Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Έστησαν σκηνικό δύο κρατών και δύο Προέδρων

Έστησαν σκηνικό δύο κρατών και δύο Προέδρων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κόκκινο χαλί, μπάντες και δύο σημαίες - Ο Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών και παρθενογένεση

Τα Ηνωμένα Έθνη έστησαν προχθές το βράδυ σκηνικό δύο κρατών και δύο Προέδρων. Κόκκινο χαλί για τον νόμιμο Πρόεδρο, αλλά και για τον παράνομο. Παρουσίαση όπλων και για τον νόμιμο Πρόεδρο και για τον παράνομο. Μουσική υπόκρουση και για τους δύο. Και όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε με έγκριση και ευλογίες της κυπριακής Κυβέρνησης!

Και σαν επιστέγασμα, όλων αυτών, η άφιξη των δύο Πρόεδρων. Στο αυτοκίνητο του ενός κυμάτιζε η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και στο αυτοκίνητο του άλλου, η σημαία της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου". Απέμειναν μόνο να ανακρουσθούν οι εθνικοί ύμνοι Κύπρου και ψευδοκράτους για να συμπληρωθεί το παζλ.

Καλά, δεν υπάρχει ένας νούσιμος άνθρωπος στο Προεδρικό ή στο Υπουργείο Εξωτερικών, που να είναι σε θέση να αντιληφθεί τον συμβολισμό αυτού του τελετουργικού εκτρώματος και να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο να μην το αποδεχθεί; Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάλαβε τον συμβολισμό και την υποβάθμισή του ή, αντίστροφα, την αναβάθμιση του Ακιντζί, στη θέση αρχηγού κράτους;

Αν κανένας δεν το αντελήφθη, τότε έχουμε να κάμουμε με αχάμπαρους. Αν το αντελήφθησαν, τότε είναι επικίνδυνοι και έτοιμοι να αποδεχθούν τον συμβολικό χαρακτήρα δύο κρατών και δύο Προέδρων.
Όταν αυτή η εικόνα προβληθεί στο εξωτερικό, ποια εντύπωση θα σχηματισθεί στο μυαλό του ξένου; Ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, δύο αρχηγοί κρατών, οι οποίοι συναντώνται και συζητούν με στόχο τη λύση των συνοριακών προβλημάτων των χωρών τους. Και θα έχει κάθε δικαίωμα ο ξένος να σχηματίσει αυτήν την ισχυρή πεποίθηση. Πού συναντά την κατοχική Τουρκία; Πουθενά. Δεν υπάρχει στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσπαθεί να εξωραΐσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δήλωσή του πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, τόνισε ότι "η Τουρκία θέλει μόνιμη λύση δύο κρατιδίων". Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, το τουρκικό ΥΠΕΞ "διευκρίνισε" ότι ο Τσαβούσογλου μιλούσε για "δύο συνιστώντα κράτη". Αλλά το πλήρες κείμενο της δήλωσης, που παραθέτει, ακριβώς παραπέμπει σε λύση δύο κρατών. Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο το ίδιο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τα συμφέροντα της Τ.Δ.Β.Κ. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Θέλουμε μία λύση δύο κρατιδίων, άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο ήταν η δήλωση των δύο ηγετών στις 11 Φεβρουαρίου. Θέλουμε μία λύση σε αυτό το πλαίσιο...".

Αυτή η δήλωση, ξεκάθαρα αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατιδίων και θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα τής "Τ.Δ.Β.Κ", δηλαδή του ψευδοκράτους.
Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι η Άγκυρα φορτώνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αποδέχεται, με το κοινό ανακοινωθέν του με τον Έρογλου, τη λύση δύο κρατών. Η λύση των δύο κρατιδίων, τονίζει ο Τσαβούσογλου, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Αναστασιάδη - Έρογλου.

Ιδού, λοιπόν, το "σωτήριο κοινό ανακοινωθέν" Αναστασιάδη - Έρογλου, το οποίο επικαλείται και κορδώνει η Κυβέρνηση για την "επιτυχία της" και το προβάλλει ως το ευαγγέλιο της λύσης του Κυπριακού. Ερμηνεύεται από την Τουρκία ως αποδοχή της λύσης δύο κρατών! Και θυμηθείτε τη δέσμευση Αναστασιάδη, ότι δεν θα αποδεχθεί ανακοινωθέν που θα περιέχει αμφισημίες και εποικοδομητικές ασάφειες. Αυτό το κοινό ανακοινωθέν αποδεικνύεται στο τέλος το καλύτερο δώρο προς την Άγκυρα. Να το ερμηνεύει όπως θέλει και να δεσμεύει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε λύση δύο κρατών.

Όμως, ο εξωραϊσμός του ΚΥΠΕ και η "διάψευσή" του κατέστη, λίγο αργότερα, πανηγυρική επιβεβαίωση για το τι ζητά η Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου και πάλι, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Έλληνα ομόλογό του, τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει λύση δύο ιδρυτικών κρατιδίων. Και τι σημαίνει αυτό, κύριοι του ΚΥΠΕ και όσοι εσπεύσατε να πανηγυρίσετε για τη "διάψευση"; Σημαίνει λύση δύο κρατών, σημαίνει παρθενογένεση.
Εις υγείαν σας, λοιπόν, και εις ανώτερα...


Top