Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Θουκυδίδης & Κουσκουβέλης

Θουκυδίδης & Κουσκουβέλης

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΧαρμόσυνο: Για όλους όσοι μελέτησαν, μελετούν και θα συνεχίσουν να μελετούν τον αειθαλούς αξίας Θουκυδίδη μας. Και τους όπου γης θουκυδιδιστές, με τα συγγράμματά τους. Ένα σπουδαίο, παγκοσμίως 1ο βιβλίο -για το συγκεκριμένο του περιεχόμενο- συνέγραψε ο Θεσσαλονικιός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης, με τίτλο «Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη». Το οποίο:

(α) Ερεύνησε μεν, με εκπληκτικής ευκρίνειας επιστημονικό μικροσκόπιο, τα γραφέντα τον 5ο π.Χ. αιώνα, για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.), από τον οικουμενικώς αναγνωρισμένο σήμερα Πατέρα τής επιστήμης τών διεθνών σχέσεων, Πατέρα τής στρατηγικής, Πατέρα τού πολιτικού ρεαλισμού και Θεμελιωτή, εμβρυωδώς, των επιστημών τού ανθρώπου, της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της ανθρώπινης φύσης, αλλά, προπάντων:

(β) Ενδιαφέρει και σήμερα -τώρα 2015 μ.Χ., μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια- θα ενδιαφέρει, ασφαλώς και στο μέλλον, επειδή απαντά πειστικά, στο και νυν ζωτικής σημασίας ερώτημα: «Ποιος, πότε, πώς και γιατί» παίρνει τις καθοριστικής σημασίας πολιτικές αποφάσεις. Μ’ όλες τις αιτίες της εν εξουσία πολυ-αιτιοκρατικής εξήγησης που ορίζει η ανάγκη της ανθρώπινης φύσης: Της Τιμής (δόξας), Φόβου και Συμφέροντος. Και, προπάντων, το σπουδαιότερο: Γιατί οι άνθρωποι, μέσα στον εκάστοτε συγκυριακό συνδυασμό διάφορων ποσοτήτων Τόλμης (θράσους), Αλαζονείας (ύβρεως, έπαρσης κι υποτίμησης), Παθών (οργής και μίσους), Ελπίδας και Τύχης, ή τ’ αντίστροφά τους, παίρνουν λανθασμένες και καταστροφικές αποφάσεις.

Πήρε τη σκυτάλη ο Κουσκουβέλης απ’ την αείμνηστη κορυφαία Γαλλίδα ελληνίστρια, την διά βίου θουκυδιδίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί (Jacqueline de Romilly, 1913 - 2010), που πρώτη σπερματικά την ανέδειξε στα βιβλία της (α) «Ο Θουκυδίδης και ο Αθηναϊκός Ιμπεριαλισμός», (β) «Η Οικοδόμηση της Αλήθειας στον Θουκυδίδη». Κι έριξε πολύ φως προβολέων σ’ αυτό που ο ίδιος ο Κουσκουβέλης, επαρκώς κι εξαντλητικώς, τεκμηρίωσε ως «Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη».

Έτσι, ξανά επαληθεύεται, 25 αιώνες μετά, η εναρκτήρια πρόβλεψη που έγραψε στο Α-22 του ο ίδιος ο Θουκυδίδης ότι, το έργο του, η «Ξυγγραφή» του, θα είναι «κτήμα ες αιεί» για ΟΣΟΥΣ «βουλήσονται των τε γενομένων το σαφές σκοπείν και των μελλόντων ποτέ αύθις κατά το ανθρώπινον τοιούτων και παραπλησίων έσεσθαι». Το βιβλίο του Κουσκουβέλη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Ο εκφωνών προς τους οδηγούς και… στοιχήματα τέλους των θανατηφόρων δυστυχημάτων, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς, (α) πόσες άραγε Κάμερες Τροχαίας Φωτοεπισήμανσης επανενεργοποίησε και (β) με πόσο επιπρόσθετο προσωπικό ενίσχυσε, άραγε, τη λειψή Τροχαία Αστυνομία στα τρία χρόνια της υπουργίας του, ώστε να μετρήσουμε, κατά συγκεκριμένο τρόπο, τη δική του επάρκεια ή ανεπάρκεια στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά του;
 


Top