακίνητα, ουσιαστικά ο Οργανισμός ολοκληρώνει τον κύκλο του. Εκτός και αν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, που να δικαιολογεί τη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του Οργανισμού».