Καλούμε τον σημερινό Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη να κάνει την υπέρβαση. Να μην αφήσει τις ευνοϊκές συγκυρίες ανεκμετάλλευτες…
Παρ’ όλες τις απαισιόδοξες θέσεις για αδιέξοδο στο ξεκίνημα νέου διαλόγου προς επίλυση του εθνικού μας θέματος, εγώ, εντελώς παραδόξως, διαισθάνομαι ότι έχει ήδη στηθεί κάποιο σκηνικό για ταχεία επίλυση. Διαισθάνομαι παραμερισμό του Τ/κ ηγέτη κ. Έρογλου, και αντικατάστασή του από τον περισσότερο ευέλικτο, λεγόμενο Υπ. Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επείγεται, για μια σειρά λόγους, για σύντομη διευθέτηση, κάτι που θα προβληθεί προς τα έξω ως σημαντικό γεωστρατηγικό-πολιτικό επίτευγμα, επί των ημερών του. Κάτι που θα τον στηρίξει στην παρούσα κρίση που μαστίζει την χώρα.
Επίσης, η παρούσα συγκυρία, τώρα δηλαδή που η Ελλάς αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε., επενεργεί, νομίζω, υποβοηθητικά προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί. Και συμφωνώ με τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου Β΄, ότι η Τουρκία θα συγκατανεύσει ευκολότερα σε συμφωνία, διότι δεν θέλει να μείνει έξω ή μακριά από το θέμα του υποθαλάσσιου πλούτου, που αποτελεί ευλογία για τις χώρες της περιοχής. Μόνο που εγώ θα το αντιστρέψω, λέγοντας ότι εμείς επειγόμαστε ακόμη περισσότερο για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου, καθότι εμείς είμαστε η πλευρά που μπήκε στα ανθρωποκτόνα και δαιδαλώδη δίχτυα του μνημονίου και της Τρόικας. Και είναι ως επί το πλείστον εις βάρος μας η άγονη παρέλευση ζωτικού χρόνου που παγιώνει το status quo.
Είμαι, επίσης, της άποψης ότι δεν είναι και τόσον απαραίτητη η διατύπωση κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη διαλόγου. Αδυνατώ να δεχθώ ότι, για μισό σχεδόν αιώνα, δεν υπήρξε μια σχετικά στερεή υπό τις περιστάσεις και βάσιμη σύγκλιση στα καίρια σημεία από τα οποία αποτελείται το Κυπριακό. Αδυνατώ να δεχτώ ότι έξι Πρόεδροι της Κ.Δ., όλων των πολιτικών αποχρώσεων, από τη μακαριακή δεξιά μέχρι το ΑΚΕΛ, συζητούσαν επί πενήντα σχεδόν χρόνια με την απέναντι πλευρά, χωρίς να έχουν φτάσει σε ένα μίνιμουμ κοινών θέσεων, σε σημεία-κλειδιά. Διότι, αν το δεχτούμε αυτό, τρία τινά (που δεν τιμούν κανέναν εξ αυτών) μπορεί να συμβαίνουν: Ή προσποιούνταν πως συζητούσαν, για να δείξουν «καλή θέληση» προς τον ΟΗΕ και την Ευρώπη, στα πλαίσια ενός blame game, ή μας θεωρούν όλους ηλίθιους και εξέτρεφαν μιαν άκαρπη και ατελέσφορη διαδικασία, που έδινε σε αυτούς και τον περίγυρό τους λόγο ύπαρξης (βλέπε: επαγγελματίες πολιτικοί), ή, το τρίτο, διεξήγαγαν εν γνώσει τους έναν ατέρμονα διάλογο κωφών, χωρίς να μας ενημερώνουν για τις λεπτομέρειες.
Καλούμε, λοιπόν, τον σημερινό Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη να κάνει την υπέρβαση. Να μην αφήσει τις ευνοϊκές συγκυρίες ανεκμετάλλευτες. Να αφήσει πίσω τα ψευδο-πατριωτικά σύνδρομα που ορισμένοι «έξυπνοι» εκτρέφουν εδώ και δεκαετίες, να κτυπήσει αμείλικτα το σάπιο σύστημα και το κατεστημένο, που διαιωνίζει τα τετελεσμένα. Να αδράξει το σημερινό momentum, με τόλμη, φαντασία, ευελιξία και να ενεργήσει προς όφελος όλων των Κυπρίων. Ασφαλώς χωρίς να απεμπολεί στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ε/κ πλευράς. Να αποφύγει τις παγίδες ή τις λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες που ενδεχομένως θα στηθούν από κάποιους, και να δείξει την πολιτική βούληση που όλοι αναμένουμε για πολλά χρόνια. Μπορεί και έχει τη δύναμη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην Ιστορία. Φτάνει να δείξει την ανάλογη αποφασιστικότητα και να στηριχθεί σε σωστούς συμβούλους. Όχι σε πολιτικάντηδες. Τώρα!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗΣ
Ερευνητής, εκπαιδευτικός