Δεν φεύγει η Τρόικα από την Κύπρο αν δεν περάσει η Βουλή το νομοσχέδιο
Όπως όλα δείχνουν το Κοινοβούλιο θα συνέλθει καλοκαιριάτικα για να ψηφίσει σε νόμο την επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων δανείων, σε διαφορετική περίπτωση οι Τροικανοί προειδοποιούν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση
Τέρμα τα… αστεία από την Τρόικα και τις θετικές αξιολογήσεις. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως μια σημαντική πρόνοια του μνημονίου, δεν υλοποιήθηκε όπως προβλεπόταν. Αυτή η πρόνοια αφορά στην ψήφιση του νόμου για επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων και από την πρώτη στιγμή άφιξης του στην Κύπρο, το Κλιμάκιο των διεθνών δανειστών τόνισε στην κυπριακή πλευρά, πως χωρίς την ψήφιση του εν λόγω νόμου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εν εξελίξει αξιολόγηση.
Τούτο, μάλιστα, απεκάλυψε χθες ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, μετά από συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της Τρόικας με αντιπροσωπεία του Κινήματος. Έτσι δεν αποκλείεται, εντός των θερινών διακοπών η Βουλή να συνέλθει εκτάκτως για να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, εάν και εφόσον αυτό κατατεθεί πρωτίστως από την Κυβέρνηση και αφετέρου λάβει το πράσινο φως από τα κόμματα για να τεθεί προς ψήφιση σε μελλοντική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης με το κλιμάκιο της Τρόικας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ τόνισε πως η Τρόικα θεωρεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη φαίνεται πως επί τούτου οι επικεφαλής της Τρόικας φέρονται να διεμήνυσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την εν εξελίξει αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου αν δεν περάσει η νομοθεσία για τις εκποιήσεις τις ερχόμενες μέρες, εντός Ιουλίου, δηλαδή.
Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως ενδεχομένως να υπάρχει πρόθεση της Τρόικας να δεχτεί να περάσει η σχετική νομοθεσία περί εκποιήσεων τώρα, αλλά να αφεθεί προσωρινά εκτός νομοθεσίας το θέμα της πρώτης κατοικίας. «Διαπιστώσαμε ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια πρόθεση να συζητηθεί η νομοθεσία περί εκποιήσεων τώρα, αλλά να αφεθεί εκτός νομοθεσίας, προς το παρόν, το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να αντιμετωπιστεί σε ευθετότερο χρόνο, ενδεχομένως μέχρι τέλος του χρόνου με την νομοθεσία περί αφερεγγυότητας», εξήγησε περαιτέρω ο κ. Νικολαΐδης.
Αξιώσεις ΕΔΕΚ
Την ίδια ώρα, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως, το Κίνημα δεν πρόκειται να στηρίξει πολιτικές που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα. Όπως είπε, «τονίσαμε στην Τρόικα ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με την κοινωνική σταθερότητα δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε την οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά διαδικασίες εκποίησης, εκτός αν διασφαλιστεί ότι θα διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν τουλάχιστον την πρώτη κατοικία. Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, την ανεργία, την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για εξασφάλιση ρευστότητας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Υπέδειξε, ωστόσο, πως η ανάπτυξη είναι εκ των ων ουκ άνευ και ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι χρηματοδότησης της ανάπτυξης για καταπολέμηση της ανεργίας και να δοθεί η δυνατότητα στους δανειζομένους να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος δικαιούται να επαναδιαπραγματευτεί πρόνοιες του μνημονίου, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Κύπρος έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα «με βάση τις επιδόσεις της τους τελευταίους μήνες και θέλουμε ασφαλώς να έχουμε και την ανάλογη αντιμετώπιση που είχαν χώρες όπως η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου», κατέληξε.
Έτοιμη η Βουλή για έκτακτη συνεδρία
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος παρίστατο στην συνάντηση με τους Επικεφαλής της Τρόικας, έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Βουλή θα συνέλθει εκτάκτως το καλοκαίρι, αν έχει ενώπιον της επείγον νομοσχέδιο. «Αν υπάρχουν κατεπείγοντα νομοσχέδια τα οποία συνδέονται ιδιαίτερα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανταποκρίνεται θετικά. Όμως θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί και να παρουσιαστεί αυτό το νομοσχέδιο ενώπιόν μας», υπέδειξε ο κ. Ομήρου.
Συνεχίζονται οι επαφές
ΚΑΤΑ την χθεσινή, δεύτερη μέρα, της αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος από την Τρόικα, κλιμάκια των διεθνών δανειστών είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και με τον Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνη Αντωνίου. Πέραν τούτων, οι διεθνείς δανειστές είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για θέματα ξεπλύματος χρήματος, καθώς και με ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.
Σημειώνεται, δε, πως οι επαφές των κλιμακίων της Τρόικας, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα συναντήσεων, θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα αρχίσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την πέμπτη επικαιροποίηση του κυπριακού μνημονίου μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικας και του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Ιουλίου.
Ο όρος του Νικόλα
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ, πάντως, με την νομοθεσία για τις εκποιήσεις, η οποία σημειωτέον έπρεπε να είχε λάβει σάρκα και οστά τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, έθεσε χθες ένα όρο, τον οποίο θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει η Κυβέρνηση πριν να ζητήσει την θετική ψήφο του ΔΗΚΟ επί του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τις επαφές του με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να μην περιοριστεί σε θέματα που άπτονται στις οφειλές της Τράπεζας Κύπρου, αλλά να να επικεντρωθεί στα χρέη του κόσμου.
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να εγείρει επίσης την αναθεώρηση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας για τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε τα κυπριακά νοικοκυριά και οι κυπριακές επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίζουν τις αυστηρότερες οδηγίες στο κόσμο σε σχέση με τα δάνεια τους και η Κυπριακή οικονομία να μην αντιμετωπίζει τα υψηλότερα ποσοστά μή εξυπηρετούμενων δανείων στο κόσμο.
«Σε αντίθετη περίπτωση», συνέχισε, «ελπίζουμε οι κύριοι Αναστασιάδης και Ντράγκι να μην ζητήσουν στο μέλλον από τον Κύπριο φορολογούμενο να συμβάλει για ακόμη μια φορά στη στήριξη του ελλαδικού τραπεζικού συστήματος και ελπίζουμε να μην διανοείται η Κυβέρνηση να ζητήσει από τη Βουλή να επισπεύσει τις εκποιήσεις ακινήτων, χωρίς πρώτα να διευθετηθούν αυτά τα σημαντικά ζητήματα».