Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Υπέσκαψε και Εισαγγελία και Δικαιοσύνη

Υπέσκαψε και Εισαγγελία και Δικαιοσύνη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αδικούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν στέλλουμε μηνύματα ισοπέδωσης, πως όλες οι επιλογές του στον διορισμό αξιωματούχων είναι λανθασμένες.

Και αδικούμε περισσότερο τους ανεξάρτητους εκείνους αξιωματούχους τους οποίους διόρισε και επιτελούν το έργο τους με ανεξαρτησία, θάρρος και αποφασιστικότητα. Μέσα στα ξηρά, καίουμε και τα χλωρά. Το πρόβλημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι η αποτυχία του να διορίσει αδιάφθορους, ικανούς και θαρραλέους άνδρες. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν ανέχεται ανεξάρτητους αξιωματούχους να ασκούν αντικειμενικά και μακριά από την επιρροή και τις προσταγές του το έργο τους. Τους θέλει υπάκουα όργανα και υπηρέτες των εντολών του...

Δύο από τις επιτυχέστερες επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελούν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ένας διακεκριμένος και αδιάφθορος δικαστικός, και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ένας ικανότατος άνδρας, ο οποίος διαθέτει την αποφασιστικότητα και το θάρρος να συγκρούεται με κατεστημένα, να καταγγέλλει τη διαφθορά και να μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας.

Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα του «κατζιωθεί», και δεν θα τον εντάξει στη λίστα των «ανυπάκουων». Διότι όσα είπε προχθές το βράδυ, στην ομιλία του στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα γύρω από την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει όχι να εκραγεί, αλλά να προβληματισθεί.

Όταν ο Γενικός Ελεγκτής λέει πως «από την επομένη του πορίσματος του ποινικού ανακριτή Π. Καλλή, ζούμε μία πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης των νόμιμων διαδικασιών εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος» και προσθέτει ότι: «Οι ποικιλόμορφες παρεμβάσεις δημιούργησαν σοβαρό κίνδυνο παρεμπόδισης της επιβεβλημένης εκδίκασης της υπόθεσης... κίνδυνος που φαίνεται να αποσοβείται, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας φάνηκε απόλυτα αντάξιος του θεσμού», μόνο ένας αστοιχείωτος πολίτης δεν αντιλαμβάνεται ποιοι πρωταγωνίστησαν στις «ποικιλόμορφες παρεμβάσεις» και ποιοι προσπάθησαν να «στρεβλώσουν τις νόμιμες διαδικασίες εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος».

Αυτός είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με τις παρεμβάσεις του σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, με τη φαεινή ιδέα να διορίσει ποινικούς ανακριτές να ανακρίνουν τον Γενικό Εισαγγελέα (!), με την πλήρη απαξίωση του πορίσματος Καλλή, με την προσπάθειά του να υποβιβάσει ένα ποινικό πόρισμα στη θέση κάποιων ετεροχρονισμένων καταγγελιών και με την ανήκουστη προσπάθειά του να μετατρέψει κατηγορούμενους σε κατήγορους, έπληξε καίρια και τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και τις ίδιες τις δικαστικές διαδικασίες. Με στόχο ποίο; Να υπερασπισθεί και να στηρίξει τον υπό κατηγορία Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, έναντι του Γενικού Εισαγγελέα.

Πλήρης απαξίωση των θεσμών, πλήρης παραβίαση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης, καταφανέστατη προσπάθεια να εκθέσει τον Γενικό Εισαγγελέα. Και είναι τόσο επίμονη, τόσο καταφανέστατη και τόσο άγαρμπη η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε δεν τολμά να ομολογήσει λάθος, ή τουλάχιστον κατ΄ ιδίαν να παραδεχθεί την πρωτοφανή σε σκοπιμότητες παρέμβασή του σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, και σε μία καθαρά νομική και δικαστική διαδικασία. Επιμένει να διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Και τι μας λέγει σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 6»; Ισχυρίζεται ότι η «αντιπαράθεση» μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα δεν οφείλεται σε σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων ή σε διαπλοκή, αλλά «σε μία υποβόσκουσα διαμάχη διαδοχής». Κύριε ελέησον: Ποιος θέλει να «φάει» τον άλλο, με στόχο να τον διαδεχθεί; Ο Γενικός Εισαγγελέας θέλει να «φάει» τον Βοηθό, για να... υποβιβαστεί από Γενικός Εισαγγελέας σε Βοηθός Γενικό Εισαγγελέας; Ή ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου θέλει να «φάει» τον Κώστα Κληρίδη και να καταλάβει τη θέση του;

Αλλά ακόμη και αν χάριν συζητήσεως δεχθούμε τον ισχυρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το ποιος συνωμοτεί να φάει τον άλλο; Και πρωτίστως να θέσει στον εαυτό του το ερώτημα, αν αυτός υπέθαλψε την «υποβόσκουσα διαμάχη διαδοχής», υποσχόμενος στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου να τον διορίσει Γενικό Εισαγγελέα, στη συνέχεια μετέβαλε γνώμη, και ακολούθως υπεσχέθη και πάλιν στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου να βρει τρόπους να εκπληρώσει τη δέσμευσή του...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Το αντίδωρο του Προέδρου


Ορθότατη η εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή, να μη διορίζονται Βοηθοί στους ανεξάρτητους θεσμούς. Οι θέσεις ανήκουν στους Τουρκοκυπρίους και ο Μακάριος απέφυγε να διορίσει Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, μέχρις ότου οι επόμενοι Πρόεδροι, προκειμένου να βολέψουν ημετέρους, κατάργησαν τη ζυριχική συνταγματική πρόνοια, διορίζοντες Βοηθούς. Ο διορισμός του Ρίκκου Ερωτοκρίτου αποτελούσε το αντίδωρο του Νίκου Αναστασιάδη για τις προεκλογικές υπηρεσίες που του προσφέρθηκαν. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με το επιχείρημα ότι η θέση ανήκει σε Τουρκοκύπριο. Πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, όπως βολεύει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τα ρουσφέτια του Προεδρικού...


Top