Η Τουρκία πρέπει ν’ απογυμνωθεί τελείως από το επιχείρημα ότι επιμένει, συνεπικουρούμενη από φανατικούς κύκλους στα κατεχόμενα, στη διχοτομική λύση της συνομοσπονδίας γιατί, δήθεν, νοιάζεται για τους Τ/κ

Πριν από λίγες μέρες παρευρέθηκα με συντοπίτες μου και επισήμους στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή που έγινε στο κατεχόμενο Τραχώνι Κυθρέας με τη σχεδόν συμπλήρωση της αναστήλωσης του Ιερού Ναού της Παναγίας της Τραχωνίτισσας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρόντες και διάφοροι Τ/κ και βλέποντας το όλο θετικό κλίμα που επικράτησε, αναλογιζόμουν πιο έντονα εκείνη τη μέρα πόσο δραματικό και ζημιογόνο είναι να συνεχίζεται για τόσο πολύ χρόνο η διαίρεση του τόπου μας λόγω της τουρκικής κατοχής.

Δημιουργήθηκαν για μιαν ακόμα φορά προσδοκίες ότι επίκειται η έναρξη συνομιλιών για λύσ του Κυπριακού και ότι αυτήν τη φορά θα ξεκινήσουμε σωστά για να καταλήξουμε επιτέλους σε μια δημοκρατική, λειτουργική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, όπως ταιριάζει σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδόν μια δεκαετία.

Δυστυχώς, διαπιστώνεται και πάλιν ότι η Τουρκία δεν άλλαξε στόχους και εξακολουθεί να επιδιώκει τη συνομοσπονδία δύο κρατών που, όπως προσδοκά, θα διαιωνίσει τον έλεγχό της επί της Κύπρου και όχι μια πραγματική ομοσπονδία ενός κράτους, όπως προδιέγραψαν και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα το Ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας (του 1999) ως έναν έντιμο συμβιβασμό.

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο επιμένουν στην έκδοση συμφωνημένου Κοινού Ανακοινωθέντος που θα καθορίζει ρητά τι επιδιώκουμε. Αν παραμείνουν και πάλιν οι κραυγαλέες ασάφειες και ο ένας θα επιδιώκει το α και ο άλλος το β, τότε απλώς μεταθέτουμε το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται ότι στοχεύουν οι σκληροπυρηνικοί της άλλης πλευράς για να εφαρμόσουν τα Β και Γ και βάλε Σχέδιά τους, που από καιρό σε καιρό διακηρύσσουν.

Ν’ απογυμνωθεί η Τουρκία
Είναι, πιστεύω, πλέον καιρός ν’ ακουστεί πιο καθαρά και δυνατά η φωνή των Τ/κ που επιθυμούν μια ενιαία πατρίδα με μια δημοκρατική, ομοσπονδιακή εσωτερική διάρθρωση, που πιστεύουν στο κοινό μας μέλλον στα πλαίσια της Ε.Ε., που επιθυμούν να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη σ’ ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος. Η Τουρκία πρέπει ν’ απογυμνωθεί τελείως από το επιχείρημα ότι επιμένει, συνεπικουρούμενη από φανατικούς κύκλους στα κατεχόμενα, σ’ αυτήν τη διχοτομική λύση της συνομοσπονδίας γιατί, δήθεν, νοιάζεται για τους Τ/κ (πόσοι είναι άραγε σήμερα οι πραγματικοί Τ/κ;).

Πρέπει να καταβληθεί οργανωμένη προσπάθεια για κινητοποίηση αυτή την περίοδο όλων των δυνάμεων του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ και άλλων, χωρίς ψευδαισθήσεις και με κοινό όραμα. Για παράδειγμα, όσοι αποδέχονται χωρίς περιστροφές και αμφισβητήσεις ως έναν έντιμο συμβιβασμό το Ψήφισμα 1251 για ν’ αποτελέσει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, έχουν θέση στην κοινή προσπάθεια για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και να συμφωνήσουμε σ’ ένα κοινό, ενιαίο μεν, αλλά με ομοσπονδιακή δομή ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και ξένα επεμβατικά δικαιώματα που δεν συνάδουν με την ιδιότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου στα κατεχόμενα κατά την παράνομη επίσκεψή του ήταν πολύ σαφείς για το τι επιδιώκουν. Πρέπει όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού να προτάξουμε αντίσταση αν θέλουμε επιτέλους ειρήνη εν δικαιοσύνη! Η φιλοσοφία που εκφράζεται στις διαβουλεύσεις από τον κ. Έρογλου δεν μας οδηγεί στο μέλλον, αλλά δυστυχώς στο παρελθόν. Δεν πρέπει να περάσει αυτή η φιλοσοφία. Πρέπει όλοι να κινηθούμε για να την αποτρέψουμε.

Ως μέλος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, σκοπεύω να θέσω προσεχώς κάποιες σκέψεις προς συζήτηση σ’ αυτή, ώστε κι εμείς να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση να αυξηθεί η εσωτερική πίεση για μια λύση που να εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, όχι στη βάση, από τη μια, ευσεβοποθισμών και μαξιμαλισμών αλλά και, από την άλλη, «λύση να 'ναι κι ό,τι κι ας είναι», που κάποιοι δυστυχώς κατά καιρούς προκρίνουν. Για μια λύση που ν’ αποτελεί έναν όντως έντιμο συμβιβασμό που να συνάδει πρωτίστως με τις προδιαγραφές ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην οποία η Κύπρος ανήκει.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ
Δήμαρχος Κυθρέας και πρώην Γενικός Διευθυντής Υπουργείων