Μη αντικειμενική έρευνα λόγω μπόνους
Οι απολαβές του οίκου φθάνουν τα 6,6 εκ. ευρώ, γράφει η «EU Observer»
Η δράση των συμβουλευτικών οίκων στις χώρες που εντάχθηκαν σε Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της «EU Observer». Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην πρόσληψη των Alvarez & Marsal από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς και τις λεπτομέρειες του συμβολαίου, το οποίο χαρακτηρίζει σκανδαλώδες.
Το ερώτημα που θέτει το εν λόγω δημοσίευμα, είναι: Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η έρευνα των Alvarez & Marsal για τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, όταν ο εν λόγω οίκος θα έπαιρνε μπόνους και ποσοστό επί του τελικού ποσού που θα κατέληγε;
Συνολικά οι απολαβές του οίκου για το έργο του στην Κύπρο, σύμφωνα με την «EU Observer», φτάνουν τα 6,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκ. αφορούσαν την αξιολόγηση της κατάστασης της Τράπεζας Κύπρου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, κάτι για το οποίο ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε επιλεγεί. Γι' αυτό το έργο πήρε άλλες 250.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει και το 2013.
«Τον Δεκέμβριο του 2012, και ενώ η Κύπρος έδινε τη μάχη για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ο Πανίκος Δημητριάδης έβαλε την Alvarez & Marsal στη λίστα με τις υποψήφιες εταιρείες και για άλλα συμβόλαια. Το έκανε, παρόλο που το ΔΣ της ΚΤ το απέρριψε επειδή υπήρχαν συγκρουόμενα συμφέροντα, σε σχέση με την αξιολόγηση των τραπεζών», αναφέρει το δημοσίευμα χαρακτηριστικά.
Στις αρχές του 2013, αναφέρει το άρθρο, οι A&S πήραν άλλες 960.000 ευρώ για την ανάλυση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.
Εισέπραξαν επίσης 2,7 εκ. για τη βοήθεια που παρείχαν για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και τη συγχώνευσή της με τη Λαϊκή Τράπεζα.
Το δημοσίευμα εξηγεί, επίσης, ότι οι εν λόγω οίκοι, δηλαδή οι Alvarez & Marsal, η BlackRock, οι Oliver Wyman και η Pimco έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διασώσεις που έγιναν στην Ευρωζώνη και σε όλες τις περιπτώσεις οι αποφάσεις που πάρθηκαν ενέπλεκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους φορολογούμενους των χωρών. Συνολικά, υποστηρίζει η «EU Observer», χρέωσαν τους φορολογούμενους της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με πάνω από 80 εκ. ευρώ.
Σκάνδαλο το συμβόλαιο με Alvarez & Marsal
SigmaLive
