Ο ερχομός του καινούργιου έτους επήλθε, κατά γενικήν ομολογία, ομαλώς. Παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε και δημιουργεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας -απόρροια παρωχημένων πολιτικών και λανθασμένων χειρισμών που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση και οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στο χείλος της καταστροφής-, ο Κύπριος πολίτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υποδέχθηκε αξιοπρεπώς το 2014. Αναγνωρίζεται φυσικά ότι υπήρξαν και υπάρχουν εκείνοι οι συνάνθρωποί μας που επλήγησαν ιδιαίτερα επώδυνα από τις επιπτώσεις της κρίσης και τους οποίους καλούμαστε όλοι μας, με πνεύμα συλλογικής ευθύνης, να στηρίξουμε στις δύσκολες στιγμές που διάγουν.

Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 2014 αναμένεται να σταθεροποιηθούν και στο νέο έτος ο κυπριακός λαός θα θέσει γερά τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό του (πεπαλαιωμένου) κυπριακού κρατικού μοντέλου που θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Οι αλλαγές, φυσικά, δεν επέρχονται ανώδυνα και καλούμαστε όλοι, για το καλό του Τόπου, να στηρίξουμε την αναδιάρθρωση της οικονομίας, των κρατικών δομών και του κρατικού παρεμβατισμού, με προσωπικές θυσίες και με την ελπίδα για ένα πιο δυνατό, αξιόπιστο, αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητα κράτος.

Στον τομέα της ενέργειας αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία επιβεβαίωσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τη διερεύνηση κοιτασμάτων σε άλλα αδειοδοτημένα Οικόπεδα. Η προοπτική ύπαρξης σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου αναδεικνύεται επίσης ως ιδιαίτερα σημαντική και εκτιμάται ότι το 2014 θα ξεκαθαρίσουν αρκετές παράμετροι που αφορούν τη διαδικασία διερεύνησης των πιθανών κοιτασμάτων εντός της κυπριακής δικαιοδοτικής ζώνης, σε συνάρτηση με παράλληλες εξελίξεις στο γειτονικό Ισραήλ για το ίδιο θέμα.

Το 2014 αναμένεται επίσης να είναι καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, δεδομένης της έντονης διεργασίας για την επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος περί τα τέλη του παρελθόντος έτους, που θα ξεκαθάριζε τη βάση λύσης με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στον τομέα αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει, ως συνήθως, την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα σε διάφορες πτυχές που αφορούν τη βάση λύσης και την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν, ως εκτιμάται, εντός του νέου έτους, είναι, αναντίρρητα, μείζονος και καθοριστικής σημασίας για τον Τόπο μας. Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, η δημιουργία πραγματικής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ειδικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης που πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνταχθεί με την Κυβέρνηση στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών αυτού, στη βάση της κοινής βούλησης για διέξοδο από την κρίση, αξιοποίησης των ενεργειακών μας προοπτικών και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Η συλλογική ενότητα που επιβάλλουν οι στιγμές αποτελεί παράγοντα εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ανάληψη των προοπτικών που θα παρουσιαστούν το 2014.

ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,

LL.B Law Bristol, Ph.D in Law - International Law
and Human Rights (Kent),
Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.