Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε χθες πακέτο νομοσχεδίων, τα οποία δίνουν το πράσινο φως στα σχέδια της Ευρώπης για δημιουργία τραπεζικής ένωσης, που στόχο έχει να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης για αντιμετώπιση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πιστωτές και οι ιδιοκτήτες των γερμανικών τραπεζών θα αντιμετωπίσουν απώλειες (bail in) από το 2015, σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, από τον χρόνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Με βάση τα ευρωπαϊκά σχέδια, θα υπάρχει μια εποπτική Αρχή για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ένα σύνολο κανόνων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών και ένα κοινό ταμείο.
Για την ελαχιστοποίηση του βάρους που θα αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης, η Ε.Ε. έχει καταρτίσει νόμο, βάσει του οποίου οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι πολύ μεγάλοι καταθέτες θα υποστούν ζημιά σε περίπτωση που μια τράπεζα πτωχεύσει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών στις 18 χώρες που αποτελούν την Ευρωζώνη φέτος, σε ένα πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση. Άλλος νόμος που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων διασφαλίζει ότι η Γερμανία θα βρίσκεται στη γραμμή των κανόνων της Ε.Ε. που επιτρέπουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ - ESM) να προχωρήσει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Γερμανία θα πρέπει να εγκρίνει τους νόμους για να μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδια για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης.