ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ χθες σε έντονο, μάλιστα, ύφος οι αντιδράσεις για την επέκταση του ωραρίου καταστημάτων. Ο Γιώργος Λουκαΐδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεκτη την εκ νέου απόφαση της Κυβέρνησης να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. «Αυτή η καταχρηστική ενέργεια επαναλαμβάνεται με έναν προκλητικά μεροληπτικό τρόπο, ο οποίος εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα ενός πολύ μικρού αριθμού μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο.
Την ίδια στιγμή ζημιώνει την οικονομία, αφού δίνει τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης και του μνημονιακού φαύλου κύκλου ύφεσης. Η πρόθεση της Κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ελπίζουμε ότι θα δώσει τη δυνατότητα συγκρότησης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα τερματίζει αυτήν την πρακτική υπέρ των πολύ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.
Η ΠΕΟ, σε ανακοίνωσή της, υποδεικνύει πως με την ανανέωση του διατάγματος για τα ωράρια των καταστημάτων «συνεχίζεται η απαράδεκτη και αντικοινωνική πολιτική της λειτουργίας των καταστημάτων επτά μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η ΠΕΟ καταγγέλλει την πολιτική αυτή», προσθέτει και εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, υποστηρίζοντας πως παραγνώρισε τις φωνές διαμαρτυρίας στην επέκταση του διατάγματος.
«Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου. Καλούμε τους εργαζόμενους σε συστράτευση ενάντια στην εκμετάλλευση και στα απεριόριστα ωράρια που θέλουν να επιβάλουν. Τέλος, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τη Βουλή να αντιδράσουν στον αυθαίρετο τρόπο, με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα», καταλήγει η ΠΕΟ.
Την αντίθεσή της με το πρόσφατο διάταγμα της Υπουργού Εργασίας, που επεκτείνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τις τουριστικές ζώνες σε όλη την Κύπρο, και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, εκφράζει και η ΔΕΟΚ με ανακοίνωση. Δεν επιτρέπεται, αναφέρει η ΔΕΟΚ, «υπό τον μανδύα της μείωσης της ανεργίας, η Κυβέρνηση να κάνει αλλαγές, οι οποίες ωφελούν δυσανάλογα το κεφάλαιο παρά τους εργαζόμενους». Παράλληλα, η ΔΕΟΚ αναφέρεται σε μονομερή κατάργηση από πλευράς Υπουργού Εργασίας της αργίας της 2ας Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι συνιστά «κατάφωρα παραβίαση της νομοθεσίας».