Πλήθος στοιχείων ενώπιον των υπηρεσιακών που ετοιμάζουν την έκθεση της Θεσμών
Δεν φαίνεται να ετοιμάζεται σύντομα η έκθεση για τα γεγονότα που οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή
Έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών προσπαθούν να τακτοποιήσουν για να ετοιμάσουν την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για τα αίτια που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή. Όπως πληροφορούμαστε, οι υπάλληλοι της Βουλής, που είναι επιφορτισμένοι με τη συγγραφή της έκθεσης, δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει το έργο τους, παρά το ότι από την Επιτροπή Θεσμών είχε εκφρασθεί η εκτίμηση ότι η έκθεση θα ήταν έτοιμη προς το τέλος Δεκεμβρίου.
Σύσκεψη για συντονισμό
Ο όγκος του υλικού που έχει συλλεγεί, καθιστά αδύνατη την ετοιμασία της έκθεσης σύντομα, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών Δημήτρης Συλλούρης είχε προχθές Τρίτη σύσκεψη με το προσωπικό της Βουλής, που ανέλαβε το έργο της συγγραφής, για εκτίμηση της κατάστασης και περαιτέρω συντονισμό.
Άλλες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι βουλευτές μέλη της Επιτροπής επιμένουν όπως στην έκθεση καταγραφούν και τα ονόματα όσων διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην οικονομική κρίση, ώστε να δημοσιοποιηθούν με τη συζήτησή τους στην ολομέλεια της Βουλής.
Αν τελικά αποφασισθεί η καταγραφή ονομάτων, αυτά θα περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της έκθεσης, στο οποίο θα περιγράφονται τα γεγονότα. Το δεύτερο μέρος θα περιέχει τα συμπεράσματα των βουλευτών μελών της Επιτροπής Θεσμών ή και χωριστά σχόλιά τους.
Τουλάχιστον δημοσιοποίηση
«Είναι αδιανόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας βουλευτής μέλος της Επιτροπής, «να μη γίνουν γνωστά τα ονόματα όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου. Με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τουλάχιστον θα υπάρξει κάποια ικανοποίηση της κοινής γνώμης ότι έγινε γνωστό ποιοι ευθύνονται, έστω κι αν δεν υπάρξουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο ίδιος βουλευτής ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν διοικητικοί σύμβουλοι τραπεζών και άλλοι επιχειρηματίες να έπαιρναν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, νομικοί σύμβουλοι να αμείβονταν με υπέρογκα ποσά για παροχή συνήθων υπηρεσιών, στελέχη τραπεζών να χρυσώνονταν με δώρα και όλοι αυτοι να παραμείνουν ανώνυμοι και ατιμώρητοι.
Υπενθυμίζεται ότι, επί του ιδίου θέματος, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή πως υπάρχουν στοιχεία ότι δίνονταν δάνεια με ευνοϊκούς όρους κι αποκάλυψε πως η Λαϊκή Τράπεζα παραχώρησε δάνειο σε έναν επιχειρηματία ύψους €17 εκ. με επιτόκιο 0,73%, με περίοδο αποπληρωμής το 2039.
Κληρίδης: Από το 2006 η έρευνα
Σημειώνεται ότι σε εμφάνισή του στην Επιτροπή Θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία διερευνά υποθέσεις για πράξεις και παραλείψεις από το 2006 μέχρι το 2013, που έγιναν στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, και οι οποίες συνιστούν διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα από τον μεγάλο όγκο πληροφοριών, αλλά και μαρτυρικού υλικού, καθώς και των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών.
Διερευνώνται, επίσης, υποθέσεις παροχής υπέρογκων δανείων με ευνοϊκούς όρους, το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, καθώς και η συγκάλυψη των προβλημάτων ρευστότητας με την έκδοση ομολόγων και αξιογράφων, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, η παροχή ELA και άλλα. «Από ενδελεχή έλεγχο», είπε, «περνά ο ρόλος των εποπτικών Αρχών και η διενέργεια ελέγχων στην πορεία του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα και γεγονότα που δίνουν φως σε ποινικές υποθέσεις, πολιτικές συμπεριφορές και σε θέματα ηθικής».
Τι ακριβώς διερευνάται
Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εκδόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, αναφερόταν ότι το έργο της επικεντρώνεται στη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων από το 2006, όταν άρχισε η διαδικασία εξαγοράς ποσοστού που κατείχε η HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα.
Ειδικότερα:
* Ερευνάται η εμπλοκή αριθμού φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων, θεσμικών προσώπων, αξιωματούχων του κράτους, τραπεζικών κ.λπ.
* Αποκαλύπτεται η ύπαρξη πολύπλοκων δικτύων εταιρειών, μητρικών, θυγατρικών, συνδεδεμένων, που χρησιμοποιήθηκαν για εξαγορά ποσοστών τραπεζών.
Διερευνώνται, επίσης:
* Η παροχή υπέρογκων ποσών δανείων σε πρόσωπα και εταιρείες με ευνοϊκούς όρους.
* Η δημιουργία σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας σε κυπριακές τράπεζες και η ενδεχόμενα επιλήψιμη προσπάθεια για κάλυψη υποχρεώσεων και κενών μέσω του ΕLA και μέσω της έκδοσης χρεογράφων και ομολόγων.
* Η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά την πώλησή τους, καθώς και ο τρόπος πρόκλησης ζημιών από την απομείωσή τους.
* Ο τρόπος επέκτασης τραπεζών στο εξωτερικό και ενδεχόμενες επιλήψιμες πρακτικές σε σχέση με τις τράπεζες Uniastrum και Transylvania.
* Η διοχέτευση ποσών χρημάτων από ιδιωτική εταιρεία σε διάφορα πρόσωπα και οργανισμούς στην Κύπρο, και η τυχόν διασύνδεση με την όλη επιζήμια διαδικασία και πορεία του χρηματοπιστωτικού μας τομέα.
* Η όλη συμπεριφορά των αρμόδιων εποπτικών Αρχών κατά τον ουσιώδη χρόνο.
Προτεραιότητα σε Ζολώτα-Βγενόπουλο
Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα μας, η Νομική Υπηρεσία δίνει προτεραιότητα στις υποθέσεις που έχουν σχέση με την εταιρεία Focus του Ελλαδίτη Μ. Ζολώτα, συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και με τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η Νομική Υπηρεσία εργάζεται πυρετωδώς για να τεκμηριώσει ενώπιον δικαστηρίου τις υποθέσεις που έχουν σχέση με τα γεγονότα που οδήγησαν την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή, δεν είναι όμως ακόμα σε θέση να πει πότε θα μπορέσει να οδηγήσει οποιονδήποτε στο δικαστήριο.
Εκείνο που στο παρόν στάδιο έχει στα χέρια της η εισαγγελία είναι διάγραμμα, το οποίο ετοιμάστηκε με εξειδικευμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και το οποίο δείχνει τις διασυνδέσεις ενός εκάστου των προσώπων που διερευνώνται και τη σχέση η οποία υπάρχει μεταξύ τους.
Δεν είναι δυνατόν να τεθούν χρονοδιαγράμματα
Η Νομική Υπηρεσία είναι πεπεισμένη πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ορισμένα άτομα με τη συμπεριφορά και τις ενέργειές τους παρέσυραν την οικονομία της Κύπρου στην καταστροφή, γι αυτό και στόχος της είναι να βρει τα τεκμήρια εκείνα που θα τη βοηθήσουν να οδηγήσει τους ενόχους στη δικαιοσύνη και να επιτύχει την καταδίκη τους.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δεν τοποθετεί χρονικά οποιαδήποτε από τις κινήσεις του για την προσαγωγή ατόμων στο δικαστήριο, ακριβώς επειδή η προσπάθεια για τεκμηρίωση είναι τιτάνια, όχι όμως ακατόρθωτη.
Το παρήγορο είναι, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είχε συνάντηση προχθές με τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι ο κ. Κληρίδης πιστεύει πως υπάρχουν ποινικά αδικήματα, σε αντίθεση με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος διατηρούσε επιφυλάξεις.
«Είναι», είπε, «πάρα πολύ καλό σημάδι ότι και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας μάς διαβεβαίωσε ότι η περίοδος των δηλώσεων έχει λήξει και ότι η Νομική Υπηρεσία πρέπει να παρουσιάσει έργα. Αυτή η συνείδηση για την ανάγκη αποτελεσματικότητας τον τιμά ιδιαιτέρως», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα όπως «μέσα στο 2014 αρχίσουν να παίρνουν τον δρόμο για τα Δικαστήρια και για τη φυλακή οι ένοχοι για τη μεγάλη οικονομική καταστροφή σε αυτήν τη χώρα».
Προς το τέλος Φεβρουαρίου
Σημειώνεται ότι, αν η έκθεση της Επιτροπής θεσμών ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, θα χρειασθεί χρόνος και για την ετοιμασία των πορισμάτων με αποτέλεσμα η συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια της Βουλής να μετατίθεται προς το τέλος Φεβρουαρίου.