Απόψεις Νίκος Λυγερός Η γαλλική ενίσχυση

Η γαλλική ενίσχυση

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 


Όσοι δεν βλέπουν ακόμα ότι ο αγώνας της κυπριακής ΑΟΖ είναι ο απελευθερωτικός αγώνας της ίδιας της Κύπρου, ξαφνιάζονται με κάθε νέο δεδομένο που εμφανίζεται λόγω των συμμαχιών που δημιουργούνται πάνω στο απέραντο γαλάζιο. Η θέσπιση της ΑΟΖ, οι τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, τα συμβόλαια με τη Noble, την Αvner, τη Delek, την Total, την Kogas, την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum στα θαλάσσια οικόπεδα 2,3,6,8,9,10,11 και 12, έχουν δημιουργήσει όχι μόνο ένα θετικό πλαίσιο αλλά κι ένα θετικό πεδίο δράσης για να υλοποιηθούν πράξεις που αλλάζουν τα δεδομένα και της κατοχής διότι όλα αυτά έχουν γίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι μόνο με την ελληνική κοινότητα. Κατά συνέπεια το κοινοτικό ανήκει de facto στο παρελθόν παρόλο που μερικοί προσπαθούν και τώρα ακόμα να συνομιλούν σε αυτό το λανθασμένο επίπεδο. Είδαμε επίσης μια αλλαγή φάσης ως προς τη σχέση των ΗΠΑ με την παράλογη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Έτσι τώρα με την επίσημη θέση και τοποθέτηση της Γαλλίας μέσω του Προέδρου της, βλέπουμε όλοι ότι η Κύπρος απέκτησε συμμαχίες που ξεπερνούν τα όρια της ΑΟΖ ενώ βασίζονται πάνω σε αυτή. Διότι η υψηλή στρατηγική όταν έχει εφαρμογές πάνω στην εθνική στρατηγική, έχει μια απίστευτη αποτελεσματικότητα, έτσι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι υπάρχει πλέον μια δυνατότητα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και για την επίλυση του Κυπριακού αφού ο συνδυασμός του ευρωπαϊκού πλαισίου και του πεδίου της ΑΟΖ, προσφέρουν θεαματικές προοπτικές. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεν έχουν τα εθνικά τους συμφέροντα αφού αυτά πάντα υπάρχουν αλλά ότι με τα συμφέροντα της Κύπρου αποτελούν ένα στρατηγικό μείγμα που δείχνει την πορεία μας προς την απελευθέρωση.

Δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο και μόνο στα οικονομικά θέματα, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για τον αρχικό αγώνα. Σιγά σιγά ο κυπριακός λαός μαθαίνει ότι μπορεί να κάνει κινήσεις που θα μετατραπούν σε πράξη. Οι σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τη Γαλλία, μετατρέπονται σιγά σιγά σε δεσμούς που είναι ικανοί να σπάσουν τα δεσμά των κατεχομένων. Έτσι έχει σημασία να κάνουμε συνομιλίες όταν έχουμε αποτελεσματικά επιχειρήματα αλλιώς δεν είναι μόνο άχρηστες αλλά κι επικίνδυνες.

 

Top