Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

Προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΕΙΧΕΣ διαπράξει ολέθριο σφάλμα Πρόεδρε Αναστασιάδη, στις 11 Φεβρουαρίου 2014, υπακούοντας στις μεθοδεύσεις της εδώ απεσταλμένης του τότε αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κυρίας Βικτωρίας Νούλαντ να συνομολογήσεις με τον «διακοινοτικό» εντεταλμένο των Τούρκων Κατακτητών, κύριο Ντερβίς Έρογλου το ολέθριο κείμενο της έκτοτε «Κοινής Διακήρυξης» για αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επί παντός συγκυριαρχούμενη διζωνικώς και «ισοτίμως» από τα όργανα του Αττίλα ΕΚΟ = «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία».

ΚΕΙΜΕΝΟ όμοιο και χειρότερο

από το ολέθριο «Κοινό Ανακοινωθέν» Χριστόφια - Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008 για «ένα νέο συνεταιρισμό», επί παντός συγκυρίαρχων ισοτίμως δύο καθεστώτων...

ΤΟΣΟ το Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ της 23.5.2008 και ακόμη περισσότερο η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη - Έρογλου 11.2.2014, εισπράχθηκε και χαρακτηρίστηκε από τους Τούρκους Κατακτητές ως τρόπαιο ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ της πολιτικής του Αττίλα, ώστε να καταστήσει επιτέλους ΕΚΛΙΠΟΥΣΑ την Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατρέψει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Κύπρο σε πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ.

ΤΩΡΑ, μαθαίνουμε,

από ΟΣΑ ΕΣΥ ΕΙΠΕΣ στους δημοσιογράφους

χθες στο προεδρικό για τις... συμφωνίες σου

με την Αμερικανίδα απεσταλμένη του Γ.Γρ. των Η.Ε

 κυρία Τζέιν Χολ Λουτ, ότι

το πρώτο σημείο - βάση των περιλάλητων «Όρων Αναφοράς» για επανέναρξη συνομιλιών με τον Ακιντζί είναι η δική σου ολέθρια «Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014» με τον Έρογλου.

Τα παιδιά μας, Πρόεδρε Αναστασιάδη

το λένε με τρεις λέξεις:

«ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΗ»...

 

Και για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη, ιδού ξανά, ένα από τα εκατοντάδες επί χρόνια κείμενά μας στη στήλη ΕΙΡΗΣΘΩ της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ του 2017:

ΕΙΡΗΣΘΩ ΠΕ 8.6.2017

Αυτούσιο το κείμενο

της 11ης Φεβρ. 2014

 

Γ Ι Α Τ Ι  ΕΠΙ τρία χρόνια η αιχμή του δόρατος της τουρκικής διπλωματίας, προκειμένου οι Τούρκοι Κατακτητές να καταστήσουν «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιτύχουν την παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου στην «ισότιμη τουρκική συγκυριαρχία», είναι η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014;

 

- ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι η εν λόγω Joint Declaration  της Τρίτης 11.2.14 και το περιεχόμενο του κειμένου της, επετεύχθη με την ενεργό παρέμβαση, αυτοπροσώπως, της κυρίας Βικτωρίας Νούλαντ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

- ΑΚΟΜΗ και προχθές, στην γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπ.Εξ., διά της οποίας κατηγορείται η «κυπρο-ρωμιών πλευρά» (Κκούπρους Ρουμλάρ) ότι διαστρέβλωσε την ανακοίνωση των ΗΕ για την συνάντηση Γκουτέρες με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ν. Υόρκη 4.6.17, η Τουρκία και πάλιν επικαλείται την Κοινή Διακήρυξη της 11.2.2014.

 

- ΗΤΑΝ ωσαύτως και το κύριο επιχείρημά της στο 105σέλιδο έγγραφο της Τουρκίας προς την ΕΕ που παρέδωσαν αυτοπροσώπως 23.6.2014 στον τότε προεδρεύοντα της ΕΕ, κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, οι κ.κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και Μεβλούτ Τσιαβούσογλου.

 

Φ Ρ Ο Ν Ο Υ Μ Ε  ότι είναι χρήσιμο να δημοσιευτεί ξανά αυτούσιο το κείμενο της Κοινής Διακήρυξης - Joint Declaration - ORTAK AÇIKLAMA, στην επίσημη, από την Κυπριακή Δημοκρατία, ελληνική του μετάφραση, ώστε ο καθένας, μελετώντας το να αντιληφθεί γιατί ήταν και είναι πολυτιμότατο για την τουρκική διπλωματία. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

 

Κοινή Διακήρυξη των ηγετών

των δύο κοινοτήτων 11/02/2014

Οι δυο ηγέτες [Νίκος Αναστασιάδης & Ντερβίς Έρογλου] είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γρ. των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η διευθέτηση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή και πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Η διευθέτηση χαρακτηρίζεται από σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και στην ξεχωριστή ταυτότητα και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που να οδηγεί σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φθάσουν σε διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η διευθέτηση θα βασίζεται σε Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει, και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο, την μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς σχετικά με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της, θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα πιο πάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία από την άλλη.

4. Η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία [ΕΚΟ] θα προκύψει από την λύση μετά από την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια. Το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των αρχών των συνιστωσών πολιτειών. Η ένωση της ομοσπονδίας ή μέρους αυτής με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή η οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται απαραίτητο. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε δημόσια αρνητικά σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Είναι επίσης προσηλωμένοι στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα παράσχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.


Top