Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Τα εργαλεία που εφαρμόζουν οι Δημόσιες Διοικήσεις και οι Οργανισμοί είναι ακατάλληλα γι' αυτές τις νέες προκλήσεις - δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλλαγή. Η ανάπτυξη της στρατηγικής δεν στηρίζεται στην πρόβλεψη και την εξέλιξη. Η ύφεση απαιτεί νέα στρατηγικά εργαλεία, τα οποία να είναι συμβατά με τις νέες μορφές καινοτομίας και το νέο περιβάλλον των πολλαπλών προκλήσεων. Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου στους κομβικούς άξονες «Στρατηγική- Καινοτομία-Μεταρρύθμιση-Επικοινωνία» έχουν διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα, γεγονός που έχει επιτείνει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τα Στρατηγικά Σχέδια Μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών αλλά και άλλων χωρών (Ιρλανδία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Μάλτα, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ελβετία κ.ά.) περιλαμβάνουν δεκάδες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και εκατοντάδες καινοτόμες δράσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, βαθμό υλοποίησης και μετρήσιμα αποτελέσματα, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης. Κάτι αντίστοιχο έπρεπε ήδη να είχε ετοιμαστεί και τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και στην Κύπρο, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους: Δημόσια Διοίκηση, Επιχειρήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ημικρατικούς Οργανισμούς, Συντεχνίες, Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Δεξαμενές Σκέψεις, Ερευνητικά Κέντρα, Εθελοντικές Οργανώσεις, Κοινωνία των Πολιτών. Το καινοτομικό-μεταρρυθμιστικό τοπίο στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από πολυκερματισμό, επικάλυψη αρμοδιοτήτων και έλλειψη συντονισμού.
Ένα νέο εργαλείο για θέματα Στρατηγικής, που έχουν σχέση με τομείς εθνικής σημασίας όπως είναι το Κυπριακό, η οικονομία και το ενεργειακό είναι στη διάθεση της Πολιτείας. Το σύγχρονο αυτό εργαλείο αποτελεί το πρώτο βιωματικό εργαστήριο ανάπτυξης Στρατηγικής Βάθους σε πραγματικές συνθήκες και έχει επαληθευθεί τόσο από Κυπρίους όσο και από ξένους εμπειρογνώμονες.
Η καινοτόμος αυτή μέθοδος για θέματα Στρατηγικής είναι ένα υπόδειγμα όπου όλοι οι εταίροι (stakeholders) συνεργάζονται σε ένα περιβάλλον ανοικτής αλληλεπίδρασης, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία μιας κοινής δεξαμενής γνώσης και πείρας. Βασική στόχευση η ανάπτυξη διαφορετικών οπτικών, νέων προσεγγίσεων και εναλλακτικών σεναρίων, για ένα συγκεκριμένο θέμα/πρόβλημα και ο προσδιορισμός της «καλύτερης επιλογής-λύσης».
Η νέα καινοτομία παρουσιάζεται αναλυτικά σε ένα εύχρηστο Εγχειρίδιο Στρατηγικής, έναν οδηγό για την ετοιμασία και υλοποίηση εναλλακτικών σεναρίων (δημιουργικών λύσεων, καινοτόμων πρακτικών, διαφορετικών στρατηγικών προσεγγίσεων), με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προκλήσεων και της αλλαγής. Ο προσδιορισμός της «καλύτερης επιλογής-λύσης» είναι αποτέλεσμα συνδυασμού όλων των τύπων και σύγχρονων μορφών της καινοτομίας: Ανοικτή Καινοτομία, Συμμετοχική Καινοτομία, Τετραπλός Έλικας ή Public-Private-People Partnership (PPPP). Το Εγχειρίδιο Στρατηγικής μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στις επιχειρήσεις.
Αποτελεί ένα πρακτικό βοήθημα για την ανάπτυξη Στρατηγικής Βάθους σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επιχειρηματικότητα, η μεταρρύθμιση, η κοινωνική καινοτομία, ο πολιτισμός, το Κυπριακό, η γεωπολιτική και η ενδυνάμωση της ταυτότητας του εθνικού brand «Κύπρος». Στο πιο πάνω πλαίσιο, εισηγούμαι τη συγκρότηση ομάδας εργασίας (task force), η οποία θα είναι αρμόδια για τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη δημιουργία του εθνικού brand, το οποίο θα χαρακτηρίζει κάθε επιχειρηματική, τουριστική, επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
ΝΙΚΟΣ ΣΥΚΑΣ
Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας