Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τα τέσσερα Βατερλώ του Προέδρου

Τα τέσσερα Βατερλώ του Προέδρου

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο «Βενιζέλος της Κύπρου»


Ο Νίκος Ρολάνδης είχε αποκαλέσει σε εκπομπή του ΡΙΚ, τον Γλαύκο Κληρίδη, ως τον «Βενιζέλο της Κύπρου». «Μεγάλωσε» την Κύπρο, είπε, ενώνοντάς την με την Ευρώπη. Τώρα προβάλλει δεύτερος Βενιζέλος της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος «μεγάλωσε» την Κύπρο, διά της συμφωνίας για τις Βάσεις. Τα σύνορά μας επεκτείνονται τώρα μέχρι το Παραμάλι...

Οι «ιστορικές επισκέψεις», η εμπλοκή της Τουρκίας και οι «σωτήρες» της Ευρώπης

Μέσα σε δέκα μήνες, ο Νίκος Αναστασιάδης «πέτυχε» να σημειώσει το πιο σύντομο Βατερλώ, μίας πολιτικής. Έκαψε όλα τα χαρτιά της Κύπρου και διέψευσε όλα τα επικοινωνιακά κόλπα που σκαρφίστηκαν οι επικοινωνιολόγοι του.

Πρώτο Βατερλώ:
Θριαμβολόγησε πως με τη συμφωνία Βενιζέλου-Νταβούτογλου ενέπλεξε την Τουρκία στο Κυπριακό και την κατέστησε υπόλογη. Και προχθές, στην καρδιά της Ευρώπης, ο Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τη θύρα της λύσης, λέγοντας ότι η λύση θα βασίζεται στα δύο συνιδρυτικά κράτη. «Επ' αυτού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε. Τι κόστος είχε η Τουρκία; Ουδέν. Οι Ευρωπαίοι φίλοι του κ. Αναστασιάδη έστρωσαν χαλί στον Ερντογάν, επιβραβεύοντας την αδιαλλαξία του.

Δεύτερο Βατερλώ:
Ενώ επέστρεψε από τη Βρετανία θριαμβολογώντας, με τους επικοινωνιολόγους του να μιλούν για «ιστορική επίσκεψη» και «ιστορικά επιτεύγματα», ο Βρετανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία ζήτησε όπως η Τουρκία συνεργασθεί στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, «σε αυτήν τη φάση». Η κατοχική χώρα, η οποία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και προκαλεί με τις τυχοδιωκτικές ενέργειες της, καλείται από τη Βρετανία, λίγες ημέρες μετά την «ιστορική επίσκεψη», να συνεργαστεί με το θύμα της στην εκμετάλλευση του ορυκτού του πλούτου! «Ιστορικά επιτεύγματα», όντως...

Τρίτο Βατερλώ:
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσκέφθη πριν από μερικούς μήνες την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν. Νέες θριαμβολογίες και υπαινιγμοί ότι κατέστησε φιλικότερη την αμερικανική πολιτική. Μάλιστα δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν τού διέθεσε το τηλέφωνο του Λευκού Οίκου, για να του τηλεφωνεί όποτε θέλει και για ό,τι θέλει. Προχθές, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνάντησε τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο και προέτρεψε την Ελλάδα και την Κύπρο να δεχθούν μιαν από τις προτάσεις που παρουσίασε ο «κακός μας δαίμονας», Ντάουνερ, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Άλλο ένα «ιστορικό ταξίδι» του Προέδρου, κατέληξε σε μία παταγώδη αποτυχία.

Τέταρτο Βατερλώ:
Ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διακηρύσσει συνεχώς ότι η σωτηρία μας είναι η Ευρώπη, πρέπει να την εμπλέξουμε στον διάλογο και πως οι σχέσεις του και οι διασυνδέσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η δίκαιη λύση του Κυπριακού, οι Ευρωπαίοι φίλοι του Μπαρόζο, Ρομπάι και άλλοι, έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Ερντογάν και τον υποδέχθηκαν σαν βασιλιά. Καμία πίεση δεν άσκησαν, απλώς του υπέδειξαν ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί σύντομα. Κάτι πήγε να του πει ο Μάρτιν Σούλτς και στο τέλος εκθείασε τον Νίκο Αναστασιάδη, ως τον ηγέτη που αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν.

Το ψέμα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα έχουν κοντά ποδάρια. Εμείς υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδεικνύει σεμνότητα, να μην πιστεύει στις φιλοφρονήσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών ηγετών, να μη θριαμβολογεί και να ετοιμάσει νέα στρατηγική. Αυτός προτίμησε να κάνει εθνική πολιτική χάριν λαϊκής κατανάλωσης και άφησε τη χάραξη πολιτικής στον Στυλιανίδη και στον Βίκτωρα.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η πολιτική ψευδαισθήσεων και τα επικοινωνιακά παιγνίδια θα συνεχιστούν. Και συνεχώς και περισσότερο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καίει όλα τα χαρτιά της Κύπρου και θα πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του. Και το τραγικότερο, θα οδηγήσει το εθνικό θέμα σε τραγικότερα αδιέξοδα από εκείνα του προκατόχου του...
 


Top