Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Φυλή του Αμαζονίου μάς κατάντησαν..

Φυλή του Αμαζονίου μάς κατάντησαν..

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Τη «διοικητική έρευνα» του Υπουργού Γεωργίας, ποιοι θα τη διεξάγουν και εναντίον ποιων;
 
Όταν ένα κράτος βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή και αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο νέας επίθεσης, το εθνικό καθήκον αυτών που το κυβερνούν είναι, πρωτίστως, να διασφαλίσουν την επάρκεια των υποδομών του, ώστε σε περίπτωση θερμής κρίσης, να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί και να διασφαλίσει, στο μέτρο του δυνατού, την ασφάλεια των πολιτών του.
 
Όταν, όμως, αυτό το κράτος υδρεύεται με έναν σκουριασμένο αγωγό μεταφοράς νερού στην πρωτεύουσά του, και οι κυβερνώντες τσιγγουνεύονται και θεωρούν σπατάλη τη διάθεση πόρων, ώστε να εκσυγχρονισθεί το σύστημα, τότε αποτελεί μίαν ανοχύρωτη πολιτεία. Συν βεβαίως τα άλλα τεράστια κενά που υπάρχουν εξ αμελείας και τσιγγουνιάς των κυβερνήσεών του.
 
Όταν, ακόμη, στην άλλη πλευρά ένα ψευδοκράτος προνοεί και φροντίζει, ώστε να καταστεί αυτάρκες σε νερό και εφοδιάζεται με σύγχρονους αγωγούς μεταφοράς νερού από τη «μεγάλη πατρίδα», τότε λογικό είναι να διερωτηθεί κανείς ποιο είναι το ψευδοκράτος: Η Κυπριακή Δημοκρατία, ή η «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»;
 
Όμως, ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι που προαναφέραμε, και αν η χώρα δεν αντιμετώπιζε κανέναν κίνδυνο και κανένα πρόβλημα ασφάλειας, οι κυβερνήτες της είχαν απόλυτο καθήκον να εξασφαλίσουν στους πολίτες τους το στοιχειώδες αγαθό: Να έχουν νερό στο σπίτι τους και να τυγχάνουν μίας ομαλής υδροδότησης.
Στις προεκλογικές εξαγγελίες του, ο Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε στο εκλογικό σώμα ότι, επί διακυβερνήσεώς του, η Κύπρος θα γύριζε σελίδα και θα εισερχόταν σε νέα εποχή.
 
Με τα πρώτα δείγματα της διακυβερνήσεώς του, του είπαμε ότι η σελίδα που θα γύριζε δεν ήταν προς τα εμπρός, αλλά προς τα πίσω. Και η νέα εποχή που ευαγγελιζόταν θα ήταν εποχή επιστροφής στα πέτρινα χρόνια.
 
Σήμερα, με αυτό το πρωτοφανές και απαράδεκτο φαινόμενο, να αφήνεται η πρωτεύουσα του κράτους επί μία εβδομάδα -και πόσο ακόμη κανένας δεν γνωρίζει- χωρίς υδροδότηση, και οι πολίτες να στερούνται το στοιχειώδες αγαθό, επειδή η Κυβέρνηση τσιγγουνεύεται ή θεωρεί σπατάλη τη διάθεση κονδυλίων για την ομαλή ύδρευσή της, η Κυβέρνηση του Προέδρου μάς έχει επιστρέψει στη διετία 2008-2010. Νερό με το σταγονόμετρο, και αυτό μόλις παρασχεθεί διακόπτεται και πάλι. Και με τον αρμόδιο Υπουργό να συμβουλεύει τα νοικοκυριά να μη δαπανούν το νερό σε μπουγάδες!
 
Αυτό είναι σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, ή περιοχή όπου διαβιούν φυλές του Αμαζονίου;
Και το πλέον σκανδαλώδες είναι τούτο: Ουδείς εκ των υπευθύνων αυτής της κατάστασης έχει υποβάλει παραίτηση. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευαισθητοποιήθηκε να ζητήσει από τους υπευθύνους να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Δείγμα της γενικής παχυδερμίας και αναισθησίας που επικρατεί στην Κυβέρνηση.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε διοικητική έρευνα. Τώρα σωθήκαμε. Ποιους θα βάλει να ανακρίνουν ποιους; Θα διορίσει ανθρώπους του Υπουργείου να διερευνήσουν συναδέλφους τους; Αυτές τις διάτρητες και αναξιόπιστες έρευνες τις βιώσαμε σε πολλούς τομείς και Υπουργεία.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε τελευταία ομιλία του, έθιξε το θέμα αυτό και είπε: «Ένα άλλο θέμα στο οποίο πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γίνουν θεσμικές αλλαγές είναι ο τρόπος διεξαγωγής πειθαρχικού ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία. Σήμερα το θέμα αυτό ρυθμίζεται από τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο, με βάση τον οποίο, όταν κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικώς, διορίζεται ερευνών λειτουργός από το Υπουργείο του.
 
Αυτό αποτελεί μία μεγάλη αδυναμία του συστήματος, αφού κάποιος καλείται να διεξαγάγει πειθαρχική έρευνα εναντίον συναδέλφου του. Επίσης, αυτός που θα οριστεί ως ερευνών λειτουργός συνήθως θεωρεί την έρευνα ως πάρεργο μαζί με τόσες άλλες δουλειές του, να μην πω σαν αγγαρεία. Πέραν δε του γεγονότος ότι δεν έχει την προηγούμενη εμπειρία στη διεξαγωγή τέτοιων πειθαρχικών ερευνών, συνήθως δεν έχει ούτε και την κουλτούρα του ελεγκτή.
 
Είναι για τούτο εισήγησή μας, ότι η διεξαγωγή πειθαρχικών ερευνών θα πρέπει να αναλαμβάνεται από μία κεντρική υπηρεσία, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Θα ακολουθεί, όπως και σήμερα, εξέταση του πορίσματος από τη Νομική Υπηρεσία, διατύπωση του κατηγορητηρίου και εκδίκαση από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας».
 
Αναμένουμε να δούμε τι είδους «διοικητική έρευνα» θα διατάξει ο κ. Κουγιάλης, ποιοι θα είναι οι ερευνώντες, ποιους θα ερευνήσουν, και ποια θα είναι η τιμωρία όσων λόγω κωλυσιεργίας, ανικανότητας, ή άλλων λόγων, άφησαν την πρωτεύουσα του κράτους και τους πολίτες της χωρίς νερό. Και ποιοι ακόμη από τους υπευθύνους θα έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν...
 
Εν ολίγοις
 
«Ζεστό χρήμα» για ποιους;
 
Ναι, κορόιδα, βγαίνουμε στις αγορές και θα εισρεύσει «ζεστό χρήμα». Το πού θα πάει το «ζεστό χρήμα» δεν μας λένε. Ούτε στην τσέπη των ανέργων, ούτε στο στομάχι των πεινασμένων, ούτε στην πραγματική οικονομία. Το «ζεστό χρήμα» θα πάει στα χρέη των τραπεζών. Ξαναβγήκαμε στις αγορές και δεν αισθανθήκαμε να διατέθηκε για την ανακούφιση της κοινωνίας. Πυροτεχνήματα ρίχνει η Κυβέρνηση προς εντυπωσιασμό των αφελών.

Top