Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η αιμομιξία πολιτικής και χρήματος και η ανύπαρκτη ευθιξία

Η αιμομιξία πολιτικής και χρήματος και η ανύπαρκτη ευθιξία

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής, Γ. Ομήρου, έκανε προχθές μιαν αξιοπρόσεκτη επισήμανση. Οι «αιμομικτικές σχέσεις» χρήματος και πολιτικής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διαφθείρουν την πολιτική ζωή, δήλωσε. Συνεπώς, πρόσθεσε, όλα πρέπει να γίνονται σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Χρίστου Κκέλη», στην Κισσόνεργα, ο Γ. Ομήρου ανέφερε «είναι γι' αυτό που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αποφασίσει, ομόφωνα, ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το νομοθετικό, το ρυθμιστικό και το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς», αυτό -όπως είπε-, που ονομάζεται πλαίσιο GRECO. Ο Γ. Ομήρου είπε ακόμα πως πρέπει να προστατευθεί η πολιτική ζωή από φαινόμενα αδιαφάνειας, τα οποία, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων σε επίπεδο ιδιωτικό, μπορεί να διαφθείρουν την πολιτική ζωή. Οι δηλώσεις Ομήρου έγιναν με αφορμή τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση, με 2 εκ. ευρώ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ από ελληνική εταιρεία.

Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, με μη πειστικές ανακοινώσεις και κωμικές δηλώσεις, επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τις αποκαλύψεις και να δώσουν την εντύπωση ότι δεν… ήξεραν, αν πήραν τέτοια ποσά και από πού. Να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες, για τις οποίες μέχρι πρόσφατα είτε σιωπούσαν είτε έδιναν παραπλανητικές εξηγήσεις, άρχισε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ίσως δεν είναι τυχαίο που το 1,4 εκ. ευρώ δωρήθηκε στο ΑΚΕΛ που, τότε, διά του Δ. Χριστόφια, κυβερνούσε τον τόπο. Όπως δεν είναι τυχαίο που η εταιρεία που προέβη στη δωρεά, εμπλέκεται στο μέγα ζήτημα των χαριστικών δανείων. Μετά και την επιβεβαίωση όσων εδώ και μήνες ήταν κοινό μυστικό για τα 2 εκ. της Focus, το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ αίφνης είδαν… φως! Διαβεβαιώνουν ότι θα λειτουργήσουν με βάση τις υποδείξεις της Επιτροπής GRECO, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη διαφθορά και για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Υποκρισίες και αφόρητοι φαρισαϊσμοί!

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, η GRECO υποδείκνυε στα κυπριακά κόμματα ότι όφειλαν να συμμορφωθούν προς τις συστάσεις της. Μόλις το 2011 έγινε η πρώτη προσπάθεια για θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, η οποία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις συστάσεις της Επιτροπής από το 2003! Περί τα τέλη του 2012, τα κόμματα ξεκίνησαν νέο κύκλο συζητήσεων για δήθεν βελτίωση της νομοθεσίας. Φούμαρα και λήροι! Η νέα νομοθεσία χαϊδεύει την αδιαφάνεια και, αντί ποινικής δίωξης κομματικών αξιωματούχων, επιβάλλει πρόστιμο 20.000. Οι Οικολόγοι και η ΕΔΕΚ, τον Δεκέμβριο του 2012 κατέθεσαν πρόταση για πλήρη κατάργηση των ανώνυμων εισφορών, για να τεθεί φραγμός στις ύποπτες διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος. Η πλειοψηφία της Βουλής την καταψήφισε. Ποιο κόμμα αντιδρούσε στην ανάγκη διαφάνειας για το πολιτικό χρήμα; Το ΑΚΕΛ, που σήμερα ολοφύρεται ότι, τάχα, στοχοποιείται.

Το βασικό επιχείρημα του ΑΚΕΛ είναι η προστασία, δήθεν, των προσωπικών δεδομένων φίλων του κόμματος και ο μη έλεγχος ιδιωτικών εισφορών. Πριν από δύο τουλάχιστον χρόνια, η τότε Γενική Ελέγκτρια είχε εισηγηθεί όπως η Υπηρεσία ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων. Κατά πλειοψηφία αρνήθηκαν! Γι’ αυτό συμφωνούμε με την εισήγηση των Οικολόγων: Οι οικονομικοί ισολογισμοί και οι όποιες εισφορές στα κόμματα, από το 2008, να δοθούν και να ελεγχθούν από τον Γενικό Ελεγκτή. Αν εννοούν όσα τώρα λένε και αν δεν έχουν τίποτε να κρύψουν, ιδού η Ρόδος! Όσο για εύτολμες απολογίες και παραιτήσεις, ούτε λόγος να γίνεται. Τέτοιο φρούτο δεν πουλιέται στην κυπριακή μπανανία…


Top