Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι δύο γνωστοί και ο άγνωστος Χ

Οι δύο γνωστοί και ο άγνωστος Χ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πραγματοποιείται, το βράδυ, το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί-Έιντε, κατά το οποίο αναμένεται να εξαγγελθεί και η επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Μέσα σε ένα κλίμα ψευδαισθήσεων και ευσεβοποθισμών, που καλλιεργεί η κυβερνητική πλευρά, η Άγκυρα και ο ξένος παράγοντας, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και πως υπάρχει έδαφος εξεύρεσης λύσης.

Οι όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί έχουν διαψευστεί, όχι εξ υπαιτιότητας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά αφενός λόγω της επανάληψης από την Άγκυρα των γνωστών ακραίων θέσεών της, που παραπέμπουν σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε λύση δύο κρατών. Και, αφετέρου, λόγω της εκ των προτέρων απο-ενοχοποίησης της Τουρκίας από τον Έιντε, ο οποίος ως προχθές δήλωνε ότι «όλοι στο νησί γνωρίζουν πως η ηγεσία στην Τουρκία είναι υποστηρικτική μίας λύσης». Την ίδια στιγμή, όλα τα μπαγιάτικα παραμύθια που μας διηγείται η Κυβέρνηση, από της ανόδου της στην εξουσία, περί επιστροφής της Αμμοχώστου, περί ενεργού εμπλοκής της Ε.Ε. στις συνομιλίες, περί επαναβεβαίωσης της υποστήριξης από τον κ. Μπάιντεν, έχουν ξεθωριάσει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα καθίσει σε ένα τραπέζι έχοντας απέναντί του δύο αντιπάλους: Την Τουρκία και τον Έιντε. Αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει, καλό είναι, έστω και τώρα, να το αντιληφθεί.
Ο Νίκος Αναστασιάδης πάει στις συνομιλίες για να διαπραγματευθεί διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία δύο κρατών. Αν τα αποδεχθεί, το Κυπριακό λύεται. Αν τα απορρίψει, οδηγεί εκ νέου την εθνική υπόθεση σε εφιαλτικά αδιέξοδα. Η Τουρκία απέσπασε ήδη τα πιστοποιητικά καλού παιδιού από τα Ηνωμένα Έθνη. «Σε ανώτερο επίπεδο θέλει λύση», μας επανέλαβε πολλές φορές ο Νορβηγός διπλωμάτης. Άρα εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν πουθενά, ποιος θα φταίει; Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία στερείται των παρασήμων και των ευσήμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί τον οδικό χάρτη του Ντερβίς Έρογλου. Προαναγγέλλει λύση εντός του 2015. Διαδικασία εξπρές, αποδοχή της λύσης από τους δύο ηγέτες και δημοψήφισμα. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, τοποθετείται και «η έκρηξη» που θα σημειωθεί στην οικονομία, μετά τη λύση, όπως μας προϊδέασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ένα-δύο βήματα να κάμει πίσω η Άγκυρα, καμιά δεκαριά εμείς, και όλα θα πάνε κατ' ευχήν...

Ο άγνωστος Χ σε αυτήν την ιστορία είναι ο Μουσταφά Ακιντζί. Θα αρχίσει να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής και τις πρώτες απαντήσεις.
* Θα παραμείνει στις διαχρονικά κυπρογενείς θέσεις του;
* Θα υψώσει ανάστημα έναντι της Άγκυρας, ή θα υποκύψει στις πολιτικές της;
* Θα θελήσει, ή θα του επιτραπεί, να διαπραγματευθεί μία λειτουργική λύση, ή θα καταστεί πλασιέ της πολιτικής της Άγκυρας;
Ο χρόνος θα το δείξει.

Κάθε νέος διάλογος μάς οδηγεί πιο κοντά στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Και κάθε φορά που μία φάση του διαλόγου καταλήγει σε αδιέξοδο, η νέα φάση ξεκινά με πλην για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Παραμένουν οι υποχωρήσεις μας και οι γενναιόδωρες προσφορές μας. Ο Νίκος Αναστασιάδης φόρεσε φουστανέλα όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έφθαναν στις γνωστές συγκλίσεις. Ο Νίκος Αναστασιάδης τις αποκήρυξε και φραστικά και εγγράφως. Σήμερα τις αποδέχεται.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έλεγε ότι σχέδια και προτάσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες, δεν εξαφανίζονται, αλλά συνεχίζουν να αιωρούνται στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Και οι συγκλίσεις και όλες οι προηγουμένες και σημερινές παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, και όλα τα σχέδια λύσης των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν. Αυτό που λέγεται πως «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα», είναι για τους αφελείς. Απόδειξη: Καμία από τις υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν αναιρέθηκε και δεν ακυρώθηκε. Από αυτές ξεκινά κάθε νέα διαπραγμάτευση.
Ευχόμαστε να διαψευστούμε και ο Νίκος Αναστασιάδης να αποδειχθεί ο ηγέτης που ξέρει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται... 


Top