Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ρωμαίοι Αυτοκράτορες και Πάπες

Ρωμαίοι Αυτοκράτορες και Πάπες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε άλλους ανεξάρτητους θεσμούς και οι αυθαίρετες συμπεριφορές του Αρχιεπισκόπου.
 
Οι τελευταίες συμπεριφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου καταδεικνύουν το κατάντημα στο οποίο έχουν περιέλθει οι πλείστοι θεσμοί. Και κάνουν θρύψαλα την τελευταία παρότρυνση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προς τους πολίτες, «να εμπιστευθούν τους θεσμούς». Αντίθετα, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα, οι φορείς των θεσμών να σεβαστούν τους θεσμούς που εκπροσωπούν.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πρώην βουλευτής και ως νομικός, όφειλε να γνωρίζει ότι δεν είναι επιτρεπτή η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη λειτουργία άλλων θεσμών. Και, όμως, παρενέβη απροκάλυπτα με τη δήλωση που έκαμε σχετικά με το αίτημα για αναστολή της συνεδρίας της Βουλής, κατά την οποία θα τεθεί προς ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε θέματα διαδικασιών και λειτουργίας της Βουλής. Αυτόν τον συνταγματικό κανόνα, τον τήρησαν και τον σεβάστηκαν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης δεν τον σεβάστηκε, αλλά αντίθετα τον έτρωσε. Και όχι μία φορά. Πρόσφατα επενέβη παρασκηνιακά για να παρεμποδίσει ψήφιση πρότασης νόμου του Προέδρου της Βουλής, για ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Όμως, ο Πρόεδρος παρεμβαίνει και σε άλλους ανεξάρτητους θεσμούς. Είναι γνωστό ότι επεχείρησε και παρέμβαση στη Νομική Υπηρεσία, αφού, όχι μόνο μία φορά, συγκάλεσε συσκέψεις στην παρουσία μάλιστα και κομματικών αξιωματούχων, για να δώσει οδηγίες σε σχέση με το οικονομικό έγκλημα. Δεν είναι δουλειά του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει και να καθοδηγεί τον Γενικό Εισαγγελέα και τους ανακριτές, πώς θα λειτουργήσουν. Αυτό και μόνο αποτελεί υπόσκαψη του Γενικού Εισαγγελέα και προσπάθεια να στείλει μηνύματα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εκτελεί το έργο του, όπως θα έπρεπε να το εκτελεί.
 
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ενημερωθεί για την πορεία του ανακριτικού έργου, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ενημερώνεται και καταθέτει τις απόψεις του. Δεν συγκαλεί ευρείες συσκέψεις στην παρουσία ανακριτών και κομματικών εκπροσώπων και κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν αυτό δεν είναι επικοινωνιακό παιγνίδι, συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση σε ανεξάρτητο θεσμό.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να είναι και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Εισαγγελέας. Να περιορισθεί στα συνταγματικά του καθήκοντα και να αφήσει τους ανεξάρτητους θεσμούς να λειτουργήσουν αυτόνομα.
 
Ο άλλος θεσμός, αυτός του Προκαθημένου της Εκκλησίας, έχει προ πολλού απαξιωθεί. Διερωτόμαστε, αν ο Αρχιεπίσκοπος είναι και τραπεζίτης, και πολιτικός και υπερκυβερνήτης, σε σημείο που να ενεργεί και να τοποθετείται όπως του αρέσει. Η τελευταία ενέργεια ανάληψης 450 χιλιάδων ευρώ, που ευρίσκοντο κατατεθειμένα σε δύο λογαριασμούς στο όνομα της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα, και οι δικαιολογίες που επικαλέστηκε και ο αυταρχικός τόνος στον οποίο μίλησε, είναι πρωτάκουστα για Προκαθήμενο Εκκλησίας.
 
Αν ζούσαμε σε κοσμικό και όχι θεοκρατικό καθεστώς, ή αν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν λαϊκός, η ενέργειά του θα τον οδηγούσε κατευθείαν σε ανακριτή. Αλλά επειδή ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο, επειδή διασφαλίζεται από την ισοβιότητα, επειδή αποτελεί μία μορφή κράτους εν κράτει, και επειδή οι Συνοδικοί φαίνεται να έχουν και αυτοί εμβολιασθεί με τη νοοτροπία «κρύψε να περάσουμε», ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει στο απυρόβλητο. Τελεί άλλωστε και υπό την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας...
 
Το κράτος έχει εμβολιασθεί από απαράδεκτες νοοτροπίες, από αλληλοδιαπλοκές, από αίσθηση παντοδυναμίας, έχει κατακλυσθεί από αυθαίρετους άρχοντες και κυβερνάται από δυναστείες. Έχουν αναδυθεί παντού Ρωμαίοι Αυτοκράτορες και Πάπες, οι οποίοι θέλουν να επεκτείνουν την εξουσία και την επιρροή τους σε ανεξάρτητους θεσμούς ή συμπεριφέρονται με νοοτροπίες Μεσαίωνα.
 
Κάτω από αυτές τις νοοτροπίες και τις δυναστείες που διαμορφώνονται, και με την παρατηρούμενη σήψη, διαφθορά και τη μεγεθυνόμενη κρίση αρχών και αξιών, η πτώση αυτής της δημοκρατίας της ορκής του Θεού, πρέπει να θεωρείται βεβαία...
 
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
 
Αλήθειες και σόου
 
Από τις λίγες φορές που Υπουργοί βγαίνουν έξω από τα γραφεία τους, για να έλθουν σε στοιχειώδη επαφή με την κοινωνία, είναι στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Προκειμένου να κάμουν σόου μπροστά στις κάμερες και να ωραιοποιήσουν καταστάσεις, ξεκινούν κύκλο επισκέψεων σε υπεραγορές, για να διαπιστώσουν τις τιμές και την καταλληλότητα των τροφίμων. Και ενώ χθες το Παρατηρητήριο Τιμών διαπίστωνε ως μόνη μείωση στις τιμές, αυτήν του κρέατος, ενώ στα υπόλοιπα αγαθά οι τιμές είναι υψηλότερες των περσινών, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως οι τιμές πάνε πρίμα. Πρόσφατα, στη στήλη αυτή, δημοσιεύσαμε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία, οι τιμές των τροφίμων, δημητριακών, σπορέλαιων, γαλακτομικών, κρέατος και ζάχαρης, υποχώρησαν παγκοσμίως. Μπορεί να μας πει ο Υπουργός Γεωργίας αν οι τιμές αυτών των τροφίμων υποχώρησαν και στην Κύπρο;

Top