Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πότε θα αρχίσουν οι έρευνες κατά Ντράγκι;

Πότε θα αρχίσουν οι έρευνες κατά Ντράγκι;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Τον Πανίκο Δημητριάδη τον χρυσώσαμε και έφυγε. Αγωγές κατά του Ντράγκι πότε θα κινήσουμε;

Διατηρώ μία ειλικρινή φιλία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Βασισμένη σε αρχές, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αυτή η ειλικρινής σχέση δεν με αποτρέπει, κάθε φορά που διαφωνώ μαζί του, να καταγράφω τη διαφωνία μου, ακόμη και σε έντονο τόνο.

Την ίδια στιγμή, οφείλω να τονίσω, ότι ουδέποτε ο άνθρωπος, ακόμη και σε στιγμές που τον αδικούσα, είτε προσωπικά τον ίδιο, είτε το κόμμα του, παρενέβη με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να αισθανθώ ότι επιχειρεί να με φιμώσει. Σέβεται την άποψη του δημοσιογράφου, αποδέχεται το δικαίωμα της κριτικής, ακόμη και αν θεωρεί ότι τον αδικεί.

Αισθάνομαι, εν ολίγοις, ελεύθερος και κάθε άλλο παρά «μαυροπινακισμένος», κάθε φορά που αναφέρομαι επικριτικά στον ίδιο. Και οφείλω επίσης να καταθέσω ότι το ίδιο συνέβαινε και με όλους τους Προέδρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, κάθε φορά που ασκούσα κριτική εις βάρος τους.

Ούτε ο Γλαύκος Κληρίδης, ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης και ως Πρόεδροι του κόμματος, και ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, παρά τη σκληρή κριτική στην οποία τους υπέβαλλα, παρενέβησαν ποτέ, είτε προσωπικά, είτε στις διευθύνσεις των εντύπων στα οποία αρθρογραφούσα, για να ασκήσουν πίεση, ή να επιχειρήσουν φίμωσή μου.

Αυτό είναι κάτι που επανειλημμένα επεσήμανα σε άρθρα μου και είναι κάτι που οφείλω να τονίζω σε κάθε περίπτωση, σε σύγκριση με άλλες πολιτικές καταστάσεις, οι οποίες διαφορετικά αντιμετωπίζουν την κριτική του δημοσιογράφου. Αυτό που καταγράφω είναι η πραγματικότητα, το αισθάνομαι πλήρως και όσοι δυνατόν να το θεωρήσουν ως λιβάνισμα, λανθασμένα κρίνουν.

Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου διαφωνώ σε πολλά, όπως και με την πολιτική του κόμματός του. Τον εκτιμώ, όμως, διότι, πρωτίστως, έχει το θάρρος να λέγει αυτά που πιστεύει, ανεξαρτήτως προσωπικού πολιτικού κόστους και ανεξαρτήτως αντιδράσεων οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν. Προκαλεί, πολλές φορές και την οργή τη δική μου, και την οργή άλλων. Αλλά τα λέγει. Δεν κρύβεται.

Το περασμένο Σάββατο, σε άρθρο μου, κατέγραψα όσα ο ίδιος και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού έλεγαν κατά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τους χειρισμούς και τις ύποπτες αποφάσεις του, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης ELA για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας. Στις 10 Ιουνίου 2013, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ζητήσει όπως κινηθούν αγωγές κατά του κ. Ντράγκι, διαφορετικά, όπως είπε «δεν έχουμε υπόθεση».

Την περασμένη εβδομάδα που ο Μάριο Ντράγκι βρέθηκε στην Κύπρο, όχι μόνο δεν ακούσαμε από πλευράς ΔΗΣΥ οποιαδήποτε επανάληψη του αιτήματος να κινηθούν αγωγές εναντίον του Προέδρου της Ε.Κ.Τ., όχι μόνο δεν ακούσαμε οποιαδήποτε αιχμή, αλλά ακούσαμε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος διθυράμβους για τον Ντράγκι και το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Κανονικά, και σύμφωνα με τη θέση που διατύπωνε ο ΔΗΣΥ προηγουμένως, το κόμμα όφειλε να θέσει ζήτημα άσκησης δίωξης κατά του Ντράγκι. Τουλάχιστον να ερωτήσει τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη γιατί προέβη στην παράνομη χορήγηση προς τη Λαϊκή Τράπεζα. Ουδέν αρθρώθηκε.

Προχθές, όταν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ερωτήθηκε σχετικά από τον συνάδελφο Ανδρέα Κιμήτρη, επανέλαβε ότι έχουν ευθύνες όσοι, σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενέκριναν την παραχώρηση του ΕLA, επειδή με αυτόν τον τρόπο παραβιάζονταν οι ίδιοι οι κανόνες του ευρωσυστήματος. «Όμως δεν θα αποφανθώ εγώ, αλλά οι εξειδικευμένες έρευνες που πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες Αρχές», ανέφερε.

Αλλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι Πρόεδρος του κόμματος που στηρίζει την Κυβέρνηση. Έχει προσβάσεις στις «αρμόδιες Αρχές». Έχει προσβάσεις και στο Προεδρικό. Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια τι έπραξε, ώστε να προωθηθεί το αίτημα για δίωξη του κ. Ντράγκι για συμμετοχή σε μία παρανομία;

Τον Πανίκο Δημητριάδη τον χρυσώσαμε και έφυγε. Ο άλλος συμμέτοχος στην καταστροφή πώς μένει αλώβητος; Και έχει βούληση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, να πιέσει, έστω και με καθυστέρηση δύο χρόνων, να διεξαχθεί η σχετική έρευνα κατά του Ντράγκι; Ή θα αγοράσει και αυτός τον «καβγά» με τη σιωπή μας και με τα εκ. ευρώ που θα μας δώσει;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Πού πήγαν τα λεφτά;
Μπορεί κάποιος υπεύθυνος να μας διαφωτίσει τι έγιναν εκείνα τα εκατομμύρια που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως έδωσε στις Τράπεζες για να διανεμηθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πού πήγαν; Έφθασαν στον προορισμό τους, ή κατέληξαν σε ταμεία άλλα; Μήπως ο Υπουργός Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και οι εμπορικές τράπεζες θα απαντήσουν επιτέλους σε αυτό το ερώτημα που υποβάλλεται συνεχώς, αλλά αποφεύγουν να δώσουν εξηγήσεις;


Top