Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Επιχειρούν διχασμό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, κομμάτων

Επιχειρούν διχασμό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, κομμάτων

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΕίναι αφόρητα απελπιστικό: Τίποτε πια σε αυτόν τον τόπο δεν γίνεται σοβαρά, μελετημένα, υπεύθυνα, μεθοδικά και οργανωμένα. Όλα στο κουτουρού, όλα στο περίπου και με «κατσιαρίζοντες τενεκέδες», όλα εκτός τόπου και χρόνου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του δεν μπορεί να ασκούν πολιτική δι' αντιπροσώπων, που αρέσκονται στην αυτοπροβολή και στην επίδειξη. Αν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση ήταν σοβαροί, όφειλαν να βγουν εύτολμα και να απευθυνθούν στους πολίτες.

Να καταθέσουν ενώπιόν τους τα σχέδιά τους να μας… εκπαιδεύσουν (!!!) στην τουρκογενή διζωνική και να μας εξηγήσουν με λεπτομέρεια πώς την εννοούν και πώς, κυρίως, θα την εφαρμόσουν. Αν ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνοι, θα ενημέρωναν τα κόμματα και τη Βουλή για τις προθέσεις τους και θα εξηγούσαν για ποιους λόγους τώρα θέλουν να μάθουμε για την ομοσπονδία. Αν ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Παιδείας σέβονταν τη νοημοσύνη των πολιτών, έπρεπε να εξηγήσουν γιατί ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, και όχι εκείνοι, εξαγγέλλει ενημέρωση για την ομοσπονδία.

Επειδή, προφανώς, δεν έχουμε σοβαρή Κυβέρνηση, ανέθεσαν στον φιλοκρόταλο Κοιν. Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ «να βγάλει την κουφή της ομοσπονδίας από την τρύπα της». Έτσι, ξαφνικά! Επειδή το Κυπριακό είναι στα πρόθυρα λύσεως διότι η Τουρκία συγκατάνευσε, επιτέλους, σε λύση βιώσιμη και λειτουργική, οι Αττίλες έχουν αποχωρήσει, οι έποικοι εξαφανίστηκαν, τα… ψυχολογικά μας έχουν ιαθεί και ό,τι απέμεινε για να ολοκληρωθεί η ευτυχία μας είναι να μάθουμε, κατά τον Ν. Τορναρίτη (ναι, αυτόν που ξέγραψε την Κερύνεια και είναι έτοιμος να παραχωρήσει και ένα-δυο θαλασσοτεμάχια στην Τουρκία), τι είναι η ομοσπονδία.

Και, μάλιστα, αρχίζοντας από τα παιδιά μας. Λύσαμε, επίσης, όλα τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και ήρθε η ώρα να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές στην ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Παιδείας, παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια, πρώτα επειδή ενεργούν δι’ επιτήδειου αντιπροσώπου. Δεύτερον, επειδή είναι αδιόρθωτα επιπόλαιοι και επικίνδυνα ερασιτέχνες. Τρίτον, επειδή οι εκπαιδευτικοί που θα επιφορτιστούν με τη δήθεν ενημέρωση, δεν γνωρίζουν τίποτε.

Πότε θα ενημερωθούν; Εκτός και αν αναλάβει το έργο της διαφώτισης ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ. Αλλ’ αυτός, ως πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και νυν Επίτροπος Παιδείας, όφειλε να γνωρίζει ότι από χρόνια οι μαθητές ενημερώνονται για τα συστήματα διακυβέρνησης. Ναι, αλλά τώρα πρέπει να μάθουν ειδικά τι είναι η διζωνική ομοσπονδία. Αλλά, τι; Κυβέρνηση και κόμματα δεν συμφωνούν για το περιεχόμενο της διζωνικής.

Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι αυτή είναι τουρκογενής με βρετανική επίνευση, που θα οδηγήσει στην υποδούλωση του τόπου στην τουρκοκρατία. Χειρότερα: Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν ομοσπονδία αλλά επανάκτηση της Κύπρου. Το βροντοφωνάζουν κάθε μέρα! Επειδή ο Μακάριος δέχθηκε την δικοινοτική ομοσπονδία το 1977, έμειναν κολλημένοι εκεί, έστω και αν κοσμογονικά γεγονότα συνέβησαν έκτοτε. Είναι το βολικό άλλοθί τους.

Ακόμα χειρότερα: Με τον ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο που επιχειρείται η δήθεν ενημέρωση περί ομοσπονδίας, θα προκληθούν διχασμός και αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών, μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, ανάλογα με την κομματική προσκόλλησή τους, μεταξύ γονιών και μεταξύ κομμάτων. Αν η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος ήταν σοβαροί, θα έβγαιναν με ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες να τεθούν στη βάσανο της συζήτησης και της ανάλυσης πολιτών και κομμάτων. Προτίμησαν το κουτοπόνηρο κατσιάρισμα. Πρόχειροι άλλοτε, επιπόλαιοι και σήμερα, θορυβούν ανεύθυνα για τα πιο σοβαρά ζητήματα αλλ’ ενοχλούνται επειδή ξεσκεπάζεται η κωμικότητά τους.


Top