Δύο ή και περισσότερες πυραυλάκατοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις
Ερώτημα: Με τα σημερινά πολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα, χρειάζονται τα σκάφη που η ΚΔ παρήγγειλε στο Ισραήλ, τα οποία διάφορα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν ως "πυραυλακάτους";
Ο όρος "πυραυλάκατος" χρησιμοποιείται βασικά για να περιγράψει έναν τύπο σχετικά μικρού πολεμικού σκάφους μεγάλης ταχύτητας, το οποίο φέρει πυραυλικό οπλικό σύστημα ικανό να πλήξει πλοία που πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Βάσει αυτής της περιγραφής η πυραυλάκατος αποτελεί "επιθετικό" όπλο. Ο διαχωρισμός μεταξύ αμυντικού και επιθετικού όπλου, για τα δικά μας δεδομένα, γίνεται με βάση τη δυνατότητά του να επιχειρεί μόνο εντός ή και πέραν της επικράτειας της ΚΔ. Τα διάφορα κράτη και οργανισμοί αντιμετωπίζουν κυρίως με αυτό το κριτήριο τις αγορές οπλικών συστημάτων από την ΚΔ, τόσο στο πεδίο της χορήγησης άδειας εξαγωγής όσο και στο πεδίο της έκτασης και της έντασης των αντιδράσεων που η εκάστοτε αγορά προκαλεί. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά: παράκτιες συστοιχίες exocet, ελικόπτερα Mi 35, αντιαεροπορικό σύστημα S-300, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, αντιαρματικά όπλα κ.τ.λ.
Χωρίς απειλή και αιφνιδιασμό
Κύρια αποστολή της πυραυλακάτου είναι ο έλεγχος (σε τόπο και χρόνο) μιας θαλάσσιας περιοχής, μέσα στην οποία η πυραυλάκατος αποτελεί "απειλή" για τα εχθρικά πλοία, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να προσαρμόσει ανάλογα τα σχέδιά του. Δύο ή και περισσότερες πυραυλάκατοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Επιπλέον, ο εχθρός βρίσκεται ήδη επί του εδάφους της ΚΔ, η πρωτοβουλία κινήσεων (μάλλον) τού ανήκει, πράγμα που μας αποστερεί την "αρχή" του αιφνιδιασμού, ακόμα και η γεωγραφία της περιοχής δεν ευνοεί την επιβίωση των πυραυλακάτων σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Επομένως, η κατανομή των όποιων διαθέσιμων πόρων στους διάφορους τομείς της άμυνας, θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν και αυτά τα δεδομένα.
Δεν έχουν τον εξοπλισμό
Υποθέτω πως τα ισραηλινά σκάφη τα οποία παρήγγειλε η ΚΔ, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πυραυλάκατοι, γιατί δεν θα φέρουν το πιο πάνω περιγραφόμενο πυραυλικό σύστημα. Όμως, για να είναι το κόστος τόσο υψηλό, υποθέτω και πάλι πως θα ναυπηγηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ισραηλινών πυραυλακάτων και επιπρόσθετα θα έχουν την υποδομή, εφόσον εξασφαλισθεί άδεια εξαγωγής και το επιτρέψουν οι όποιες διεθνείς αντιδράσεις, να δεχθούν το εν λόγω πυραυλικό σύστημα στο μέλλον, με πρόσθετο φυσικά κόστος.
Επομένως, εάν δεν υπήρχε η απαίτηση τα υπ' όψιν σκάφη να έχουν την υποδομή για μελλοντική μετατροπή τους σε πραγματικές πυραυλακάτους, αλλά περιοριζόμασταν στην απαίτηση για σκάφη τα οποία να μπορούν να επιχειρούν εντός της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης και της ΑΟΖ της ΚΔ, με τις ίδιες δυνατότητες όσον αφορά κατάσταση θάλασσας, αυτονομία κ.τ.λ., το κόστος τους θα ήταν κατά πολύ μικρότερο. Βέβαια, δεν παραβλέπω ότι κάθε αγορά οπλικού συστήματος εντάσσεται και μέσα στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής του κάθε κράτους, όπου προέχουν τα εθνικά συμφέροντα.
Οι υποχρεώσεις μας
Η ΚΔ έχει την ευθύνη παροχής υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης σε μια τεράστια σχετικά περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και επίσης έχει δρομολογήσει την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων εντός της ΑΟΖ. Αυτά συνεπάγονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ΚΔ, τόσο έναντι άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών όσο και έναντι εταιρειών (αλλά και πολιτών της) που δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ.
Οι υποχρεώσεις αυτές είναι συγκεκριμένες και απαιτούν κατάλληλα σκάφη, τα οποία να έχουν την ικανότητα ανά πάσα στιγμή να πλεύσουν σε οποιοδήποτε σημείο αυτών των θαλάσσιων περιοχών, όχι για να "καταναυμαχήσουν" τον εχθρό, αλλά για σκοπούς Έρευνας - Διάσωσης, παροχής κάθε είδους συνδρομής κ.τ.λ. Η ικανοποίηση αυτής της υποχρέωσης επιβάλλει την ύπαρξη σκαφών που να ανήκουν στο κράτος και δεν μπορεί να καλύπτεται με επιτάξεις σκαφών ή με άλλους τρόπους, που δεν χαρακτηρίζουν ένα σοβαρό κράτος.
Kατά την άποψή μου, η ΚΔ χρειάζεται άμεσα κατάλληλα σκάφη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέφερα πιο πάνω. Εάν αυτά θα είναι τα συγκεκριμένα ισραηλινά ή άλλου τύπου (πάλι ισραηλινά ή άλλης προέλευσης, μικρότερου κόστους), θα πρέπει να αποφασισθεί με βάση τη λογική και τα κύρια συμφέροντα της ΚΔ.