Θύμισαν Μεσαίωνα στο ΑΚΕΛ όσα είπε ο Πρόεδρος για αναγέννηση
Φραστική ένταση μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης για την οικονομία και το Μνημόνιο


Με σύγκρουση στα θέματα της οικονομίας άρχισε η νέα χρονιά αφού το ΑΚΕΛ επέλεξε να απαντήσει στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνοντας το έναυσμα για έντονες δηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος είχε ευχηθεί στο διάγγελμά του αναγέννηση της Κύπρου και του λαού, έκφραση η οποία δεν άρεσε στο ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου έσπευσε να απαντήσει ότι εύχεται η αναγέννηση αυτή να μη μεταφέρει την Κύπρο στον Μεσαίωνα.

«Ο λαός τούς ακούει με έκπληξη»
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, με τη σειρά του, απάντησε αμέσως πως «ο κυπριακός λαός ακούει με έκπληξη αυτούς που έσβησαν τις μηχανές της κυπριακής οικονομίας να επικρίνουν τους άλλους, που προσπαθούν να την επανεκκινήσουν».

«Ο κυπριακός λαός ακούει με έκπληξη αυτούς που έσβησαν τις μηχανές της κυπριακής οικονομίας να επικρίνουν τους άλλους που προσπαθούν να την επανεκκινήσουν, να την ξαναγεννήσουν, να της ξαναδώσουν ώθηση, για να επιστρέψει ο κυπριακός λαός στις ημέρες που ζούσε πριν από τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ», είπε επί λέξει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΑΚΕΛ: «Μείναμε κολλημένοι»
Λίγο νωρίτερα, σε εκδήλωση για τη βασιλόπιτα του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είχε εκφράσει την ευχή η όπως, η αναγέννηση της Κύπρου και του λαού στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μη μας επιστρέψει στον Μεσαίωνα και άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα της Τρόικας, σημειώνοντας ότι επιδιώκει να είναι το καλό παιδί χωρίς να φέρει αντιστάσεις σε ό,τι μας ζητούν να κάνουμε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε στο διάγγελμά του μια νέα ορολογία.
«Αντί της επανεκκίνησης της οικονομίας», είπε, «αναφέρθηκε σε αναγέννηση της Κύπρου. Αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές σε επανεκκίνηση. Τελικά μείναμε κολλημένοι στην αφετηρία, δεν καταφέραμε να ξεκινήσουμε. Τώρα μίλησε για την αναγέννηση της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Ελπίζω και εύχομαι να μην εννοεί την αναγέννηση εκείνη, η οποία θα μας επιστρέψει στον Μεσαίωνα. Αν εξακολουθήσουμε την πορεία μέσα στο Μνημόνιο, εκεί θα οδηγηθούμε».

«Εμείς αντλούμε διδάγματα»
Αφού τόνισε ότι αφήνουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά, η οποία θα αφήσει το στίγμα της για τα μελλοντικά χρόνια στην Κύπρο, τον κυπριακό λαό, αλλά και στο ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του στρέφεται πίσω για να αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά.

«Το χρέος και η υποχρέωσή μας, των πολιτικών κομμάτων, των πολιτικών προσώπων», είπε, «είναι να δούμε πώς διαμορφώνουμε δεδομένα τέτοια, τα οποία θα μας επιτρέψουν να οδηγήσουμε τη χώρα, τον κυπριακό λαό, μπροστά. Οι ενδείξεις είναι ότι το 2014 θα είναι μια επίσης κακή χρονιά, όπως το 2013. Θα πρέπει να αντισταθούμε στις μεθοδεύσεις όλων εκείνων που θεωρούν ότι θα πρέπει να μας διαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουμε για το 2014».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απηύθυνε πρόσκληση στην κοινωνία, στα οργανωμένα σύνολα και στα κόμματα που συμφωνούν με το ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το Μνημόνιο, να συστρατευτούν με το κόμμα του «στην προσπάθεια αντίστασης σε όλες τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις σε βάρος του λαού».

Με ανοικτές αγκάλες στην Τρόικα
Πρόσθεσε πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα, στην οποία η Κυβέρνηση δέχεται με τόσο ανοικτές αγκάλες την Τρόικα, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να διαπραγματευτούν μαζί της για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για τον λαό τους. «Στη δική μας την περίπτωση», ανέφερε, «δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας σερβίρουν και προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι μαθητές έτσι, ώστε να πάρουμε ένα ‘ν’ στο τέλος της εξέτασης από τους δανειστές μας».

Αφού είπε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένας διάλογος για το πού οδηγούν οι αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι μόνο στην Κύπρο δεν επιτρέπεται ο διάλογος γύρω από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας. Αντιθέτως, όπως ανέφερε, όταν κάποιος επιχειρήσει να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη από αυτήν της Τρόικας, επιχειρείται η φίμωσή του. «Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός στην κυπριακή κοινωνία, από την ίδια την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, για το πού οδηγούμαστε. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται να αντισταθούμε στις επιταγές της Τρόικας και να δώσουμε τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές. Η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος μπορεί να προέλθει μόνο με την απεμπλοκή από το Μνημόνιο».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια ότι θα πρέπει ιδιαίτερα να αντισταθούμε στις απαιτήσεις της Τρόικας που θα προκαλέσουν μόνιμες ρυθμίσεις σε βάρος της Κύπρου, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκποιήσεις περιουσιών. «Μια μέρα θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να έχουμε ξεφύγει από το Μνημόνιο, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ιρλανδία, αλλά θα έχουν μείνει τόσο σοβαρές συνέπειες σε βάρος του κόσμου, που θα καθιστούν ανέφικτη την ευημερία του», είπε.

Το ΑΚΕΛ βοηθά αθόρυβα
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως, δυστυχώς, το κράτος, αντί να ακολουθεί πολιτικές που θα στοχεύουν στην ανακούφιση των στρωμάτων του λαού που πλήττονται, ακολουθεί πολιτική η οποία, από τη μια, στραγγαλίζει το κοινωνικό κράτος και, από την άλλη, πετσοκόβει επιδόματα, συντάξεις και παροχές στον τομέα της υγείας και της παιδείας. «Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «εκείνοι που καθορίζουν αυτές τις πολιτικές, προσπαθούν, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, με τη φιλανθρωπία, τάχα να περάσουν το μήνυμα ότι ενδιαφέρονται για τους συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις δυσκολίες».

Τέλος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, στήνοντας ένα κοινωνικό δίκτυο σε μια προσπάθεια, αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Όπως, όμως, εξήγησε, η ριζική αντιμετώπιση όλων των αυτών των προβλημάτων θα προέλθει μόνο με την απεμπλοκή μας από το Μνημόνιο.

ΕΔΕΚ: Ερωτηματικά για την καθυστέρηση στη διερεύνηση των αιτίων
Στα θέματα της οικονομίας και των αιτίων που προκάλεσαν την καταστροφή, αναφέρθηκε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος είπε πως η είσοδος στο 2014 βρίσκει σε εκκρεμότητα το κορυφαίο ζήτημα της κάθαρσης και της τιμωρίας των υπαιτίων για την οικονομική τραγωδία.

«Η καθυστέρηση που παρατηρείται δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά», σημείωσε. Πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες; Πότε θα εργοδοτηθούν οι ξένοι εμπειρογνώμονες για την ερευνητική διαδικασία; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση του χρηματισμού των κομμάτων από την ελληνική εταιρεία FOCUS;».

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε, τέλος, ότι ο λαός απαιτεί απαντήσεις και ότι δεν θα αποδεχθεί άλλη συγκάλυψη και άλλην ατιμωρησία.
«Καλούνται οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις», κατέληξε.