Πρέπει να γυρίσουμε οριστικά τη σελίδα της μιζέριας και του φόβου. Μόνο έτσι θα ξεπροβάλει η αχτίδα της ελπίδας

Όταν ένα πρόβλημα χρειάζεται να τετραγωνιστεί ο κύκλος για να επιλυθεί, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιλύθηκε. Για πόσο καιρό μπορεί να βλέπουν κάποιοι τον κύκλο μέσα στα καλούπια ενός τετραγώνου; Δυστυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν το εθνικό μας θέμα υπό αυτή την οπτική γωνία. Θέλουν να ξεμπερδεύουν το συντομότερο δυνατό με τον βραχνά που ονομάζεται Κυπριακό, χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτή η επιδερμική προσέγγιση ασφαλώς πηγάζει από τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Σαν εφιάλτης με νωπές ακόμη τις μνήμες έρχονται στο μυαλό μας τα επιτεύγματα των προκατόχων τους το 2004.

Αντικειμενικά στην Κύπρο του μνημονίου με ακρωτηριασμένη την εθνική της κυριαρχία, ανήμπορη να διαχειριστεί ως όφειλε τον θεόσταλτο υποθαλάσσιο πλούτο της, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ζόρικα. Λήφθηκαν αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο από τον ηγέτη της κρίσης, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη των ευθυνών από τον ηγέτη της λύσης και της δίκαιης κοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε με την πολιτική τού δεν έχουμε επιλογές, που ενίσχυσε εντέχνως την πολιτική του εφικτού ψευδορεαλισμού. Οι μεγάλοι ηγέτες πρέπει να μη φοβούνται να εκστομίζουν ένα μεγάλο mea culpa αν θέλουν όντως να είναι ωφέλιμοι. Γιατί αρεστός κανείς στις μέρες μας δεν μπορεί να υπάρξει.

Αναθεώρηση στρατηγικής

Επιβάλλεται, λοιπόν, αναθεώρηση της στρατηγικής μας άμεσα, στην πράξη. Η διγλωσσία που χαϊδεύει τα αφτιά χωρίς να αλλάζει την ουσία, μόνο επιζήμια μπορεί να αποδειχτεί. Είναι ηλίου φαεινότερον πως η παραμονή του κ. Ντάουνερ ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην πατρίδα μας, μόνο καταστροφική αποδείχτηκε. Η εκ των έσω υποβάθμιση του φυσικού μας πλούτου προς κατευνασμό του θηρίου, που παρεμπιπτόντως τού έχει ανοίξει περισσότερο η όρεξη, απέτυχε οικτρά.

Καταλύτες λύσεων δεν υπάρχουν όταν δεν υπάρχει σύγκλιση στόχων. Η Τουρκία εποφθαλμιά τον υποθαλάσσιό μας πλούτο χωρίς να νοιάζεται για την ευημερία όλων των κατοίκων του νησιού. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει καθημερινά. Η προπώληση του Φυσικού Αερίου που κάποιοι χαρακτηρίζουν «αέρα κοπανιστό», θεωρήθηκε ξεπούλημά του και έτσι αφέθηκε εγκλωβισμένο στα γρανάζια της Τρόικας. Οι αναβολές στον σχεδιασμό και υλοποίηση του τερματικού υγροποίησης του Φυσικού Αερίου με πρόσχημα την ανεπάρκεια επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα μας οδηγήσει στην απώλεια νέων συμμάχων που αναδύθηκαν στην επιφάνεια, ελέω συμφερόντων, πρόσφατα.

Οι σχέσεις μεταξύ κρατών ορίζονται από κοινά συμφέροντα. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε. Δεν πρέπει να χαραμίσουμε το δυνατό χαρτί που ονομάζεται ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αν δεν έχει κόστος η κατοχική δύναμη στην πορεία της προς την Ευρώπη, πώς θα υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις; Η πολιτική του καλού παιδιού που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια, μόνο αντίθετα αποτελέσματα έφερε.

Επιλογές υπάρχουν

Επιλογές υπάρχουν, φθάνει να αξιοποιούνται άμεσα. Μια χρυσή ευκαιρία είναι η επιβεβαιωμένη ύπαρξη μαύρου χρυσού στο Οικόπεδο 12. Αν κωλυσιεργήσουμε και εδώ, πολύ φοβάμαι πως το τρένο για γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο θα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες και δεν μπορούν να περιμένουν. Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επίτευξη μιας στερεάς και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας θέμα το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να γυρίσουμε οριστικά τη σελίδα της μιζέριας και του φόβου. Μόνο έτσι θα ξεπροβάλει η αχτίδα της ελπίδας. Τουλάχιστον θα έχουμε να λέμε πως κάναμε το καθήκον μας και δεν παραδοθήκαμε στις ορέξεις αυτών που δεν αναγνωρίζουν καν την ύπαρξή μας. Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς.

ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ
Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού
της Συμμαχίας Πολιτών