Έκτακτες ειδήσεις

Και η Δικαιοσύνη στην απαξίωση των πολιτών
Κωστάκης Αντωνίου
21.02.2015
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Μέχρι πρότινος, η Δικαιοσύνη βρισκόταν ίσως πιο ψηλά από όλους τους θεσμούς, στην κρίση του πολίτη. Φαίνεται ότι οδεύει και αυτή προς την αμφισβήτηση, κάτι που αποτελεί αποκαρδιωτικό γεγονός και ανησυχητικό σημάδι.
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 70% των πολιτών δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη ή το κυπριακό νομικό σύστημα.
Είναι φανερό ότι αποφάσεις των Δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια, και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία, δεν ικανοποίησαν το λαϊκό αίσθημα. Η υπόθεση με τη συντριβή του αεροπλάνου της «Ήλιος», το Μαρί, η Δρομολαξιά, ακόμη και η υπόθεση του ΣΑΠΑ, δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες του λαού. Διότι ναι μεν στις πλείστες περιπτώσεις υπήρξαν καταδίκες, αλλά όχι τόσο αυστηρές σε σύγκριση με τα κακουργήματα που διεπράχθησαν. Ενώ σε άλλες, απουσίαζαν από το εδώλιο πρωταίτιοι, ή συνυπεύθυνοι, και, ενώ με επίκληση νομικών διαδικασιών, άλλοι μετεξελίχθησαν σε μάρτυρες κατηγορίας και άλλοι έτυχαν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
Δυσφορία και δυσαρέσκεια προκάλεσε, ακόμη, το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δεν προστάτευσε επαρκώς το Σύνταγμα και τους πολίτες, από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και δεν δικαίωσε προσφυγές στη βάση της αρχής ότι η περιουσία προστατεύεται και ουδείς δικαιούται να την αρπάζει κατά βούληση και στη βάση τρομοκρατικών μεθοδεύσεων, όπως έγινε στην περίπτωση του κουρέματος καταθέσεων.
Είναι φανερό ότι το κυπριακό νομικό σύστημα πάσχει, και είναι επίσης φανερό ότι πολλές φορές η Δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει στη βάση λανθασμένων ή αμφισβητήσιμων πρακτικών της Γενικής Εισαγγελίας, ή λαθών και παραλείψεων της Αστυνομίας. Η Δικαιοσύνη αποφασίζει στη βάση όσων κατατίθενται ενώπιόν της, και εφόσον η διερεύνηση παρουσιάζει αδυναμίες και κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, η ευθύνη ανήκει στους τελευταίους. Οι δικαστές ούτε σε εξαίρεση πρωταιτίων αναμειγνύονται, ούτε μάρτυρες κατηγορίας επιλέγουν, ούτε διερεύνηση κάμνουν. Ούτε ακόμη νομοθετούν.
Συνεπώς, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φορτώνεται τα λάθη και τις παραλείψεις άλλων. Ούτε για τις ατέλειες και τις αδυναμίες άλλων θεσμών, οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι στη διερεύνηση και δεν ενεργούν ορθά, φέρει ευθύνη.
Είναι φανερό -και σωστή είναι η κρίση των πολιτών- ότι το κυπριακό νομικό σύστημα είναι διάτρητο, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, και η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία οφείλουν να ενεργούν κατά τρόπο που να διευκολύνεται το έργο της Δικαιοσύνης, ώστε να λαμβάνονται οι δίκαιες και αυστηρές, όπου επιβάλλεται, αποφάσεις.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι εκείνο το οποίο επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για την περίπτωση των σοβαρών καταγγελιών του Μάριου Παναγή για τη διαφθορά που παρατηρείται στο ποδόσφαιρο. «Ο συγκεκριμένος διαιτητής», είπε ο Πρόεδρος, «έχει ηχογραφήσει συνομιλίες που δακτυλοδείχνουν ενοχές και διαπλοκή, εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες, πλην όμως δεν γίνονται δεκτές στα δικαστήρια, λόγω του δικαίου απόδειξης που ισχύει στη χώρα μας. Εδώ είναι οι δυσκολίες, όμως εξ όσων πληροφορούμαι από τον Αρχηγό Αστυνομίας, οι έρευνες συνεχίζονται με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν επιτέλους κάποιοι που θα αποφασίσουν, μακριά από φοβίες ή ανησυχίες, ώστε να μπορούν να προσαχθούν στο δικαστήριο όσοι εμπλέκονται».
Είναι στο χέρι της Κυβέρνησης και της Βουλής να προωθήσουν τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στο νομικό σύστημα, ώστε να οπλισθούν οι αρμόδιες Αρχές με τα κατάλληλα μέσα και η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στο έργο της, το οποίο σήμερα προκαλεί τη δυσφορία και την απαξίωση των πολιτών. Την ίδια στιγμή, όμως, και με βάση όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδεικνύεται ότι στον χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχει ένα τεράστιο κύκλωμα εμπλεκομένων και αλληλοκαλυπτομένων, το οποίο παρουσιάζεται ανίκητο. Φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές πλάτες, μέσα και έξω από τον χώρο του ποδοσφαίρου, οι οποίες είτε συμμετέχουν στο κύκλωμα, είτε προσφέρουν στήριξη στους πρωταγωνιστές του.
Είναι και αυτό άλλο σύμπτωμα και άλλη πηγή ανωμαλίας, που δεν επιτρέπουν στη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είναι φανερό ότι το νομικό σύστημα πάσχει, οι παρεμβάσεις αφθονούν, οι αδυναμίες είναι έκδηλες και όλα αυτά συμπαρασύρουν και εκθέτουν και τη Δικαστική Εξουσία, στα μάτια των πολιτών.
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Άκουσε κανένας;
Εκείνη η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, υπάρχει ή αποσύρθηκε; Και η άλλη πρόθεσή του, να συστήσει Ερευνητική Επιτροπή για να εξετάσει την κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών, πού βρίσκεται; Και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να προχωρήσει σε δημιουργία κυπριακού αερομεταφορέα, σε ποιο ράφι πήρε θέση; Τελικά είμαστε το κράτος των ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων και των ραφοποιημένων αποφάσεων.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
