Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κυβέρνηση διαψευδόμενη και ψευδόμενη...

Κυβέρνηση διαψευδόμενη και ψευδόμενη...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Χαριεντίζεται η Κυβέρνηση επειδή ήρθησαν οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων, ότι σταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα, ότι τελειώνουμε με το Μνημόνιο φέτος και βγαίνουμε στις αγορές.

Άκουσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών την πραγματική διάσταση των «επιτευγμάτων» τους, μέσα από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Εθελοντισμού;

«Αυτές τις ημέρες», είπε Γιάννης Γιαννάκη, «έχουμε έλθει σε επαφή με πέραν των εκατό οικογενειών, που πραγματικά έχουν ανάγκη και μέχρι σήμερα δεν τους είχαμε υπόψη μας. Είναι τρομερό άνθρωποι να πεινούν και να μην απλώνουν το χέρι για βοήθεια λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η αξιοπρέπεια, να μη συζητούν, κ.λπ. Είναι πραγματικά κρίμα». Και το ΚΥΠΕ προσθέτει ότι μέσα σε αυτές τις οικογένειες είναι άνθρωποι που έχουν υπέρογκα δάνεια, οι οποίοι, λόγω απώλειας της εργασίας τους, δεν μπορούν να πληρώσουν και φυτοζωούν, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κι ένα σωρό άλλες καταστάσεις, που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους.

Μια άλλη διάσταση στη φτωχοποίηση, όπου οδήγησε τη χώρα και τους ανθρώπους η Κυβέρνηση, αποκαλύπτει και η δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι 50 χιλιάδες οικογένειες σιτίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία και 240 χιλιάδες περίπου Κύπριοι ζουν στο όριο της φτώχιας.

Και όσον αφορά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης για τη δήθεν σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, σημειώνουμε τη δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων Πάφου, ο οποίος διεκτραγωδώντας την κατάσταση του κλάδου, τόνισε ότι «ζητούμε δάνεια από τις τράπεζες, αλλά, δυστυχώς, οι πόρτες είναι κλειστές». Αν είναι δυνατόν, ένα «σταθεροποιημένο» τραπεζικό σύστημα να μην μπορεί να δανειοδοτήσει έναν μικρομεσαίο κλάδο επιχείρησης.

Να μιλήσουμε και για τους ανέργους; Κάνει ό,τι μπορεί η κυβερνητική Στατιστική Υπηρεσία για να δείχνει μείωση της ανεργίας.
Τα στοιχεία της είναι αμφισβητήσιμα και ελλιπή.

Ας μας πει χωρίς περιστροφές:
1. Πόσοι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν παρουσιάζονται για εγγραφή στα Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων είτε διότι δεν ελπίζουν πλέον ότι θα τους βρουν εργασία είτε επειδή τέλειωσε η εξαμηνιαία παροχή του ανεργιακού επιδόματος και δεν έχουν κανένα λόγο να παρουσιάζονται και να ταλαιπωρούνται;
2. Πόσοι Κύπριοι έχουν μεταναστεύσει για να βρουν εργασία στο εξωτερικό;
3. Πόσοι κοινοτικοί εργαζόμενοι έχουν φύγει από την Κύπρο;

Αν η Στατιστική Υπηρεσία δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τα προαναφερθέντα, καλό είναι να μην εκδίδει ανακοινωθέντα για να τα αρπάζουν οι Υπουργοί και να μας εμπαίζουν ότι η ανεργία σταθεροποιήθηκε. Το μεγαλύτερο δράμα αυτής της κρίσης είναι οι νέοι και τα λαμπρά μυαλά που χάνονται στα ξένα και, όμως, καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν τολμά να δώσει στοιχεία για τη μετανάστευση.

Είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες εμπαίζουν ασύστολα και ενσυνείδητα τους πολίτες. Τράπεζες δεν υπάρχουν, όπως είχε πει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Απλώς λειτουργούν ως καταστήματα είσπραξης. Η άρση στους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων δεν σημαίνει τίποτε για τον απλό άνθρωπο. Ο κόσμος πεινά και ο Πρόεδρος εξαγγέλλει μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία είχε εξαγγείλει προ δύο χρόνων, αλλά ούτε πραγματοποιήθηκαν ούτε θα πραγματοποιηθούν.

Ούτε ανάπτυξη υπάρχει, ούτε φύλλο συκής κινείται. Οι μόνοι τομείς που παρουσιάζουν «ανάπτυξη» είναι τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός. Ο Κυπραίος τρώει, πίνει και καπνίζει μόνο. Ανθεί η «ανάπτυξη» στις καφετερίες και στα εστιατόρια, και αυτή μόνο τα Σαββατοκύριακα, για την παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ούτε σε 26 μήνες δεν την εξαφάνισε...

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, η γραφειοκρατία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, η οικονομική κρίση και η μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση εργασιών από τον κυβερνητικό τομέα, είναι τα τέσσερα κύρια μειονεκτήματα για τους ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπέσχετο ότι θα εξαφάνιζε τη γραφειοκρατία, τρεις μήνες μετά την άνοδό του στην προεδρία. Ιδού τι έλεγε στις 12.2.2013 σε ομιλία του σε νέους επιχειρηματίες: «Εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, μέσα σε τρεις μήνες θα περιορίσω τη γραφειοκρατία». Έχουν περάσει 26 μήνες, και η γραφειοκρατία κυριαρχεί... Αλλά συνεχίζουν να δεσμεύονται παραπλανώντας. 


Top