Απόψεις Νίκος Λυγερός Η δυναμική του EuroAsia Interconnector

Η δυναμική του EuroAsia Interconnector

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 

Η δυναμική του EuroAsia Interconnector είναι τόσο ισχυρή που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι τώρα το ηλεκτρικό καλώδιο που θα μεταφέρει 2GW στην τελική του μορφή, δεν ανήκει μόνο στα προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά πλέον αποτελεί και δέσμευση για την Ελλάδα αφού είναι κάθε Ευρωπαίος πολίτης που απαιτεί την κατασκευή του.
 
Το γεγονός ότι το EuroAsia Interconnector πήρε την πρώτη βαθμολογία από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα έπαιξε βέβαια ένα τεράστιο ρόλο. Επίσης η ενίσχυση του με το νέο πρόγραμμα EuroAfrica Interconnector του έδωσε ένα άλλο προβάδισμα. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η δυναμική του και όλες οι μελέτες που έχουν γίνει και που έδωσαν τη δυνατότητα να πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες από όλους τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, αποδεικνύει ότι αυτό που επηρεάζει θετικά όλους τους παράγοντες και τους συμμάχους, είναι η αφοσίωση προς το έργο, το οποίο είναι εθνικού ενδιαφέροντος και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.
 
Επίσης το γεγονός ότι επιτρέπει στην Κύπρο και στην Κρήτη να μην είναι πια ενεργειακά εξαρτημένες, έχει μεγάλη αξία διότι είναι απαράδεκτο να καίμε ακόμα μαζούτ για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτά τα νησιά. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι και οι γοργοί ρυθμοί που έχει η ίδια η υλοποίηση του. Κι αν σκεφτούμε ότι η πόντισή του μπορεί να γίνει σε λιγότερο από τρεις μήνες, ότι η απόσβεση του γίνεται σε τέσσερα χρόνια για μια διάρκεια ζωής πενήντα ετών, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αποτελεί μια στρατηγική επένδυση μεγάλης εμβέλειας. Ειδικά για την Κύπρο και την Κρήτη, αυτή η στρατηγική θα αλλάξει και το μέλλον τους αφού αυτή η καινοτομία θα επιτρέψει και το κλείσιμο δομών που παράγουν ρίπους κι ενοχλούν και το περιβάλλον και τον τουρισμό. Όλα αυτά τα δεδομένα κυριαρχούν και δεν πρέπει να κάνουμε καν προσπάθεια σύγκρισης με άλλα προγράμματα που μπορούν και να μην υλοποιηθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Διότι όπως πάντα ακούμε πολλά αλλά λίγα παράγονται επειδή η φάση της υλοποίησης δεν μπορεί να εμπεριέχει ρητορική.
 
Ας αφήσουμε λοιπόν της εντυπώσεις που δημιουργούνται σε προφορικό επίπεδο διότι σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό κι ας ασχοληθούμε δυναμικά με το EuroAsia Interconnector έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δεδομένο που δημιουργεί η ύπαρξη του ως πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και ως κατασκευή. Διότι ο Ελληνισμός χρειάζεται λύσεις εποικοδομητικές για τα προβλήματα που διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες κι όχι απλώς λόγια χωρίς πράξεις.
 

Top