Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επτωχεύσατε, Πρόεδρε, προσφύγετε στον λαό

Επτωχεύσατε, Πρόεδρε, προσφύγετε στον λαό

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η κατάσταση, πλέον, έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν χθες στη Νομική Υπηρεσία, έχουν αποδείξει πως η σήψη, η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν εισβάλει στους πλείστους ανεξάρτητους θεσμούς.

Ο τόπος δεν κυβερνάται, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να ελέγξει και να δώσει έστω και ελάχιστο δείγμα ικανότητας να διακυβερνήσει τον τόπο. Η συντριπτική επιλογή των προσώπων που αποφάσισε να διορίσει σε ευαίσθητους θεσμούς, αλλά και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποδείχθηκαν επιζήμιες.

Η συνέντευξη, που έδωσε στον «Πολίτη» και δημοσιεύθηκε το Μεγάλο Σάββατο, φωτογραφίζει άνθρωπο εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Η Νομική Υπηρεσία κατέρρευσε και η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί υπό το καθεστώς ανθρώπου τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διόρισε και τώρα επιθυμεί να τον απομακρύνει. Για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα δήλωνε στη συνέντευξή του: «Έχω την εντύπωση ότι η εικόνα που έδωσε ο κ. Ερωτοκρίτου μέχρι σήμερα, από τον διορισμό του, είναι ενός αδέκαστου βοηθού γενικού εισαγγελέα που δεν χαρίζεται σε κανέναν. Και δεν θεωρώ ότι είναι δυνατόν, επειδή ο ίδιος ζήτησε να ερευνηθεί, να προκαταλάβω πορίσματα που διεξάγει ένας κατά τα άλλα εγνωσμένου κύρους και ακεραίου χαρακτήρα πρώην δικαστικός».

Δύο μέρες μετά, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με το πόρισμα του «εγνωσμένου κύρους και ακεραίου χαρακτήρα πρώην δικαστικού», καταγγέλλεται για δεκασμό και δωροδοκία. Και δύο μέρες και πάλιν πριν από το πόρισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει και δηλώνει τα αντίθετα. Το πόρισμα εκδίδεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει τον αδιάφορο. Ως να μην υπήρξε πόρισμα. Και τι πράττει; Θα ζητήσει, αναφέρει, σήμερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο, «στο πλαίσιο του Συντάγματος και των κειμένων Νόμων, τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, προς διερεύνηση των όσων νέων στοιχείων έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Στην ουσία, τι θα συμβεί; Εξουδετερώνεται το πόρισμα Καλλή, ή στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει και δεύτερο. Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας προσφύγει στο Δικαστήριο κατά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είναι δύσκολο να εκδοθεί απόφαση, εκκρεμούσης της νέας ποινικής ανάκρισης. Και ποιοι θα διορίσουν τους νέους ποινικούς ανακριτές; Το Υπουργικό Συμβούλιο που διόρισε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
Φαίνεται να προβάλλει στον ορίζοντα άλλη μία αναπαράσταση με το πόρισμα Πόλυ Πολυβίου για το Μαρί. Ο Δημήτρης Χριστόφιας το ακύρωσε και στηρίχθηκε στο πόρισμα της Αστυνομίας. Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ας μας πει: Ισχύει το πόρισμα Καλλή; Και πώς σκέπτεται να το αξιοποιήσει;

Όμως δεν είναι μόνο η περίπτωση της Νομικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν και πολλά άλλα περιστατικά, τα οποία αποδεικνύουν αθεράπευτη εμμονή του Προέδρου Αναστασιάδη στις ψευδαισθήσεις του, ότι όλα πάνε πρίμα.

Η Κυβέρνησή του δεν λειτουργεί. Υπουργοί του αποδεικνύονται ανεπαρκείς, αδυνατούν να επιλύσουν προβλήματα και αντιμετωπίζουν την οργή της κοινωνίας. Αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει: «Αν διαπιστώσω, ότι οποιοσδήποτε των Υπουργών είναι ανεπαρκής, ναι, θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό».

Στην ίδια συνέντευξη, δεν βλέπει να υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο στην υπόθεση της χρηματοδότησης του Δημοκρατικού Συναγερμού, την περίοδο κατά την οποία ήταν Πρόεδρος του Κόμματος, από τη Focus. Δεν βλέπει να υπάρχει κανένα σκάνδαλο με τη Rynair. Kαι ας καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής ανάμιξη δικηγόρων του δικηγορικού του γραφείου με πλαστά ονόματα.

Τίποτε το επιλήψιμο δεν βλέπει ο Πρόεδρος. Βλέπει θαύματα στην οικονομία, όταν ο κόσμος υποφέρει. Φυλακίζονται νοικοκύρηδες για ασήμαντες οφειλές στο κράτος, και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προστατεύει μεγαλοφειλέτες! Άνθρωποι βγάζουν στη λοταρία τα σπίτια τους και υποστηρίζει πως δεν θα γίνουν εκποιήσεις. Αφήνονται Πάσχα απένταροι δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. και οι συνεργάτες του μιλούν για «αιφνίδιο πρόβλημα».
Επιβεβαιώνεται πρόσφατο δημοσίευμά μου, στο οποίο παρέθεσα όλα τα σκάνδαλα που συνέβησαν επί διακυβερνήσεως Κληρίδη και Αναστασιάδη, αλλά όλα παρέμειναν εγκλήματα χωρίς δράστες. Ούτε διερευνήθηκαν, ούτε τιμωρήθηκε οποιοσδήποτε ημέτερος. Γειτονιά των αγγέλων ο ΔΗΣΥ και το Προεδρικό...

Τι οφείλει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Πρώτιστα να αποδεχθεί ότι η διακυβέρνησή του επτώχευσε από τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της. Και δεύτερο να προσφύγει εκ νέου στον λαό και να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής. Δεν μπορεί ο τόπος να αντέξει άλλα τρία χρόνια διακυβέρνησης...


Top