Ο Πατριάρχης χρειάζεται να θυμηθεί ότι η πίστη μας μάς διδάσκει ότι το πρώτο μας καθήκον είναι στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και όχι να προσφέρει υποκριτικές υπηρεσίες σε δέντρα ή στο περιβάλλον

Μέρος Α’

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα τουρκικά ειδησεογραφικά, το τουρκικό πανεπιστήμιο «Bogazici», στην Κωνσταντινούπολη, θα τιμήσει τον Πατριάρχη Βαλθολομαίο για τη δράση του στη προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Μαζί με τον Πατριάρχη, το πανεπιστήμιο τιμά και έναν Τούρκο καθηγητή. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», στους δύο θα απονεμηθούν τιμητικά, διδακτορικά διπλώματα. Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης τυγχάνει μια τέτοιας τιμής από την τουρκική ακαδημαϊκή κοινότητα. Για να δούμε, όμως, τι προηγήθηκε αυτής της περίεργης βράβευσης.

Στις αγγλικές σελίδες της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης 7-13 Δεκεμβρίου 2013, ο ιστορικός, ακαδημαϊκός, εκδότης και σύμβουλος διεθνούς πολιτικής Αριστείδης Καρατζάς δημοσίευσε μακροσκελές άρθρο του, με τίτλο «Patriarch Bartholomew’s Misstep Regarding Ataturk’s Supposed House in Thessaloniki», επικρίνοντάς τον για μεγάλο ατόπημα. Στις 24 Οκτωβρίου 2013 έγραψε, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το υποτιθέμενο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη που το έκαναν «μουσείο», ξεναγήθηκε από τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Ο συγγραφέας επικρίνει έντονα τον Πατριάρχη για όσα έγραψε και που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Χουριέτ» έχουν ως εξής:

«Με χαρά επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο σπίτι του ιδρυτή της δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Καθώς ζητούμε την ευλογία του Θεού, προσευχόμαστε στον μεγάλο Θεό για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεών του για πάντα και για την πραγματοποίηση της δήλωσής του».

Ο κ. Καρατζάς δικαιολογημένα επικρίνει τον Πατριάρχη, κατ' αρχήν γιατί αμφισβητείται εν πάση περιπτώσει ότι είναι το σπίτι του Ατατούρκ εκεί. Δεύτερον, γιατί και ένας από την άλλη πλευρά του πλανήτη, όπως εύστοχα λέγει ο συγγραφέας, που δεν τον στοιχειώνουν τα φαντάσματα της γενοκτονίας, δεν θα προσευχόταν για τη συνέχιση για πάντα των μεταρρυθμίσεων του Ατατούρκ, γιατί το να εύχεται για τη συνέχιση των στόχων του Ατατούρκ είναι σαν να εύχεται τη συνέχιση των γενοκτονιών που έκανε.

Εξιστορεί ο συγγραφέας στον Πατριάρχη, που όφειλε πρώτος να θυμάται, το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη εναντίον των Ελλήνων τον Σεπτέμβριο του 1955, τις σφαγές και εξοντώσεις των χριστιανών στη Μικρά Ασία, τις προμελετημένες εκτελέσεις και ξεριζωμούς των χριστιανών με στρατιωτική ισλαμική καταδίωξη, συστηματική καταστροφή χριστιανικών εκκλησιών και συμβόλων, συλήσεις, άνθρωποι πυρπολήθηκαν -γράφει- ζωντανοί, αρχιερείς μαρτύρησαν, αποκεφαλίστηκαν και αυτά όλα μεταξύ 1919-1923 υπό τις εντολές του Μουσταφά Κεμάλ, μια περίοδο που ο ίδιος (Κεμάλ) και οι οπαδοί του αποκαλούσαν τα τεκταινόμενα «πόλεμο απελευθέρωσης», που στην πρακτική σήμαινε την καταστροφή και τη φυσική εξόντωση των Ελλήνων στις περιοχές Σμύρνης, Τραπεζούντας και εκατοντάδες χωριά και πόλεις της Ιωνίας, του Πόντου και Ανατολίας.

Είναι με βαριά καρδιά, καταλήγει η τεκμηριωμένη ιστορική επίκριση-καταπέλτης εναντίον του Βαλθολομαίου, που ένας σημειώνει ότι ο Πατριάρχης, ο επικεφαλής του πιο αρχαίου ιδρύματος της ελληνικής Χριστιανοσύνης, έσφαλε. Ο Πατριάρχης υπήρξε υποτακτικός στο να υπηρετεί τη χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μια χώρα που ιδρύθηκε πάνω σε μια γενοκτονία, που για δεκαετίες καταδιώκει τις μειονότητες μέχρι την εξαφάνισή τους, και σήμερα παραβιάζει τα δικαιώματα πολλών πολιτών της.

Ο Πατριάρχης χρειάζεται να θυμηθεί ότι η πίστη μας μάς διδάσκει ότι το πρώτο μας καθήκον είναι στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και όχι να προσφέρει υποκριτικές υπηρεσίες σε δέντρα ή στο περιβάλλον, κατά τον Καβάφη, «και άλλα ηχηρά παρόμοια». Και όλα αυτά, ενώ ο Ελληνισμός μαζεύει υπογραφές διαμαρτυρόμενος για την πρόθεση των νεο-οθωμανών Τούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψουν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί...

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια, συγγραφέας