Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προεδρικές χρειαζόμαστε, όχι βουλευτικές

Προεδρικές χρειαζόμαστε, όχι βουλευτικές

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Την πολιτική αυτοκτονία του κόμματός του θέλει ο Νίκος Τορναρίτης, και ζητά εδώ και τώρα διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών;

Μα, εάν διεξήγοντο σήμερα βουλευτικές εκλογές, με τα τόσα λάθη που διαπράττει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την παταγώδη αποτυχία και χρεοκοπία των ανθρώπων που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τα σκάνδαλα που προβάλλουν καθημερινά επί ημερών της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, και με τον πάτο στον οποίο έσυρε την κοινωνία ο Χάρης Γεωργιάδης, ο ΔΗΣΥ θα αυτοκτονούσε και πολιτικά. Θα πάθαινε χειρότερα απ' όσα έπαθε το ΑΚΕΛ στη Χριστόφεια εποχή.

Αλλά και πέραν αυτού, ο φίλος Τορναρίτης απλουστεύει και αποπροσανατολίζει το πρόβλημα. Τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, δεν προέρχονται από τη Βουλή. Από το Προεδρικό πηγάζουν όλα τα κακά που ταλαιπωρούν τον τόπο. Συνεπώς, εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το πρόβλημα. Και αν ο τόπος χρειάζεται εκλογές, αυτές πρέπει να αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέσα σε όλην αυτήν τη βρομιά, στην οποία έχει βυθιστεί το κράτος, ο πρώτος που πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πρώτο: Επειδή εξελέγη στη βάση προεκλογικών δεσμεύσεων, από τις οποίες ουδεμία εκπλήρωσε.
Δεύτερο: Επειδή στην ουσία υφήρπασε την ψήφο του λαού, στη βάση όσων παραπλανητικά τού υποσχέθηκε και δεν τήρησε.
Τρίτο: Επειδή οι άνθρωποι που διόρισε αποδείχτηκαν από ανίκανοι έως ύποπτοι, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν ανεπανόρθωτα τον τόπο.
Τέταρτο: Επειδή όλη η βρομιά και τα σκάνδαλα συμβαίνουν επί δικής του διακυβερνήσεως.
Πέμπτο: Επειδή η οικονομική του πολιτική προκάλεσε κοινωνική αποσύνθεση και βύθισε τους ανθρώπους σε τεράστια δυστυχία.
Έκτο: Επειδή ο χειρισμός του εθνικού θέματος οδήγησε το Κυπριακό στη χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ.

Αν για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους ασφαλώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αισθάνεται την ανάγκη να προσφύγει στον λαό για ανανέωση της λαϊκής εντολής, τότε δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους γίνονται εκλογές.

Ο λαός είναι απηυδισμένος με όσα βλέπει, ακούει, παρακολουθεί και τα οποία αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πολλά άλλα χειρότερα και εφιαλτικότερα σίγουρα θα διαδραματίζονται στο βάθος και στο σκοτάδι. Δεν μπορεί κανένας να κρύβεται πίσω από «λαϊκές εντολές», οι οποίες δόθηκαν σε άλλους καιρούς, υπό διαφορετικές συνθήκες και στη βάση ψεύτικων υποσχέσεων. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε κανένα θεσμό. Ούτε στην Προεδρία, ούτε στη Βουλή, ούτε ακόμη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, όπως απέδειξε τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Για πρώτη φορά, αποδείχθηκε ότι οι δήθεν ανεξάρτητοι θεσμοί, είναι οι περισσότεροι υποκαταστήματα του Προεδρικού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίζει τους ανεξάρτητους θεσμούς, όταν ο ίδιος αποτελεί μη ανεξάρτητο, αλλά κομματικό θεσμό.

Χρειαζόμαστε ανανέωση της λαϊκής εντολής. Και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές. Και οι διορισθέντες στους «ανεξάρτητους θεσμούς», να θέσουν όλοι τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να κληθεί η Βουλή να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε ο διορισμός των ανεξάρτητων αξιωματούχων να μεταβιβασθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Κανένας θεσμός δεν τυγχάνει αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης από τον λαό. Και εφόσον όλοι έχουν απολέσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη, δεν δικαιούνται οι εκπρόσωποί τους να παραμένουν στις θέσεις τους. Δεν νομιμοποιούνται να επιτελούν έργο, ενώ δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του λαού.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Αχάμπαροι Πρόεδροι

Από τον έναν ανήξερο Πρόεδρο, πέσαμε στον άλλο. Ο πρώτος δεν γνώριζε πού ήταν το Μαρί, ούτε ποιον διόριζε μέλος της τεχνικής επιτροπής για το εδαφικό. Ο δεύτερος δεν γνωρίζει ούτε ότι συγγενείς του απέσυραν καταθέσεις πριν από το κούρεμα, ούτε αν το δικηγορικό του γραφείο ήταν αναμεμειγμένο στην υπόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών, ούτε ότι το έγγραφο Ντάουνερ βρισκόταν σε κάποιο από τα γραφεία του, ούτε ότι θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων, ούτε ότι θα ερχόταν το «Μπαρμπαρός», ούτε ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο που διόριζε ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Όταν μία Προεδρία κράτους δεν γνωρίζει τι γίνεται σε μία χώρα πέντε γειτονιών, τότε να μην έχει καμία αμφιβολία ο λαός, πως στην επόμενη φορά οι Τούρκοι θα φθάσουν στην Πάφο και ο Πρόεδρος θα δηλώνει πως δεν ήξερε..


Top