Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Κύπριοι κοτζαμπάσηδες, γυμνοσάλιαγκες και οι παράσπονδοι Τούρκοι

Κύπριοι κοτζαμπάσηδες, γυμνοσάλιαγκες και οι παράσπονδοι Τούρκοι

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΜε αφορμή παραπολιτικό σημείωμα του γράφοντος για τη γνωστή και αναμενόμενη παρασπονδία των Τούρκων, για την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, πριν στεγνώσει το μελάνι της, και πριν σβήσουν τα χαμόγελα και τις απορίες του προέδρου της ΚΟΠ, επισήμανα και τα εξής: «Ω! αφελείς Έλληνες. Οι Τούρκοι, παράσπονδοι, ανακόλουθοι, αναξιόπιστοι πάντοτε, σας φωνάζουν την αναξιοπιστία τους και εσείς δεν… τολμάτε να την πιστέψετε.

Να την πιστέψεις, Κουτσοκούμνη, να την πιστέψεις και να αναμένεις χειρότερα. Και θα βλαστημάς την ώρα που ενεπλάκης μαζί τους». Ο εκλεκτός φίλος και συνεπής αναγνώστης Ανδρέας Τ. Λουκά, πρόσφυγας από το Αγριδάκι της κατεχόμενης Κερύνειας μας, σχολιάζει, όπως πάντα, με το καυστικό ύφος του: «Φίλτατε Σάββα, φέρνοντας στο μυαλό μου τα επιχειρήματα εκείνων που προσπαθούσαν, μεταξύ του 2002 και του 2004, να μας πείσουν να δεχτούμε το σχέδιο Ανάν, θυμάμαι και το βασικό τους: Πως, τάχα μου, αφού θα ήμασταν στην ΕΕ, δεν θα είχαμε να φοβηθούμε την παρασπονδία των Τούρκων. Θα ήταν εγγύησή μας η ΕΕ. 

»Όταν ζητήθηκε από τους ΟΗΕδες, τους Αμερικανούς ΚΑΙ την ΕΕ να μας εγγυηθούν την εφαρμογή του Σχεδίου, το οποίο οι ίδιοι μας πίεζαν να δεχτούμε, ΟΥΔΕΙΣ ανέλαβε τέτοια υποχρέωση! Γιατί; Επειδή αυτοί,που δεν έζησαν την τουρκοκρατία, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς που ζήσαμε αιώνες τουρκοκρατίας, τους Τούρκους! Το γνωρίζουμε πολύ καλά: Στην Κύπρο, κυβερνούν και κατέχουν κρίσιμες θέσεις όχι εκείνοι που γνωρίζουν, αλλ’ εκείνοι που έχουν μέσον και γνωριμίες. Εκείνοι που κινούνται στα υψηλά δώματα της εξουσίας και της κομματοκρατίας.

Μπορεί εσύ, αντί να περιφέρεσαι από κόμμα σε κόμμα και από σωματείο σε σωματείο και στα χλιδάτα στέκια της πολιτικοοικονομικής λαμογιάς, να κάθεσαι και να μελετάς για να γνωρίζεις, όταν εκφράζεις γνώμη και άποψη, γραπτώς ή προφορικά. Όμως, υπάρχει και μια πλατιά τάξη στον τόπο μας, που άλλα είναι τα προσόντα τους.

»Τα αντέγραψαν από τα γυμνά και γλοιώδη εκείνα σερνάμενα, τα οποία κινούνται γλιστρώντας πάνω στην αηδιαστική τους γλίτσα και που έχουν τα μάτια πάνω στα κέρατά τους. Αυτοί δεν γνωρίζουν! Απλώς, έχοντας τις πλάτες εκείνων που τους διορίζουν ή βλακωδώς και άσκεφτα τους ψηφίζουν, κάνουν ό,τι κόψει ο νους τους. Και τα πληρώνει ο λαός και η πατρίδα! Δεν ακούν κανέναν!

Επί πέντε χρόνια, οι πάντες ελεεινολογούσαν τον ανεκδιήγητο Χριστόφια για τα όσα χάρισε -από τα δικαιώματα των Ελλήνων αυτού του τόπου…- στον, όπως εκείνος νόμιζε, ομοϊδεάτη του Ταλάτ και όλοι ζητούσαν την απόσυρσή τους. Και τις προάλλες, βγήκε από την τηλεόραση ο κ. Άντρος Κυπριανού, ΓΓ του κόμματος του Χριστόφια και αναρωτιόταν, δήθεν, για ποια βάση των συνομιλιών μιλά σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, αφού αυτή η βάση έχει συμφωνηθεί το 2008 από τους Χριστόφια και Ταλάτ και είναι η ΔΔΟ! Θα πρέπει να το χωνέψουμε.

»Όπως στην Ελλάδα, επί τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι δημιούργησαν τους κοτζαμπάσηδες για να κάνουν τη δουλειά που εκείνοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν ή δεν γνώριζαν πώς να την κάνουν και τους έδωσαν υπερπρονόμια, έτσι και εδώ. Υπάρχουν οι κοτζαμπάσηδες και ας μην τους λένε σήμερα έτσι. Και όπως τότε, το 1821, η Επανάσταση αντιμετώπισε τη λυσσώδη αντίδραση των κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι φοβούνταν πως θα έχαναν τα προνόμιά τους αν έφευγαν οι Τούρκοι, έτσι και εδώ, να είσαι σίγουρος πως όλος αυτός ο εσμός των πολιτικάντηδων και των παρατρεχάμενών τους, το μόνο που δεν θέλουν είναι να αγωνιστούν για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Γιατί, σε τέτοια περίπτωση, ποιο θα είναι το επιχείρημα των κοκορομαχιών τους και πώς θα μας πείθουν να τους ψηφίζουμε για να λεηλατούν το κράτος;».


Top